Νέες εστίες Καταρροϊκού Πυρετού και λήψη μέτρων στην Π.Ε. Καρδίτσας

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες εκτροφών μηρυκαστικών για την εμφάνιση 10 νέων εστιών καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων σε περιοχές της Μακεδονίας.

 Κατόπιν τούτου τα όρια των ζωνών προστασίας και επιτήρησης άλλαξαν. Η Π.Ε. Καρδίτσας ανήκει πλέον στη ζώνη προστασίας.

 Στην ζώνη προστασίας ανήκουν εκτός της Π.Ε. Καρδίτσας, τμήματα των Π.Ε. Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Λάρισας,  Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς και Χαλκιδικής

 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ (αιγών, προβάτων, βοοειδών)

 Οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (προβάτων, αιγών και βοοειδών) του Νομού μας απαγορεύεται να μετακινήσουν τα ζώα τους εκτός των ορίων της ζώνης προστασίας.

 Εκτός ζώνης προστασίας μπορούν να μετακινηθούν μηρυκαστικά μόνο για άμεση σφαγή και μόνο στη ζώνη επιτήρησης.

 Τα ζώα επιτρέπεται να μετακινηθούν στις παραπάνω περιπτώσεις μόνο εάν έχει εφαρμοστεί, πριν τη μετακίνηση τους, κατάλληλο εντομοαπωθητικό.

 Το εντομοαπωθητικό χορηγείται από ιδιώτη Κτηνίατρο, ο οποίος εκδίδει κτηνιατρική συνταγή και καταγράφει τη χορήγηση στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της Εκτροφής. Αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής κίτρινου χρώματος μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων παραμένει στο επίσημο μητρώο φαρμακευτικών αγωγών της εκμετάλλευσης για πέντε (5) χρόνια.

 Για να εγκριθεί από την Υπηρεσία μας η μετακίνηση των ζώων εντός της ζώνης προστασίας, για σφαγή ή πώληση και προς τη ζώνη επιτήρησης για άμεση σφαγή και να εκδοθούν υγειονομικά πιστοποιητικά, οι κάτοχοι των εκτροφών αιγοπροβάτων και βοοειδών πρέπει να προσκομίζουν στα Κτηνιατρικά Γραφεία της Υπηρεσίας μας το μητρώο της εκτροφής, τα διαβατήρια των ζώων (για τα βοοειδή) και το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής με την κτηνιατρική συνταγή, όπου θα φαίνεται η χορήγηση του εντομοαπωθητικού στα ζώα, που προορίζονται για σφαγή ή πώληση.

 Παρακαλούνται οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων, βοοειδών) να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους για οδηγίες προκειμένου να προφυλάξουν τα ζώα τους από τη νόσο.

 ΠΡΟΛΗΨΗ του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.

 Τα ζώα, τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού (π.χ λιμνάζοντα νερά), ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

 Ο Καταρροϊκός Πυρετός του προβάτου είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος (πυρετός μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα, απώλεια βάρους), ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267 

Καρδίτσα, 14 Αυγούστου 2020 


Με Ε.Π.

Η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης  

Σεβαστή Ι. Ασλανίδου

Κτηνίατρος

 Total
0
Shares