Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Νομός Καρδίτσας : Ουραγός στην οικονομική κλίμακα (ΑΕΠ) – Στην ηλικιακή πυραμίδα και υπό δημογραφικό κίνδυνο …

Στα …Βουνά οι λύσεις για προστασία και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - Ανοιχτή Επιστολή: Να αφεθούν απερίσπαστα τα στελέχη της ΔΤΕ Καρδίτσας για έργα οδικής ασφάλειας - Συντήρησης Δρόμων - Σταθερό οικονομικό όφελος έχουν οι οικιακοί καταναλωτές στις περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων - Όψιμοι πανηγυρισμοί για Φράγμα-Λίμνη Σμοκόβου! Για το φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων - του Μουζακίου και της Συκιάς Καρδίτσας: ΟΥΔΕΝ - Έργα Μεταφοράς νερών Αχελώου: Η μόνη λύση για την Θεσσαλία για αποτροπή Σαχαροποίησης κάμπου και απογείωση ορεινής Αργιθέας !!! - «Κλείδωσε» η χρηματοδότηση για άσφαλτο στα Ρόγκια - Όρια Ν. Ευρυτανίας και Στέγαστρο Μ. Σκάλα - Οι νέοι Κοινοτάρχες ας μεριμνήσουν για οδοντιατρική περίθαλψη παιδιών - γυναικών - υπερηλίκων - Τακτική Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας - Η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα απαντήσουν; - Η 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες δεν θα γιορταστεί φέτος - 80 ημέρες έως 31-12-23: Πώς θα πορευθεί η πληγωμένη Θεσσαλία χωρίς ισχυρή περιφερειακή ηγεσία; - Η Θεσσαλία ξανά στο προσκήνιο - Ισότιμος Εταίρος στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης - Ανθεκτικότητας! - Δ. Παπακώστας: Οι ελεύθεροι Θεσσαλοί δεν πείθονται από απερχόμενο περιφερειάρχη - Κυριακή ψηφίζουν αλλαγή - νέα αρχή! - Θεσσαλία: Θέλουμε πρόοδο - ασφάλεια και νέα Ηγεσία στην Περιφέρεια με Γνώση - Ενότητα - Η κάλπη περιφερειακών αιρετών κρύβει εκπλήξεις στις 8-10-23 για το μέλλον της Θεσσαλίας & Θεσσαλών! - Δημήτρης Παπακώστας: Αναμόρφωση συστήματος Διακυβέρνησης Δήμων - Περιφερειών - «Θέατρο παραλόγου» με τη γέφυρα «Αργύρη» - Σωστά ενεργεί το Υπουργείο Υποδομών: Σύγχρονη Γέφυρα ΤΩΡΑ στον άξονα προς Άρτα - όχι πτυσσόμενη προσωρινή Μπέλευ - Δημήτρης Παπακώστας: Οι Αργιθεάτες ανά τη Θεσσαλία αξίζουν την φροντίδα και του ορεινού Δήμου Αργιθέας, της πατρίδας τους! - Έξι 24ωρα (150 ώρες) ως την e-κατάθεση ψηφοδελτίων ενόψει τοπικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 - Στροφή κατοίκων πόλεων για διακοπές στα ορεινά! - Έργα Ασφάλτου από ΤΕΚ ΑΕ στην επαρχιακή οδό 9 «Βραγκιανά (διασταύρωση) - Β' Μάραθο - Λίμνη - ΙΜ Σπηλιάς» απαιτείται ... θαύμα!!! - Τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΕ Καρδίτσας εκφράζουν οι ακραίες θέσεις για έργα ΑΠΕ του ‘Υπευθύνου’ Περιβάλλοντος; - Τις πταίει; Για μη παραγωγή έργων στον ορεινό Δήμο Αργιθέας; - Περιφερειακός σύμβουλος Πλειοψηφίας αποχωρεί λόγω απαρχαιωμένου οδικού δικτύου στο Πήλιο - Δημήτρης Παπακώστας

Νομός Καρδίτσας : Ουραγός στην οικονομική κλίμακα (ΑΕΠ) – Στην ηλικιακή πυραμίδα και υπό δημογραφικό κίνδυνο …

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Από την τεκμηριωμένη έρευνα και ανάλυση του Καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλίας κ.Σεραφείμ Πολύζου προκύπτει εναργέστατο το πασίδηλο και κοινώς αποδεκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πολύπαθος νομός Καρδίτσας — παρότι κεντροβαρής, με πλούσιο κάμπο, ορεινό χώρο με πλεονεκτήματα (λίμνες, ποτάμια, δάση, βιοποικιλότητα, φυσικούς πόρους για έργα ΑΠΕ) — αυτό της οικονομικής υπανάπτυξης, της όξυνσης των ανισοτήτων έναντι των νομών της ευημερούσας Ανατολικής Θεσσαλίας (Λάρισα- Μαγνησία), του δημογραφικού μαρασμού και γήρανσης του πληθυσμού: οι άνω των 65 ετών > από σε νεώτερες ηλικίες.

|.  Το ΑΕΠ της Καρδίτσας είναι στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά, μαζί με τους νομούς Ροδόπης, Σερρών, Ευρυτανίας, Άρτας.
Ήτοι : > του 50% του ΑΕΠ Αττικής ….

^ Σε κάποιες περιοχές του ίδιου του νομού μας (Σοφάδες / ΡΟΜΑ – Αργιθέα κα), δυσπρόσιτες, ξεχασμένες και από τις κυβερνήσεις αλλά και τις τοπικές αρχές, το «τοπικό» ΑΕΠ κατεβαίνει και άλλο: στο > του 35% (χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ).

• Η οικονομική δυσπραγία, ο δημογραφικός κίνδυνος, η γήρανση, οι παλιές υποδομές και οι μεγάλες – εντεινόμενες ανισότητες δημιουργούν την ‘τέλεια καταιγίδα’ που πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπίσουμε όλοι οι φορείς και πρώτιστα οι έχοντες εξουσία και εντολή λαϊκή για τόνωση, ανάπτυξη, ανόρθωση, σύγκλιση με συνοχή.

•• Αν δεν αλλάξουν οι κεντρικές πολιτικές για ίση μεταχείριση και δίκαιη κατανομή πόρων, τόσο από τα Υπουργεία, όσο και από την Αυτοδιοίκηση – εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων – τότε επειγόντως πρέπει οι Καρδιτσιώτες με κατάλληλες συμμαχίες να αγωνιστούμε για ανάδειξη νέων Πολιτικών προσώπων που θα τρέξουν, πείσουν και φέρουν στην Καρδίτσα τα απαιτούμενα κονδύλια που δικαιούται η Πατρίδα μας.

••• Η στοίχιση σε κάθε τοπική ή κοινοβουλευτική εκλογική μάχη πίσω από λαθεμένες κομματικές επιλογές, από πρόσωπα που έχουν δείξει με την πολιτεία τους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καριέρα τους, η υπηρέτηση συμφερόντων ισχυρών νομών κυρίως της Ανατολικής Θεσσαλίας, αποδείχτηκε βλαπτική και αντικαρδιτσιώτικη.

* «Πέρασαν» πολλά ΕΣΠΑ, πακέτα και εθνικοί πόροι /ΠΔΕ και ο νομός Καρδίτσας αντί να συγκλίνει, βυθίζεται περαιτέρω σε έναν …οικονομικό, κοινωνικό και δημογραφικό βάλτο.

^ Η Περιφερειακή Αρχή λοξοκοιτάζει ….πάντα στα ανατολικά, η Κυβέρνηση …αθηνοκεντρικά, οι κοινοβουλευτικοί και οι αντιπολιτεύσεις …σιωπούν, άφωνοι, πιστοί στην κομματική πειθαρχία, χωρίς αντίδραση, ουσιαστικές παρεμβάσεις πλην φωτεινών εξαιρέσεων.

^ Στο σημερινό ΠΣ Θεσσαλίας είναι παγκοίνως γνωστό ότι δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί παράταξη αξιωματικής αντιπολίτευσης (Μείζων) ούτε κινούνται διαδικασίες ή αντίλογος …..απόλυτη σιωπή ….πλήρης αφασία, που εξυπηρετεί την υπάρχουσα ανισότητα υπέρ του προκλητικού Λαρισοκεντρισμού!

@ Φυσικά, λίγο πριν τις τοπικές εκλογές Οκτωβρίου 2023 θα εμφανιστούν ….σωτήρες με υπόδειξη κομματικών κέντρων και θα μας ζητήσουν την ψήφο μας …

@ Οι Αιρετοί ΠΣ, λόγω της μονοκρατορίας του Ηγέτη (διορίζει και παύει χωρίς έλεγχο ή δημοκρατική διαδικασία τους συνεργάτες / Αντιπεριφερειαρχες κα) στέκονται αμήχανοι, συνήθως σιωπηλοί, μήπως και γίνουν αρεστοί στον αφέντη ….

||. Ο νομός Καρδίτσας διαθέτει :
• 4 Βουλευτές
• 1 Τοπικό Αντιπεριφερειάρχη και 1 Θεματικό.
*  Πολλούς Αντιδημάρχους – πάνω από 40 στους 6 ΟΤΑ.
** Ειδικούς συνεργάτες – ΓΓ.

Από αυτό το πολιτικό-διοικητικό προσωπικό πρώτης γραμμής – που κοστίζουν πάνω από 150.000€ μηνιαία (περί τα 2.000.000€ ετησίως )- οι πολίτες της Καρδίτσας (κάτω από 100.000 σύμφωνα με πληροφορίες ΕΛΣΤΑΤ Απογραφή 2021) έχουν το δικαίωμα να προσδοκούν μαχητική διεκδίκηση των δικαίων τους, άμβλυνση των ανισοτήτων, κοινωνική εδαφική οικονομική συνοχή και ανόρθωση.

|||. Η Κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης /ΠΣ οφείλουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

1. Εξαγγελία ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος σε νομούς με υστέρηση.

* Ένα νέο ΕΑΠΝΑ- Πίνδος (για ορεινές περιοχές) στην Καρδίτσα, ώστε να φθάσουμε σε ορατό χρόνο τους νομούς Ανατολικής Θεσσαλίας.

^ Δεν αρκούν τα κονδύλια για αποκατάσταση Ιανού (>143 εκατ ευρώ) που πράγματι είναι λίαν ικανοποιητικά, αλλά δίνονται αναγκαστικά για βλάβες που έχουν υποστεί οι υποδομές μας λόγω κυκλώνα και έκτακτων καιρικών φαινομένων και όχι σύγκλισης κ ανάπτυξης.

Από το 2007-08 του ΕΑΠΝΑ 2, οι Καρδιτσιώτες απλά αναμένουν….

2. Εξαγγελία, χωρίς ‘πονηρές’ καθυστερήσεις ή αναβολές, ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων Αχελώου ποταμού (φράγμα Συκιάς, Μουζακίου κλπ).

• Η Κυβέρνηση, μετά τρία χρόνια στην εξουσία, επιτέλους να τολμήσει και να δώσει στο νομό μας τα έργα πνοής και παραγωγικότητας που έχει ανάγκη η τοπική και η εθνική οικονομία .

Το θέμα να εισαχθεί τάχιστα στη Βουλή και να πρωτοστατήσουν οι Βουλευτές και Αιρετοί .

Ο φόβος του πολιτικού κόστους λόγω ….Αιτωλοακαρνανίας ή …οικολόγων που αντιδρούν πρέπει να ξεπεραστεί. Η ζοφερή συγκυρία επιβάλλει γρήγορες τολμηρές κινήσεις !

3. Ασφαλής προσβασιμότητα με ασφαλτόστρωση σε όλους τους κεντρικούς διαπεριφερειακούς δρόμους με επισήμανση των ευθυνών της περιφέρειας Θεσσαλίας από το Μέγαρο Μαξίμου – Υπ Υποδομών ,με χρονοδιάγραμμα και ταχύτητα.

Οι κοινοβουλευτικοί να προωθήσουν το αίτημα για ίση μεταχείριση και δίκαιη κατανομή πόρων, χωρίς δισταγμό και φόβο …¨μην τα τσουγκρίσουν¨ με φίλα προσκείμενους αιρετούς τοπικούς ηγέτες.

• Πρώτα η Καρδίτσα ! Πάνω απ’ όλα οι Καρδιτσιώτες …!

4. Προώθηση έργων αειφορίας, ΑΠΕ με αξιοποίηση πλούτου – Σύμπραξη με ΔΕΗ και ιδιωτικό τομέα. Επενδύσεις Ανάπτυξης στην κοιλάδα Αχελώου .

^ Ψηφιακή σύγκλιση σε όλο τον νομό μας.

^ Στήριξη περαιτέρω του πρωτογενούς τομέα – αγρότες, κτηνοτρόφοι.

5. Η ολοκλήρωση της Ε65 (βόρειο τμήμα έως Εγνατία) είναι έργο υψηλής σημασίας για τον κεντροβαρή νομό Καρδίτσας, την Δυτική Θεσσαλία .

Η χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης (450 εκατ ευρώ) δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης, τη συνέχεια της Πολιτείας, όμως παράλληλα χρειάζονται και εθνικοί πόροι για να διαχυθεί η ευημερία στα έσχατα ορεινά χωριά της κοιλάδας Αχελώου, των Αγράφων που ταλανίζονται εν έτει 2022 (141 χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας /1881) σε λασπόδρομους κάκιστης βατότητας με κυρία ευθύνη του Λαρισοκεντρισμού.

* Αποτελεί στίγμα ….ο ημιτελής δρόμος: Καρδίτσα – Λάρισα (Συκεώνας) που …προβλέπεται να γίνει τέλη 2023 ….

* Αποτελεί ντροπή, η επικίνδυνη βατότητα από Τύμπανο έως Συκιά και όρια Άρτας.

Η έλλειψη στοιχειώδους σήμανσης, πλεγμάτων, στηθαίων ….

* Η αποδιοργάνωση της οικείας Δ/νσης Τεχνικών Έργων, η απουσία της από το ορεινό κομμάτι της Καρδίτσας, τα 20 αργιθεάτικα χωριά .
Ουδεμία παρουσία, επίσκεψη ή καλή επίβλεψη των όποιων έργων που εκτελούνται .

6. Νέο δίκαιο αποκεντρωτικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης τοπικών αρχών – αλλαγή του υπερσυγκεντρωτικού ν4804/2021, αποσύνδεση κοινοτικών οργάνων από Δημοτικές εκλογές, χωριστή κοινοτική κάλπη με δαπάνη και επιμέλεια οικείων ΟΤΑ (σε ενδιάμεσο χρόνο πχ Μάρτιο 1ου έτους θητείας) – εκλογή Αντιπεριφερειάρχη από τους εκλογείς του νομού).
«Δίκαιη αναλογική» που θα συνδυάζει ισοδυναμία ψήφων – κυβερνησιμότητα ΟΤΑ και θα προωθεί την τοπική Δημοκρατία με συνθέσεις και συναινέσεις στις νέες συνθήκες «πολεμικής οικονομίας», κλιματικής κρίσης και ενεργειακής αλλαγής …!

* Η Καρδίτσα πέπρωται να ζήσει και να προοδεύσει !

Δημήτρης Παπακώστας / 4-4-22
Αιρετός ΤΑ 25 έτη – Δήμαρχος Αχελώου Θεσσαλίας 1999-2096




Total
0
Shares
Previous Article
foitites

Ορκωμοσίες και τελετές απονομής πτυχίων στους φοιτητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Next Article
Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας πέρασε και από το Μαρούσι - Βραβεύθηκε ο Γιάννης Μπουρούσης

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας: Δύο βήματα για το όνειρο…

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…