Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Δρόμος προς τις Ευρωεκλογές μέσα από τα μάτια των νέων

athinaeur4a slide

Ο Δρόμος προς τις Ευρωεκλογές μέσα από τα μάτια των νέων

Σάββατο 27 Ιανουαρίου

Τα ζητήματα των επερχόμενων ευρωεκλογών και η αναγκαιότητας συμμετοχής των νέων σε αυτές, συζητήθηκαν σε εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 2024, νέοι και νέες των Τρικάλων, καθώς και πολίτες, παρακολούθησαν την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Αθηνά», ο Δήμος Τρικκαίων, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το θέμα της εκδήλωσης σαφές: «Ο Δρόμος προς τις Ευρωεκλογές μέσα από τα μάτια των νέων».

Κύριοι ομιλητές, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο  Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης, και ο επικεφαλής Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (Εuropean Parliament Ambassador School).

Στην εκδήλωση έκαναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Νίκος Σακκάς, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρύσα Ντιντή και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Αλεξ. Καπανιάρης. Διαδικτυακά χαιρέτησε τη δράση ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κος Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Τέλος, χαιρετισμό απηυθύναν, οι senior ambassadors κ.κ. Μαιρη Παπαχρήστου και Γιώργος Ιακωβίδης του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης καθώς και η διευθύντρια του Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων κα Καλλιόπη Μπεκιάρη, που είναι επίσης Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρύσα Ντιντή, στο χαιρετισμό της έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα της ψήφου των νέων από τα 17. Παράλληλα  προέτρεψε  τους νέους να παραμένουν ενεργοί και να αναζητούν τη γνώση που είναι μοχλός ανάπτυξης κάθε κοινωνίας.

Στη συνέχεια πρώτος ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Βασίλειος Χατζηκαμαγιάννης, ο οποίος εξήγησε το σκοπό και τις δράσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης που λειτουργεί σαν τα «μάτια και τα αφτιά» της ΕΕ. Παρουσίασε τα κυρίως όργανα της ΕΕ που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επεσήμανε ότι είναι σημαντική η ψήφος των νέων γιατί συνδιαμορφώνουν το μέλλον, ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ και αξιοποιούν την ψήφο για αντιμετώπιση παγκόσμιων εξελίξεων από κοινού ως ενιαία ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι το διακύβευμα είναι, να προωθηθεί στους πολίτες το μήνυμα ότι το Ευρωκοινοβούλιο διαδραματίζει κομβικό ρόλο το σύστημα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

 Στη συνέχεια ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στάθηκε στο ότι η συμμετοχή των νέων είναι το πλέον σημαντικό: «Αν δε συμμετέχουμε δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική», επεσήμανε. Παρουσίασε την  επιστολική ψήφο, για τους ψηφοφόρους που δε θα βρίσκονται κοντά στον τόπο που ψηφίζουν την ημέρα των Ευρωεκλογών, έτσι ώστε να μη χαθούν ψήφοι. Έδωσε έμφαση σε προσπάθειες της ΕΕ για την καθημερινή της παρουσία στη χώρα και ειδικά στα Τρίκαλα, όχι μόνο με τα γνωστά προγράμματα Erasmus, αλλά με το πλήθος των έργων που χρηματοδοτήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια (αναπλάσεις Ληθαίου, Μύλος Ματσόπουλου, μουσείο Τσιτσάνη κ.α.). Αναφέρθηκε, τέλος, σε τρέχουσες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕ για κλιματική αλλαγή, υποδομές, ασφάλεια, τεχνολογία.

 Κλείνοντας τις ομιλίες, το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ενημέρωση των νέων σχετικά με το ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε με έμφαση την ανάγκη της συμμετοχής στης εκλογές του Ιουνίου του 2024, για να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

athinaeur15a 1

Ακολούθησαν ερωτήσεις από μαθητές και μαθήτριες του 2ου, 3ου, 6ου ΓΕΛ Τρικάλων και των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» προς τους τρεις ομιλητές, σε σχέση με πλήθος ζητημάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις για τις Ευρωεκλογές, για τη διασφάλιση του απορρήτου της επιστολικής ψήφου, για τη  στάση της ΕΕ σε πολέμους και για το προσφυγικό.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από μαθητές και μαθήτριες της ομάδας που προωθεί τη δράση για τα σχολεία – πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» και καθοδηγείται από τους/τις εκπαιδευτικούς κ.κ. Τζίνα Ατούν, Παρασκευή Βούρλα, Μαρίνα Καρανίκα, Ηλία Κρούπη, με την υποστήριξη της ομάδας έργου του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας.

O Δήμος Τρικκαίων μετέδωσε ζωντανά την εκδήλωση μέσω live streaming.

athinaeur13a
athinaeur4a

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Total
0
Shares
Previous Article
Νόμος και Ελευθερία - Άνθρωπος και Ταυτότητες (Θρησκεία – Έθνος) - Φωτογραφία: Προπαγάνδα αλλά και Εργαλείο Αφύπνισης - Ποίηση και Πολιτική - Η βαλίτσα του Ταξιδιώτη - Ένα εκκλησάκι οικόσημο της Δονούσας ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ: Βίοι παράλληλοι - H Τραγωδία των Τεμπών: Aνθρώπινο Λάθος και Κρατική Αβελτηρία - Η πρώτη επέτειος του Ουκρανικού πολέμου: Οι διαψεύσεις και οι προοπτικές για ειρήνη - Ελευθερώστε τα γλυπτά του Παρθενώνα - Στο λυκαυγές ενός άλλου κόσμου: Προοπτικές και Ευθύνες… - Τρία βιβλία για μία ασφαλή πλοήγηση στην εποχή της μετα-πραγματικότητας - Αλλάζουν οι θρησκείες; - Μικρασιατική Καταστροφή: Μνήμη που πληγώνει… - Ένας άδικος θάνατος και μία δίκαιη εξέγερση - Τουρκικός μεγαλο-Ιδεατισμός ή η παράνοια του νέο-Οθωμανισμού;

Η “Νέα Γλώσσα” και η “Διπλή Σκέψη” του Υπουργείου Παιδείας

Next Article
odiki asfaleia gov

Ενισχύεται η Οδική Ασφάλεια | Διαθέσιμα μέσω του gov.gr το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών και το Ιστορικό Ελέγχων Οχημάτων - ΚΤΕΟ

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων