Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Δήμος Καρδίτσας την επόμενη ημέρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χειρότερη Δημοτική αρχή - Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την Καρδίτσα - Κωνσταντίνος Ξυλομένος

Ο Δήμος Καρδίτσας την επόμενη ημέρα

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

Με την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Δημοτικής αρχής, που έως σήμερα κατά γενική ομολογία κρίνεται αποτυχημένη, η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να αντιμετωπίσει μία προβληματική και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς, η εγκαθίδρυση ενός νέου καθεστώτος αυταρχισμού και διαίρεσης που επέβαλε η σημερινή διοίκηση στην τοπική κοινωνία με την αδιαφάνεια στα έργα υποδομής, την αναξιοκρατία, αλλά και την κακοδιαχείριση στον οικονομικό τομέα, είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση και την απομόνωση. Η αδράνεια και η απαξίωση των θεσμών που μας επιβάλλουν με κάθε τρόπο, αλλά και η λογική ότι αυτή είναι η κατάσταση και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, δεν είναι πλέον αποδεκτή. Το αντίδοτο σε αυτή την νοσηρή κατάσταση που έχουν δημιουργήσει είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης με υπερκομματικά χαρακτηριστικά, που θα αποτελέσει οδηγό για την επόμενη διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της επόμενης Δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η διαφάνεια, η εργατικότητα και κυρίως η συμμετοχή και η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ρηξικέλευθων πολιτικών με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θα επεξεργαστούν μέσα από αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με όραμα για την επόμενη Δημοτική περίοδο. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς και χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να γίνει η σύνθεση και η στελέχωση ενός αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου με ανθρώπους από το ευρύ φάσμα της κοινωνίας. Δηλαδή ο επιστημονικός κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ενεργοί πολίτες και οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στην κατάθεση μια ουσιαστικής εναλλακτικής πρότασης, επιβάλλεται να βγει μπροστά και να δηλώσει παρών. Τη στιγμή που ένας τέτοιος πολιτικός συνδυασμός θα προκύψει από την ίδια την κοινωνία, κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα μπορέσει να τον οικειοποιηθεί και μελλοντικά να χειραγωγήσει μια τέτοια Δημοτική αρχή. Το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο που εφαρμόζεται στη σημερινή διοίκηση με έναν Δήμαρχο που αποφασίζει μόνος και Δημοτικούς συμβούλους που απλώς παρακολουθούν χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Οι κρίσιμες αποφάσεις της νέας αυτοδιοικητικής παράταξης θα λαμβάνονται συλλογικά, όχι μόνον από τους εκλεγμένους Δημοτικούς συμβούλους αλλά με ανοιχτές διαδικασίες στην κοινωνία.

Σε ολόκληρη την αυτοδιοικητική μου πορεία γίνομαι συχνά αποδέκτης της άποψης για μια υπερκομματική διοίκηση στο Δήμο Καρδίτσας, που θα βγάλει την πόλη μας από το τέλμα που έχει περιέλθει και θα έχουν λόγο όλοι και όλες. Για μια αποφασισμένη διοίκηση που δεν θα λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της στην κεντρική εξουσία και το πολιτικό κόμμα που την  υποστηρίζει, αλλά στους δημότες της και αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς. Για μια διοίκηση η οποία θα σέβεται τον πολίτη και θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία για να είναι αποτελεσματική χωρίς να φοβάται να συγκρουστεί με καταστημένα, ακόμη και στον ίδιο το Δήμο με υπαλλήλους που έχουν ασυλία. Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες και γι’ αυτό με βάση μια προγραμματική συμφωνία η οποία θα συνδιαμορφωθεί από όλους και όλες που θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει να δοθεί το στίγμα για την συγκρότηση ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος για το Δήμο Καρδίτσας. Η ίδια η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας επιβάλλεται να δείξει μέσω των επόμενων εκλογών την έξοδο στη σημερινή πλήρως αποτυχημένη διοίκηση και να δείξει τον δρόμο στην επόμενη. Ας σταματήσουμε επιτέλους να είμαστε η χαρά του συστήματος, ανακαλύπτοντας διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν ή να μεγεθύνουμε τις όποιες διαφορές μας. Πρόσθεση και πολλαπλασιασμό με όρους, γιατί αν αργήσουμε κι άλλο δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο και θα χαθεί και η επόμενη ευκαιρία για μία πραγματική υπέρβαση στο Δήμο Καρδίτσας.




Total
0
Shares
Previous Article
Σπύρος Λάππας

Σπύρος Λάππας: Προϋπολογισμός 2022 - Τα ψέματα για την επανεκκίνηση

Next Article
Ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο του Πρωτοπρεσβύτερου Ηλία Νακόπουλου

Ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο του Πρωτοπρεσβύτερου Ηλία Νακόπουλου - Στον ΙΝ Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Μουζακίου

Related Posts