Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο ανεμολογικός ιστός Οξυάς και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου

Πέρα από κάθε ίχνος υπευθυνότητας και σοβαρότητας

Προφθάστε!!! Θέσεις περιορισμένες!!!! Ο ανεμολογικός ιστός Οξυάς για πολλοστή φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου, την ερχόμενη Δευτέρα, 27/3/2017.

Το ζήτημα, απ’  ότι φαίνεται, ξεπερνά κι αυτόν ακόμα το θρύλο του …γεφυριού της Άρτας!!! Πέρα από κάθε ίχνος υπευθυνότητας και σοβαρότητας, στοιχεία που αναμφίβολα πρέπει να διέπουν το χειρισμό και την αντιμετώπιση ζητημάτων του Δήμου και ιδιαίτερα όσων έχουν αναχθεί σε καθοριστικής σημασίας για τον ίδιο αλλά και τις τοπικές μας κοινωνίες, εισάγεται για ακόμα μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Οξυάς, με πρόταση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, να ανακληθεί προηγούμενη για το ζήτημα απόφαση (4/2017) και να ληφθεί νέα για παροχή και πάλι θετικής γνώμης προς τις αρμόδιες για την παροχή της σχετικής άδειας Υπηρεσίες.

Αυτό το «τυπικό», κατά την άποψη της καταγόμενης από το χωριό της Οξυάς, πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κας Σοφίας Τόλια, θέμα, απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας από τον Ιούνιο του 2016, όταν λήφθηκε για πρώτη φορά απόφαση για παροχή θετικής γνώμης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου ανεμολογικού ιστού στο χωριό της Οξυάς. Απόφαση, όμως, που μετά από προσφυγές και ενστάσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης αλλά και φορέων του χωριού της Οξυάς, ακυρώθηκε τότε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Επιτροπές. Για να εισαχθεί, όμως, και πάλι για συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2016, από το οποίο η πρόεδρός του και εισηγήτρια του ζητήματος αναγκάστηκε να το αποσύρει, κάτω από τις έντονες ενστάσεις και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας κατοίκων του χωριού, που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση, και στους οποίους, μάλιστα, δεν επιτράπηκε, τότε, να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Το επανέφεραν, όμως, και πάλι για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24-1-2017, όπου, με τις ψήφους της πλειοψηφίας και μόνο και ακολουθώντας, όπως ισχυρίστηκαν, αυτή τη φορά το «δρόμο της νομιμότητας», υπερψηφίστηκε η δημοπράτηση «δημοτικής» έκτασης στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Οξυάς, για εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού, με σκοπό τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή.

Η νομιμότητα, όμως, της σχετικής απόφασης (4/2017) αμφισβητήθηκε και πάλι από φορείς του χωριού της Οξυάς και συγκεκριμένα από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς και από την Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», οι οποίοι και άσκησαν εκ νέου προσφυγή κατά του κύρους της προαναφερόμενης απόφασης, βασισμένοι σε σειρά επιχειρημάτων όπως η έλλειψη λαϊκής συνέλευσης στο χωριό για το θέμα, ο χαρακτήρας της έκτασης ως «διακατεχόμενης» και η έλλειψη ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δήμου και αντίστοιχων τίτλων, η απουσία στοιχείων που να αποδεικνύουν τον υποχρεωτικό από το νόμο προγραμματισμό που ο Δήμος οφείλει να επιδεικνύει σε ανάλογες περιπτώσεις, κ.λ.π, κ.λ.π.. Και λίγες μόλις μέρες από την εκπνοή της προθεσμίας, εντός της οποίας ο αρμόδιος για τον έλεγχο της νομιμότητας της προσβαλλόμενης απόφασης Φορέας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) οφείλει να απαντήσει, ανακοινώνεται η εισαγωγή του ζητήματος και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση, όπως προαναφέρθηκε, αυτή να ανακληθεί και να ληφθεί νέα, για παροχή θετικής γνώμης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο την εισηγήτρια του θέματος κα Σοφία Τόλια να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα εισηγηθεί την ανάκληση της προαναφερόμενης απόφασης 4/2017, η οποία, κατά την ίδια, έχει ληφθεί στο «δρόμο της νομιμότητας», όπως χαρακτηριστικά είχε τότε δηλώσει. Γιατί αν η απόφαση λήφθηκε νόμιμα, εμείς δε μπορούμε να φανταστούμε κανένα τέτοιο σοβαρό λόγο, που να ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα… Εκτός κι αν τα περί «δρόμου νομιμότητας» πήγαν για ακόμα μία φορά περίπατο και διαφάνηκε – με κάποιο τρόπο – ο άμεσος κίνδυνος να ακυρωθεί αρμοδίως (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και εξαιτίας των δικών μας προσφυγών, και η προαναφερόμενη 4/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που θα επέφερε για ακόμα μία φορά πλήγμα στο γόητρο και στο κύρος των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, με τις ψήφους των οποίων αυτή και λήφθηκε.

Όλα, βέβαια, τα παραπάνω επιβάλλουν να σταθούμε τουλάχιστο και σε δύο  ακόμα ζητήματα. Με πρώτο απ’ αυτά τις παλινωδίες, την άγνοια, την προχειρότητα και την έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας με τα οποία αντιμετωπίζονται από αρμόδιους Φορείς και πρόσωπα στη διοίκηση του Δήμου μας, ιδιαίτερα σοβαρά και καθοριστικά για το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών ζητήματα, όπως αυτό της εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού με σκοπό τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην Οξυά, προοπτική με την οποία ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα των κατοίκων του χωριού έχει εκφράσει, μέσα από θεσμοθετημένους φορείς της, δημόσια και ανοιχτά την αντίθεσή της.

Και το άλλο ζήτημα, το οποίο θεωρούμε πως επιβάλλεται να μην προσπεραστεί, είναι η ανεξήγητη (για εμάς) εμμονή που επιδεικνύεται στο θέμα τόσο από τον κο Δήμαρχο Μουζακίου όσο και από τη συγχωριανή μας πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα θέμα μέσα από το οποίο φαίνεται να επιδιώκεται η πάση θυσία και με οποιοδήποτε τρόπο ανεπίτρεπτη και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος, για το Δήμο και το χωριό μας, παραχώρηση κοινόχρηστης έκτασης σε ιδιώτες, με σκοπό τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην Οξυά και ενός ακόμα γενικότερα  στην περιοχή.

Εκτός, βέβαια, κι αν η εξήγηση είναι στο ενδιαφέρον «των δικών μας παιδιών» (!!!), στα οποία ο ανήκων στο συνδυασμό της πλειοψηφίας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς κος Λάμπρος Ευθυμίου αναφέρθηκε σε συζήτηση του θέματος στο Τοπικό Συμβούλιο……

Και όσο για εμάς, είπαμε….. Όσο η γνώμη των Οξυωτών εξακολουθεί να μη λαμβάνεται υπόψη, θα συνεχίζουμε…

  • Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»
  • Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»



Total
0
Shares
Previous Article

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου

Next Article

Χαιρετισμός των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου