ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Μήνας ευαισθητοποίησης στη Διαβητική οφθαλμική νόσο

Share

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Μήνας ευαισθητοποίησης στη Διαβητική οφθαλμική νόσο

Ο όρος διαβητική οφθαλμική νόσος αναφέρεται σε ένα σύνολο προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια ως επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο απώλειας όρασης ή τύφλωσης. Δυστυχώς, η διαβητική οφθαλμική νόσος δεν δίνει προειδοποιητικά σημάδια, όμως η ανίχνευση της σε αρχικά στάδια καθώς και η έγκαιρη αντιμετώπιση της μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Ένας ετήσιος, ενδελεχής οφθαλμολογικός έλεγχος υπό μυδρίαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εντοπιστούν τα πρώιμα σημεία της πάθησης. Η λήψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η υγιεινή διατροφή,η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και η αποχή από το κάπνισμα συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο του διαβήτη, γεγονός που ελλατώνει την πιθανότητα διαβητικής οφθαλμικής νόσου.

Η διαβητική οφθαλμική νόσος μπορεί να επηρεάσει την όρασημε τρείς κυρίως τρόπους:

Οι διαβητικοί παρουσιάζουν νωρίτερα καταρράκτη, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος και τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς τους είναι ευπαθή εξαιτίας των υψηλών τιμών του σακχάρου (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια).

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο κοινή μορφή διαβητικής οφθαλμικής νόσου. Όσα περισσότερα χρόνια πάσχει κανείς από διαβήτη τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα καλά νέα είναι οτι, εάν η πάθηση ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια, η πιθανότητα τύφλωσης μειώνεται κατά 90%. Επομένως, εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη διατηρείστε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας χαμηλά και μην αμελείτε τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο σας.

Δείτε επίσης