Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

Στα βάθη της Ρωσίας και συγκεκριμένα στη πόλη Ουφά, στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, βρέθηκε ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στο πλαίσιο της VI CIOFF® World Folkloriada, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο μεγάλο αυτό γεγονός από τις 3 – 10 Ιουλίου. Όλη η χώρα ζούσε κυριολεκτικά στους ρυθμούς της Φολκλοριάδας, για την οποία προετοιμαζόταν επί 4 χρόνια. Μια εμπειρία μοναδική και ποιοτική.

Για 10 ημέρες Η Ρωσία έγινε το κέντρο της Παγκόσμιας Λαογραφίας.

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

Η World Folkloriada είναι μέρος των επίσημων εκδηλώσεων του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού CIOFF και διοργανώνεται από το 1996 και κάθε 4 χρόνια στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και ακολούθησαν  στην Ιαπωνία, στην Ουγγαρία, στη Νότια Κορέα και στο Μεξικό. Ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά λόγω covid-19 μεταφέρθηκε για το 2021. Η συμμετοχή των χωρών ήταν περιορισμένη,  λόγω των υπαρκτών δυσκολιών. Συμμετείχαν τελικά 37 χώρες και 2700 άτομα (χορευτές, μουσικοί και τεχνίτες), ενώ για την περσινή Φολκλοριάδα είχαν δηλώσει παρουσία 81 χώρες.  Ήρθαν χώρες από την Ασία,  την Αφρική, την Αμερική και φυσικά από την Ευρώπη. Ταξιδέψαμε με τη Λαϊκή Παράδοση από τη Χιλή και το Περού έως την εξωτική Ινδονησία και από το Καμερούν έως την Εσθονία.

 

Κατά τη διάρκεια της VI CIOFF® World Folkloriada πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέλαση, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.700 άτομα με εθνικές φορεσιές, ενώ δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα δύο παγκόσμια ρεκόρ κυκλικών χορών (khorovod). Το ένα ρεκόρ αφορούσε τις 71 εθνικότητες που συμμετείχαν  khorovod  – 71, ενώ το δεύτερο τον αριθμό των 57 χωρών που συμμετείχαν στο khorovod – 57. Στο «Χορό των Εθνικοτήτων»  (khorovod) συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ρωσίας και τουρίστες, οι οποίοι βρέθηκαν γι’αυτό το λόγο στην Ουφά. Την τελετή παρακολούθησαν ο αρχισυντάκτης του Βιβλίου Αρχείων της Ρωσίας Stanislav Konenko και η Υπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν  Amina Shafikova.

Παράλληλα με τις χορευτικές παραστάσεις υπήρχαν και άλλες εκδηλώσεις. Υπήρχαν εκθέσεις παραδοσιακής τέχνης, παιχνιδιών, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, εθίμων, καθώς και έκθεση με μάσκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες συνοδεύονταν με την ιστορία τους. Η ελληνική μάσκα εκπροσωπήθηκε από τον «Πρόσωπο» του δρώμενου της Νάουσας «Μπούλες».

 

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

Επίσης, με νομίσματα από όλες τις χώρες φτιάχτηκε ένα κόσμημα tushelderek, ίδιο με το τοπικό κόσμημα στήθους της παραδοσιακής φορεσιάς της Μπασκιρίας. Το ελληνικό νόμισμα που τοποθετήθηκε ήταν ένα ελληνικό εικοσάδραχμο. Το κόσμημα θα τοποθετηθεί σε προθήκη σε μουσείο για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγάλο αυτό γεγονός!

Η παρουσία του Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ  συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια τόσο από τους χορευτές των άλλων χωρών,  όσο και από το πλήθος που συνέρρεε στις παραστάσεις. Επιπλέον, γνήσιο και δυνατό ήταν το χειροκρότημα των διοργανωτών για την άρτια, ουσιαστική και αυθεντικά παραδοσιακή εμφάνιση – χωρίς ίχνος νεωτερισμού.

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ¨ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ¨ για μια ακόμη φορά υπήρξε κοινωνός της ελληνικής παράδοσης και άξιος πρεσβευτής της Ελλάδος. Παρ’ όλες τις δυσκολίες η επιθυμία και λαχτάρα μας να παράξουμε Πολιτισμό και να δηλώσουμε την ελληνική παρουσία στο Παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός ήταν εντονότερη και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πείσμα και η επιμονή νίκησε οποιαδήποτε δυσκολία.

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

Στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία με μεγάλη μας έκπληξη και χαρά συναντήσαμε Έλληνες 2ης και 3ης γενιάς. Ακολουθούσαν την αποστολή με αγάπη και με αγκαλιά τους την ελληνική σημαία. Με συγκίνηση ζήτησαν από εμάς να μεταφέρουμε στο ελληνικό δημόσιο τη σφοδρή επιθυμία τους να ιδρυθεί σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας.

Όπως και οι Ολυμπιακοί αγώνες, έτσι και η World  Folkloriada, στηρίζεται στην ανταλλαγή, το σεβασμό, την αρμονία και την επικοινωνία μεταξύ των λαών μέσα από τον Πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος του CIOFF®,  Philippe Beaussant δήλωσε: «αποδείξαμε στο Μπασκορτοστάν ότι η ελπίδα για έναν όμορφο κόσμο δεν είναι απλώς μια ουτοπία. Και αυτό το γεγονός θα αποθανατιστεί ως το πρώτο πολιτιστικό γεγονός, παρά του ότι η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο».

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης της  World  Folkloriada, ο Πρόεδρος του CIOFF® έβαλε μια κάψουλα με ένα μήνυμα στους απογόνους του World Tree. Η χρονοκάψουλα είναι γεμάτη με σύμβολα, νομίσματα, κοσμήματα, αντικείμενα, μουσικά όργανα, θραύσματα υφασμάτων παραδοσιακών φορεμάτων κ.λ.π. από όλο τον κόσμο, στέλνοντας ένα μήνυμα στις μελλοντικές γενιές. Η κάψουλα θα μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν και θα ανοίξει σε 10 χρόνια. Το μήνυμα της χώρας μας ήταν ένα ξύλινο αντίγραφο τσαρουχιού.

Την ελληνική αποστολή συνόδευσαν: ο κ. Ιωαννίδης Κώστας, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF® και ο κ. Τόλης Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος για πολιτιστικά θέματα στο Youth Coordinating Committee of Cioff® και Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Επιτροπής Νέων  του Cioff®.

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

Η παρουσία του Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ τελούσε υπό την Αιγίδα και έφερε το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021». Το πρόγραμμά μας ήταν αφιερωμένο και προσαρμοσμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στον εορτασμό του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας. Οι διοργανωτές και το κοινό εντυπωσιάστηκαν για τον εορταστικό χαρακτήρα των εμφανίσεων μας. Ευχαριστούμε πολύ την Πρόεδρο της «Επιτροπής 2021» κ. Αγγελοπούλου  για την εμπιστοσύνη , καθώς και τον Πρέσβυ επί τιμή κ. Κλη για το μεγάλο ενδιαφέρον και την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε το έργο μας.

Αρωγός σ΄ αυτή την προσπάθεια ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας). Ευχαριστούμε θερμά την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη και τον κ. Νούσιο για την οικονομική υποστήριξη.Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στη Φολκλοριάδα της Ρωσίας

 

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Υπουργό κ. Κ. Τσιάρα, οποίος στάθηκε δίπλα μας σε κάθε δυσκολία.

Τέλος, ευχαριστούμε το Ταξιδιωτικό Πρακτορείο Quick Travel Services για την πολύ καλή οργάνωση, την άμεση εξυπηρέτηση και την αποτελεσματική συνεργασία

Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία ζωής και με ανυπομονησία περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία, ώστε με ασφάλεια να πιάσουμε τα χέρια μας και να χορέψουμε όλοι μαζί.

Νιώθουμε θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που προσπάθησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για το φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.




Total
0
Shares
Previous Article
dimos argitheas katastrofes 4

Από το Δήμο Αργιθέας το πρώτο στην Ελλάδα έργο συλλογής, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές

Next Article
Πρόστιμα «φωτιά» έως 5.000 ευρώ αντί λουκέτου - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Πρόστιμα «φωτιά» έως 5.000 ευρώ αντί λουκέτου - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Related Posts