Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Νέα θέση στην ιστορία για τον Μύλο Ματσόπουλου

«Κορδέλα» για το ιστορικό μουσείο βιομηχανικής – αγροτικής κληρονομιάς της Ελλάδας

Εκατόν τριάντα τρία χρόνια μετά την ανέγερσή του, ο Μύλος Ματσόπουλου ετοιμάζεται να λάβει τη νέα του θέση στην ιστορία.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 το νέο βιομηχανικό μουσείο της χώρας εγκαινιάζεται από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Στις 12 το μεσημέρι και αφού προηγηθεί μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα ενημερωτικού, ιστορικού και τεχνικού χαρακτήρα, ο Μύλος θα αποτελέσει ένα μοναδικό επισκέψιμο μνημείο: το μοναδικό στη χώρα μας και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη τετραώροφα κτήρια που λειτουργούν ως αλευρόμυλοι. Διότι αυτή είναι η καινοτομία που εισάγει ο Δήμος Τρικκαίων. Ο Μύλος μπορεί να λειτουργήσει ΚΑΝΟΝΙΚΑ ως Μύλος!

Ακόμη και την περίοδο της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης γιορτής στην Ελλάδα, του Μύλου των Ξωτικών, το βιομηχανικό αυτό μουσείο μπορεί να παραγάγει αλεύρι όλων των τύπων που παράγονταν μέχρι το 1984 στο κτήριο. Και, φυσικά, να πλαισιώνει τις επισκέψεις σχολείων, πολιτών, εκπαιδευτικών ομάδων, μαζί με τις πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις που φιλοξενεί ο γύρω χώρος και το πάρκο του μύλου.

Επιπροσθέτως, το κτήριο λειτουργεί ως Μουσείο Αγροτικής Ζωής, καθώς σε αυτό, με τις πρόσθετες εργασίες, πλην της μηχανολογικής αποκατάστασης, υπάρχει υλικό, αναπαραστάσεις, διαδράσεις και επιτεύγματα της τεχνολογίας για το παρελθόν. Για τον αγρότη, τον εργάτη του μύλου, την κληρονομιά του Ιωάννη Ματσόπουλου, τη ζωή στον θεσσαλικό κάμπο, την ιστορία της επιχειρηματικής κίνησης στα Τρίκαλα…

Το σημαντικότατο αυτό μνημείο ανοίγει πλέον τις πύλες του σε όλους, σε μια γιορτή που μας ενώνει με το παρελθόν, παραδίδει τη διαχρονική αγάπη των τρικαλινών για τον τόπο τους και αποτυπώνει το πέρασμα της ζωής στη φτερωτή και τα τσουβάλια, στις καμινάδες και στο πρώτο εργοστάσιο μακαρονοποιίας στη χώρα μας…

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της ημερίδας που θα προηγηθεί των εγκαινίων, είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, ώρα 10:30, Δημοτικός Κινηματογράφος Μύλου Ματσόπουλου

10.30-10.45 Προσέλευση

10.45-11.00 Χαιρετισμοί

11.00-12.00 Ομιλητές

Δημήτρης Παπαστεργίου

Δήμαρχος Τρικκαίων

Φανή Τσαπάλα-Βαρδούλη

Αρχιτέκτων, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού Δήμου Τρικκαίων με θέμα: «Ανάδειξη και επανάχρηση Βιομηχανικού Μνημείου Μύλου Ματσόπουλου»

Βάλια Αμοιρίδου – Γιώργος Αδαμίδης

Αρχαιολόγοι-Μουσειολόγοι

Θωμάς Τσουκαλάς

Αρχιτέκτων, Μουσειολόγος με θέμα: «Από το Αλέτρι στον Αλευρόμυλο: Το Μουσείο αφηγείται»

Τα εγκαίνια του «Βιομηχανικού Μουσείου Μύλου Ματσόπουλου» θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Γεώργιο Βασιλειάδη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ώρα 12:00, στον Μύλο Ματσόπουλου.

mylos matsopoulou trikala 1




Total
0
Shares
Previous Article

Παρέμβαση Γ. Κωτσού ενώπιον του Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη

Next Article

Πρώτος επίσημος αγώνας για την γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΣΠΑΚ.