Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Δήμος Τρικκαίων αναβιώνει τον «Μύθο του Ασκληπιού»

Στήριξη και επιστημονική συνδρομή, θα παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο νέο σχέδιο του Δήμου Τρικκαίων για την αναβίωση του «μύθου του Ασκληπιού». Το δήλωσε απερίφραστα ένας γνώστης των επιστημονικών δεδομένων, ο γεωπόνος, γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο κ. Νίκος Στουπής. Επισκεπτόμενος σήμερα το μεσημέρι τον νομό μας, συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον αναπληρωτή Δημάρχου (βρίσκεται εκτός νομού, σε συνέδριο), αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Αναστασίου και τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Κωτούλα. Οι δυο τους, εξέθεσαν στον κ. Στούπη το σχέδιο του Δήμου, που ήδη προωθεί ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, για την αναβίωση του μύθου αυτού, με την αξιοποίηση των βοτάνων, που από τα ριζά του Κόζιακα χρησιμοποιούσε προς ίαση ασθενών ο Ασκληπιός.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:
– ανάδειξη των φυτών και βοτάνων,
– λειτουργία εκθεσιακού κέντρου,
– δημιουργία αγροτουριστικών διαδρομών στον Κόζιακα,
– ενίσχυση της εκπαιδευτικής – μαθησιακής διαδικασίας για φοιτητές ιατρικής και γιατρούς, – έμφαση στον πρωτογενή τομέα, με δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων σε νέους αγρότες., καλλιέργεια αυτών των φυτών και βοτάνων
– στήριξη στον τομέα της εμπορίας – διάθεσης των προϊόντων

Ο κ. Στουπής ήταν σαφής: το υπουργείο θα παράσχει επιστημονική στήριξη και συνδρομή μέσω παραχώρησης εκτάσεων σε αγρότες, προκειμένου ο σχεδιασμός να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα και έκταση. Συν τοις άλλοις, έδωσε και το στίγμα του τρόπου συνεργασίας των νέων αγροτών: δημιουργία ομάδων παραγωγών, που θα μπορούν ευκολότερα, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια, να λειτουργούν στο υπάρχον πλαίσιο, με δεδομένη τη στήριξη του υπουργείου και σε επίπεδο συμβουλευτικής.

Αυτό το σχέδιο, που είναι κομβικό για τον Δήμο Τρικκαίων, ήδη έχει προχωρήσει ορισμένα βήματα.

Πλέον, με τη σαφή στήριξη που δόθηκε σήμερα, ο σχεδιασμός βαίνει προς νέους δρόμους, με σημαντικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

Λύσεις για τα Τρίκαλα

Ο κ. Στουπής, συνοδευόμενος από τον διευθυντή Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου, κ. Φάνη Μπέσση και την τμηματάρχισσα Γεωργικής Ανάπτυξης Τρικάλων κ. Σοφία Κούζα, έδωσαν λύσεις σε άλλα τρία ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο.

Συγκεκριμένα:

Η ενοικίαση του ενός κτηρίου του υπουργείου, στην «Πράσινη Γωνιά», που ήδη χρησιμοποιείται από τον Δήμο (Κέντρο Διά Βίου μάθησης, ΚΑΠΗ, e-trikala, γραφεία συλλόγων, συνεδριακός χώρος) θα συνεχιστεί. Ταυτοχρόνως, η ευχάριστη έκπληξη ήταν η πρόταση, που αμέσως έγινε δεκτή, για παραχώρηση με μικρό αντίτιμο και του δεύτερου, διπλανού κτηρίου. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Τρικκαίων ομοίως για κοινωφελούς και κοινωνικούς σκοπούς, αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Η παραχώρηση στον Δήμο και της κυριότητας του άλσους του προφήτη Ηλία, θα εξεταστεί μετά από συνεννόηση και σε συνδυασμό με το αίτημα για την τέως ΤΑΞΥΠ. Ο Δήμος Τρικκαίων αναπλάθει το κόσμημα της πόλης, φυλάσσοντας και αναδεικνύοντας την ελληνική χλωρίδα και πανίδα, με τη δημιουργία Πάρκου. Οι σχετικές διαδικασίες, επειδή αφορούν πολλά υπουργεία, περνούν πλέον στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης.

Η καθυστέρηση στην τροποποίηση της ΖΟΕ με διαδικασίες που «σκαλώνουν» στο υπουργείο, παίρνει τον δρόμο της ουσιαστικής συζήτησης με στόχο την απεμπλοκή. Αυτό θα δώσει σε Δήμο, ιδιώτες και επιχειρηματίες, να δώσουν ανάσα στις δραστηριότητες της πόλης, που ήδη ασφυκτιά.




Total
0
Shares
Previous Article

Ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η ασφαλτόστρωση τμήματος της οδού Ελασσόνας – Βερδικούσιας

Next Article

Τραμπουκισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων