Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΝΟΔΕ Καρδίτσας: Απάντηση στο δημοσίευμα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για το ασφαλιστικό

 

Απάντηση στο δημοσίευμα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για το ασφαλιστικό

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα που σκαρφίστηκαν στην απελπισία τους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ότι με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που προτείνει η τελευταία θα μείνουν χωρίς σύνταξη 2 εκ. συνταξιούχοι.

Προφανώς ή δεν μελέτησαν καλά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό ή σκοπίμως επιδίδονται στο …αγαπημένο τους σπορ: το ασύστολο ψεύδος.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.

Στο δεύτερο πυλώνα που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε ένα δημόσιο φορέα είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτή η ρύθμιση εισάγεται ακριβώς για να μη διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας. Επιπλέον όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει και μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.

Αναλυτικότερα στον ”ατομικό κουμπαρά” θα αποταμιεύουν τα χρήματά τους οι νέοι ασφαλισμένοι, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος. Και θα έχουν δικαίωμα επιλογής μεταξύ του δημόσιου (ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ) ή του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου (pension fund), μόνο για το μέρος της σημερινής επικουρικής σύνταξης. ‘Ετσι, πρώτον, δεν δημιουργείται χρηματοδοτικό κενό τις επόμενες δύο δεκαετίες, και δεύτερον, το όποιο μικρό κενό δημιουργηθεί μετά θα καλυφθεί από το Κράτος σε πολύ καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νυν συνταξιούχοι δεν θα υποστούν νέες μειώσεις συντάξεων και οι νέοι εργαζόμενοι θα ξέρουν ότι στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα έχουν εξασφαλίσει τη δική τους προσωπική ”αποταμίευση” που θα τους δίνει αξιοπρεπή σύνταξη.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη, από τη Νορβηγία και τη Σουηδία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, τα οποία ενισχύουν τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα του ασφαλιστικού για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού και να αυξήσουν την αποταμίευση στις οικονομίες τους που τονώνει τη ρευστότητα και χρηματοδοτεί τις επενδύσεις που φέρνουν δουλειές.

Τι δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση; Και για τι ακριβώς καμαρώνει; Για την ελπίδα του κ. Τσίπρα, που αποκάλυψε άθελά του στη συνέντευξη τύπου στη Θεσ/κη να μην μακροημερεύσουν όσοι Έλληνες είναι άνω των 70 ετών; Δηλαδή για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό να αποβιώσουν το συντομότερο οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Είναι πραγματικά απύθμενο το θράσος τους να σχολιάζουν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας εκείνοι που πετσόκοψαν 21 φορές τις συντάξεις, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου έκοψαν και τις νέες ευχόμενοι τώρα να μη ζήσουν για πολύ όσοι Έλληνες είναι άνω των 70 ετών γιατί αυτούς αφορά η νέα μείωση από 1/1/2019. Εκείνοι που ψήφισαν μόνοι τους τις μειώσεις και όταν η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για να μην ισχύσουν, οι ίδιοι την απέρριψαν.

Μήπως θα πρέπει να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαικής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι η συμφωνία του EUROGROUP του Ιουνίου περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων για τη χώρα και ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνημένα; δηλαδή θηλιά στο λαιμό του Έλληνα για άλλα εκατό χρόνια!

Η ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό είναι ρεαλιστική και βιώσιμη. Την επανέλαβε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Θεσ/νίκη. Όποιος κοπιάζει μια ολόκληρη ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Με ειδική πρόνοια για τους νυν και τους νέους συνταξιούχους και με μεταρρυθμίσεις όχι ανεύθυνες, αλλά κάτω από την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη. Κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω ιδεοληψίας αδυνατούν να καταλάβουν καθώς τους είναι προφανώς δύσκολο να αντιληφθούν πως λειτουργούν οι σύγχρονες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Γραφείο Τύπου ΝΟΔΕ ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Προχωρούν έργα προϋπολογισμού 600.600 ευρώ για την Π.Ε. Τρικάλων

Next Article

Τρίκαλα: Σύλληψη 36χρονου για κλοπή σε αποθήκη super market