Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Νέα μέθοδος αποκομιδής αποβλήτων για την πόλη του Μουζακίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ

 

Γράφει ο Αχιλλέας Καταραχιάς

Είναι καιρός στο κέντρο της πόλης του Μουζακίου (οδοί Αντώνη Βασιλείου – Καραϊσκάκη –Ερμού), να υιοθετηθεί ως τρόπος τοποθέτησης των κάδων αποβλήτων, η υπογειοποίηση, καταργώντας τους κλασσικούς υπέργειους κάδους. Προτείνεται η αντικατάσταση σταδιακά των συμβατικών κάδων του κέντρου με βυθιζόμενους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της καθαριότητας και της αισθητικής της πόλης του Μουζακίου.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι τα κάτωθι :

1. Αισθητική αναβάθμιση της περιοχής στην οποία υπογειοποιούνται οι κάδοι. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι ένας καλαίσθητος και συμπαγών διαστάσεων πύργος τροφοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται πολύτιμος χώρος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί είτε για χώρο πρασίνου, είτε για θέσεις παρκινγκ.

2. Αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας, αφού η πλειονότητα των υπογειοποιημένων κάδων που τοποθετούνται στη χώρα μας είναι των τριών κυβικών μέτρων – συμβατοί με τα ήδη υπάρχοντα απορριμματοφόρα – ενώ οι υφιστάμενοι κάδοι είναι του ενός κυβικού μέτρου.

3. Ριζική αποτροπή της έκθεσης των αποβλήτων σε κοινή θέα.

4. Επίτευξη καλύτερου διαχωρισμού των διαφόρων τύπων αποβλήτων (σύμμεικτα, γυαλί, πλαστικό, οργανικά κ.τ.λ.).

5. Προστασία της δημόσιας υγείας, όχι μόνο από τη μη έκθεση των αποβλήτων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πολίτης δεν έρχεται σε επαφή κατά την εναπόθεση των αποβλήτων με κανένα σημείο του κάδου, αφού τη σακούλα τη ρίχνει στη χοάνη τροφοδοσίας.

6. Το σύστηµα υπόγειων κάδων είναι απλό στο σχεδιασµό και στην λειτουργία του ώστε να προσφέρει εύκολο χειρισµό, εύκολες συνθήκες πρόσβασης για συντήρηση και καθαρισµό οπότε απαιτείται. Παρέχει επαρκή στεγανότητα κατά των υγρών, λάσπης και δυσάρεστων οσµών και αποτρέπει την είσοδο βρόχινων νερών, εντόµων και τρωκτικών χάρη στη στεγανότητα του.

7. Μη καταστροφή των κάδων, αφού δε βρίσκονται πια σε κοινή θέα.

8. Αποφυγή των διαφωνιών μεταξύ των πολιτών, όσο αφορά στη χωροθέτηση των μετακινούμενων κάδων.

9. Επίτευξη σημαντικού οικονομικού οφέλους για το Δήμο μέσω:

α) της μείωσης του χρόνου αποκομιδής σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται για τους σημερινούς κάδους με τον ίδιο όγκο αποβλήτων.

β) της μείωσης της δαπάνης αγοράς νέων υπέργειων κάδων, οι οποίοι φθείρονται πολύ γρήγορα.

Το κόστος για τη προμήθεια των 10 συστημάτων υπόγειων κάδων, που χρειάζονται για την αντικατάσταση των κλασσικών υπέργειων υπολογίζεται σε 150000 ευρώ. Στη τιμή περιλαμβάνεται η προμήθεια και η προσαρμογή ενός µηχανισµού υδραυλικού γερανού, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποκομιδή των υπόγειων κάδων, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε ένα από τα υπάρχοντα απορριμματοφόρα του ∆ήµου.

Επισημαίνεται ότι στο παρελθόν αρκετά τέτοια έργα έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, με ποιο κοντινό παράδειγμα τη πόλη της Καρδίτσας, το οποίο έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου/Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σήμερα υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε ισχύ με τίτλο «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» στον Άξονα 2 «Αστική Αναζωογόνηση 2018» του πράσινου ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι Δήμοι να έχουν τουλάχιστον ένα οικισμό με πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων κάτι που εμείς δεν πληρούμε. Παρόλα αυτά εμείς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, είτε για να εντάξουμε τέτοιο σημαντικό έργο σε μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα, εφόσον υπάρξει νέα προκήρυξη, είτε για να τα υλοποιήσουμε με ιδίους πόρους.

Συμπερασματικά η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων βοηθά στην αύξηση της αποθήκευσης έως και τρεις φορές του όγκου των συμβατικών κάδων. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τις κοινοτικές μας υποδομές, τη διαχείριση των αποβλήτων και θα επηρεάσει θετικά τη περιοχή, που θα τοποθετηθούν, συμβάλλοντας στη καλύτερη αισθητική εμφάνιση της πόλης του Μουζακίου.

Αχιλλέας Ν. Καταραχιάς Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Μουζακίου

kadoi 1

kadoi 2

kadoi 3




Total
0
Shares
Previous Article
aiolika tympanos

Το Δίκτυο Προστασίας Αγράφων για το Αιολικό Πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό»

Next Article
περιφερειακη-ενότητα-καρδίτσας

Σύσκεψη στην ΠΕ Καρδίτσας για τη νέα αρδευτική περίοδο 2019

Related Posts

Maravas stratos
Διαβάστε περισσότερα

Νέος Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύλης Κωνσταντίνο Μαράβα

Νέος Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύλης Κωνσταντίνο Μαράβα Εθιμοτυπική επίσκεψη είχε το…
Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…