Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Ο αγροτικός κόσμος πληρώνει τις πολιτικές της Ν.Δ.»

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Άρθρο της

Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου, τ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

24/03/2022

«Ο αγροτικός κόσμος πληρώνει τις πολιτικές της Ν.Δ.»

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ανεξαρτησίας, υποστήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας κάθε χώρας.

Υποχρέωση κάθε κυβέρνησης είναι με στοχευμένες ενέργειες:

  • Να φροντίζει, να προστατεύει και να ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών.
  • Να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των παραγωγών με κατάλληλα εργαλεία και ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση και σε ασφάλιση της παραγωγής (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακή Τράπεζα, Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, εργαλεία μικροπιστώσεων), καθώς και με κατάλληλο και διαρκώς εκσυγχρονιζόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποσχόταν ότι θα στηρίξει  τον αγροτικό κόσμο. Σήμερα επιδεικνύει ανευθυνότητα και αδιαφορία απέναντι  στα τεράστια προβλήματα.

Οι υπέρμετρες αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, αγροεφόδια, ζωοτροφές εκτίναξαν το κόστος παραγωγής και μείωσαν δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα του παραγωγού και του τελικού καταναλωτή.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, απροστάτευτοι απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, βρίσκονται σε απόγνωση.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν απαντούν στην αγωνία

  • της κοινωνίας για την επαπειλούμενη επισιτιστική ασφάλεια και διατροφική επάρκεια,
  • των αγροτών για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους και τη βιωσιμότητα της αγροτικής τους δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν την ελληνική κοινωνία, την  οικονομία και τον αγροτικό κόσμο και με εντατικούς ελέγχους ν’ ανακόψει την αισχροκέρδεια.

Κωφεύει στις διαρκείς  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για

  • μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και στα καύσιμα
  • μείωση των τιμολογίων ρεύματος, για αντιστάθμιση της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • μείωση ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στα καύσιμα
  • αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€.

Κινήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλές χώρες της Ευρώπης και βρίσκονται σε συγχρονισμό με τις νέες δυνατότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δυστυχώς στη πιο δύσκολη συγκυρία  έχουμε την ατυχία να κυβερνά τη χώρα μας μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται κάθε δημόσια παρέμβαση και συστηματικά αφαιρεί απ’ το κράτος τη δυνατότητα ν’ ασκήσει εθνική πολιτική σε κρίσιμους τομείς .

Σε δυόμισι χρόνια έχουν  διαλύσει  τον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγώντας σε αδικίες και στις χειρότερες πληρωμές όλων των εποχών. Ο αγροτικός κόσμος δεν νοιώθει καμμιά ασφάλεια για τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά των πληρωμών.

Προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΕΛΓΑ, βάζοντας σε κίνδυνο  την  οικονομική βιωσιμότητά του και τη δυνατότητα ν’ ανταποκρίνεται άμεσα σε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

Αναθέτουν το έργο της εξυπηρέτησης των αγροτών και των δηλώσεων ΟΣΔΕ σε λίγους και εκλεκτούς τους, αλλάζοντας δραστικά τη μέχρι τώρα διαδικασία πιστοποίησης.

Απουσιάζει παντελώς μια πολιτική φορολογικών κινήτρων και αντιμετώπισης των δανείων των αγροτών και των συνεταιρισμών. Δάνεια τα οποία αγγίζουν το 1,5δις (με τους τόκους τα 4δις), άφησαν να τα διαχειρίζονται ξένα funds και οδηγούν ήδη σε οικονομική ασφυξία και κατασχέσεις αγροτικών περιουσιών.

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων, με κίνητρα για να συμμετέχουν οι αγρότες σε Συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών. Αντίθετα προσπαθεί να βάλει ιδιώτες στη περιουσία των Συνεταιρισμών και στην αγροτική ασφάλιση.

Η  κυβέρνηση της Ν.Δ. σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής, διαλύει το θεσμό των λαϊκών αγορών.

Χωρίς λογική αποκλείει τους ήδη ενταγμένους σε προγράμματα βιοκαλλιεργητές, από την νέα πρόσκληση του μέτρου 11 για τη βιολογική Γεωργία, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στο συμβατικό τρόπο παραγωγής.

Σε όλες τις οργανωμένες χώρες τα  μεγάλα αρδευτικά, αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα, οι υποδομές μεταφορών (οδικοί άξονες, λιμάνια, σιδηρόδρομος), η αγροτική οδοποιία και ο αγροτικός εξηλεκτρισμός, σχεδιάζονται, χρηματοδοτούνται και λειτουργούν με γνώμονα τον δημόσιο ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νοιάζεται μόνο για το πώς θα βάλει ιδιώτες παντού -μέσω ΣΔΙΤ- να εκμεταλλευτούν αγροτικές υποδομές σε αρδευτικά δίκτυα, φράγματα και αντιπλημμυρικά.

Εξήγγειλαν 21 αρδευτικά έργα σ’ όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το έργο  «Ταυρωπός» της Καρδίτσας, με το υπερτιμημένο κόστος των 4 δις, που θα υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αποκρύπτουν όμως ότι τη διαχείριση των έργων αυτών θα έχουν για 25 χρόνια ιδιώτες (σύμφωνα με το μοντέλο των διοδίων στις εθνικές οδούς) που δεν λειτουργούν βεβαίως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά τον «φουσκωμένο» λογαριασμό θα τον επιβαρυνθούν οι αγρότες και θα συνυπολογιστεί στο κόστος άρδευσης, είτε μέσω αυξημένου τιμολογίου χρήσης αρδευτικού νερού, είτε μέσω τελών χρήσης.

Η κλιματική αλλαγή, που χτύπησε πολλαπλά και τη Καρδίτσα, άλλαξε ραγδαία το παραγωγικό τοπίο, διέλυσε τους πολίτες και την οικονομία του νομού, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αγροτών και κτηνοτρόφων.

Επιβάλλεται, τάχιστα, η υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου  αντιπλημμυρικής προστασίας, θωράκιση με δημόσιες κοινωφελείς υποδομές και εξασφάλιση καλής λειτουργίας τους.

Με τη νέα ΚΑΠ, η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής. Δυστυχώς φαίνεται πως τη χάνουμε, αφού το εθνικό στρατηγικό σχέδιο αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και χωρίς αποτελεσματικές επιλογές για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών μας, την προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας, τη στήριξη των καταναλωτών και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Δεν θα μπορέσει να αποτελέσει εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη, αφού        δεν στοχεύει στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, στις αναγκαίες δημόσιες υποδομές, σε αρδευτικά έργα για την εξοικονόμηση και ορθολογική διαχείριση του νερού, στην αντιπλημμυρική προστασία.

Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της φέτος 1,8 δις απ’ το ΠΑΑ, για να υλοποιήσει καινοτόμα αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα. Δυστυχώς όμως, έχει έλλειμμα σχεδιασμού και πολιτικών προτεραιοτήτων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Αυτή η  καταστροφική πορεία  πρέπει  να σταματήσει!

Χρειαζόμαστε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές και θα εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική για τη μείωση των ανισοτήτων, την ανακούφιση και την ασφάλεια των πολιτών, την ευημερία και την πρόοδο της χώρας!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας
Total
0
Shares