Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Nέα παρέμβαση Κωτσού στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-ΑΠΕ

kotsos 1

Για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, έφερε στη Βουλή το μείζον ζήτημα ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο.

Μετά την Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου ανέδειξε την τεράστια περιβαλλοντική σημασία τους με την κάλυψη για πολλά χρόνια του τεράστιου υδατικού ελλείματος της περιφέρειά μας, στη συζήτηση του νέου σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός επισήμανε και τον πολύτιμο ενεργειακό χαρακτήρα τους!

Ειδικότερα, στην σχετική ομιλία του ο κ. Κωτσός, αφού επισήμανε τις πολλές θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου (καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών και πολιτών, δομικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ, αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της χώρας μας στις ΑΠΕ), στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη που θα έχει η ελληνική οικονομία και η χώρα από την ολοκλήρωση και λειτουργία των υδροηλεκτρικών έργων στον Αχελώο.

Όπως τόνισε ο Βουλευτής, «είναι ένα μεγάλο έργο που υποστηρίζεται από το σύνολο της κοινωνίας στη Θεσσαλία και θα μπορέσει να τροφοδοτήσει με αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρο το εθνικό δίκτυο».

Ο κ. Κωτσός εξέφρασε την ανάγκη «να βρεθεί τρόπος να τελειώσουν τα έργα το συντομότερο δυνατό» και επισήμανε για το καθένα ξεχωριστά τα παρακάτω:

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ (ΦΡΑΓΜΑ) ΣΥΚΙΑΣ

Το ΥΗΕ Συκιάς βρίσκεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Ηπείρου (δρόμος Καρδίτσας – Άρτας), στην ομώνυμη θέση. Όπως και η Μεσοχώρα, αν και σχεδιάστηκε εδώ και πολλές δεκαετίες, μετά το 1983 συνδέθηκε με την «Εκτροπή Αχελώου» και μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 90 το ΥΠΕΧΩΔΕ προώθησε την κατασκευή του. Η ένταξη των δύο αυτών υδροηλεκτρικών συγκροτημάτων (Μεσοχώρα και Συκιά) στο εθνικό ενεργειακό σύστημα, αναμένεται να αυξήσει κατά 11% την συνολική ισχύ των ΥΗ μονάδων παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας, ενώ εάν λειτουργήσει ο σταθμός αντλησοταμίευσης (pump storage) στο άκρο της σήραγγας Πευκοφύτου (δες στα επόμενα) το ποσοστό θα αυξηθεί στο 17%. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει την μεγάλη εθνική σημασία των έργων αυτών. Το φράγμα Συκιάς είναι έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ), Διεύθυνση ΕΥΔΕ-ΟΣΥΕ. Έχει υλοποιηθεί κατά 65% περίπου και είχε (και αυτό) εμπλακεί στις προσφυγές κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων εκτροπής Αχελώου. Έχει κοστίσει 149 εκατ. € και απαιτούνται άλλα 150 εκατ. € (προεκτίμηση με τιμές 2012) για το υπόλοιπο 35% του φυσικού αντικειμένου που απομένει για να ολοκληρωθεί.

Υ\Η ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας είναι ισχύος 161,5 MW, αναμένεται να συνεισφέρει 362 GWH ετησίως, ενέργεια υψηλής αξίας και μάλιστα από ανανεώσιμη πηγή, το νερό, υποκαθιστώντας έτσι παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό στην ατμόσφαιρα, αλλά και στην οικονομία της χώρας.  Το έργο αυτό σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς της Θεσσαλίας το έχουν αγκαλιάσει και ζητούν επιτέλους να λειτουργήσει το ταχύτερο, όπως άλλωστε αποτυπώνεται διαχρονικά σε όλες τις αποφάσεις Περιφερειακών οργάνων και φορέων. Το ΥΗΕ Μεσοχώρας – Γλύστρας εξελίσσεται σε ένα τεράστιο ηθικό, πολιτικό και οικονομικό ζήτημα, δεδομένου ότι το έργο αυτό είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένο από το 2001 αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει!

ΣΗΡΑΓΓΑ ΠΕΥΚΟΦΥΤΟΥ

Από τον ταμιευτήρα του φράγματος Συκιάς αρχίζει η σήραγγα Πευκοφύτου μήκους περίπου 18 χλμ, μέσω της οποίας θα γίνεται η μεταφορά νερού προς την λεκάνη του Πηνειού. Με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες καθιερώθηκαν πλέον στα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στο άκρο της σήραγγας έχει προταθεί και αναμένεται να τοποθετηθεί σταθμός παραγωγής ενέργειας με αντλησιοταμίευση (pump storage). Δηλαδή, μετά την παραγωγή της ενέργειας, το νερό θα αντλείται και θα επιστρέφει στον ταμιευτήρα του. Έτσι θα αξιοποιείται με τον βέλτιστο τρόπο η σήραγγα μεταφοράς. Το σύστημα Συκιά – σήραγγα, εκτός από την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), εξασφαλίζει την δυνατότητα για την ενίσχυση των υδάτων της λεκάνης του Πηνειού και του Θεσσαλικού κάμπου με τη μεταφορά από τον Ταμιευτήρα Συκιάς 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού (γνωστή ως «Εκτροπή Αχελώου»), την οποία η Πολιτεία πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2014) ενέκρινε μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών Αχελώου και Πηνειού και το οποίο αποτελεί το 6% του συνολικού μέσου ετήσιου όγκου απορροής του Αχελώου στις εκβολές του. Ομοίως και αυτό είναι έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών. Το έργο έχει κατασκευαστεί σε βαθμό 85%, έχει κοστίσει 228 εκατ. € και απομένει η επένδυση της σήραγγας για 12 km (από τα συνολικά 18 km). Προεκτίμηση κόστους υπόλοιπων εργασιών 65 εκ. ευρώ (τιμές 2012).

 




Total
0
Shares
Previous Article
ΑΣ Καρδίτσας

Τον Απόλλωνα Πάτρας υποδέχεται ο ΑΣΚ το Σάββατο (5μ.μ.)

Next Article
xlimares

Η"ΦΛΟΓΑ" Καρδίτσας ευχαριστεί την ομάδα "Οι Χλιμάρες"

Related Posts