Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Νέα επίσκεψη Πρωθυπουργού στην Καρδίτσα – Στα έργα Συκιάς κοιλάδας Αχελώου, πότε;

Δημήτρης Παπακώστας

Νέα επίσκεψη Πρωθυπουργού στην Καρδίτσα – Στα έργα Συκιάς κοιλάδας Αχελώου, πότε;

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί εκ νέου την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Τον Σεπτέμβριο 2020 μετά τις καταστροφές του Ιανού είχε φθάσει έως το Μουζάκι.
Θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Α. Καραμανλή και φυσικά τον Καρδιτσιώτη Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, Βουλευτές και στελέχη Υπουργείων.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει για πολλοστή φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον για τη Δυτική Θεσσαλία, τον απασχολεί η υστέρηση των δύο Θεσσαλικών νομών και οι ανισότητες σε σχέση με την ευημερούσα Ανατολική Θεσσαλία.

Γνωρίζει την κακή κατάσταση των οδικών υποδομών της Ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας, την άθλια βατότητα κεντρικών δρόμων Περιφερειακής Ευθύνης, που λόγω της εγκατάλειψης και ολιγωρίας της νυν Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας θυμίζουν… δρόμους αρχών περασμένου αιώνα ή τριτοκοσμικών χωρών…

Ιδιαίτερα το οδικό τμήμα της Περιφερειακής Εθνικής οδού “Καρδίτσα-Τύμπανος-Αργιθέα-Συκιά-Άρτα” από χωριό Αργιθέα (Κνίσοβο) έως Συκιά’ – όπου έργα Φράγματος Υδροηλεκτρικού Συκιάς και μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό Κάμπο/περί τα 25 χλμ, εδώ και καιρό (πριν τον Ιανό) είναι σε απερίγραπτη κατάσταση, με λίαν επικίνδυνα σημεία.

• Με λακούβες-νεροφαγιές-διαλυμένα-στηθαία ασφάλειας-έλλειψη πλεγμάτων και χωρίς σήμανση….
• Πριν θρηνήσουμε θύματα, απαιτείται άμεση παρέμβαση από το κεντρικό Κράτος!

* Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ζητηθεί από τους Κοινοβουλευτικούς και Αιρετούς μας να προγραμματίσει επίσκεψη και στην κείθεν του Τυμπάνου ορεινή Αργιθέα, στα ημιτελή παρατημένα έργα Συκιάς, στην κοιλάδα Αχελώου ποταμού, τα υδροηλεκτρικά έργα που λειτουργούν ή σχεδιάζονται.

√ Να δεί με τους αρμόδιους Υπουργούς την επικινδυνότητα των κεντρικών δρόμων, τις καθιζήσεις λόγω των φερτών υλικών των προφραγμάτων στη Συκιά, τις χωρίς επένδυση πέντε οδικές σήραγγες στα όρια νομών Καρδίτσας και Αρτας,τους λασπόδρομους όπου μετακινούνται καθημερινά μικροί μαθητές προς τα σχολεία γειτονικής Ευρυτανίας( Βραγκιανα Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας- Ρόγκια).

√ Να ενημερωθεί για την επίμονη άρνηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση Θεσσαλικών Αγράφων με Ευρυτανικά για ποσό 2.000.000€ & ενώ είναι πλήρης ο φάκελος του έργου, τα περιβαλλοντικά εγκριμένα με απόφαση ΠΣ Θεσσαλίας ήδη από το 2018 – επικαιροποιημένος ο προϋπολογισμός έργου.

√ Για την άδικη κατανομή πόρων και άνιση μεταχείριση των ορεινών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλίας και κοιλάδας Αχελώου ποταμού.
Για τη μελέτη και κατασκευή της αναγκαίας οδικής σήραγγας Τυμπάνου.
Τη μελέτη στη Μεγάλη Σκάλα Ανθηρού κλπ.

• Με εντολή του να σταλεί κλιμάκιο Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, ώστε να καταγραφούν όλα τα επικίνδυνα σημεία, που αποτελούν “ντροπή” για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, του ισχυρού μέλους της Ευρωζώνης.

– Άλλωστε, αποτελεί Συνταγματική επιταγή (άρθρο 101 Παρ 4) και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (άρθρα 174 επόμενα) για κοινωνική και εδαφική συνοχή των ορεινών μειονεκτικών απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και ΕΕ.

[Τακτική Συγκοινωνία – Ψηφιακή αναβάθμιση – Πραγματική Πρωτοβάθμια Ιατρική περίθαλψη με μεταφορά αρμοδιοτήτων στους τοπικούς ορεινούς Δήμους – κινητές μονάδες εμβολιασμού ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές – Δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία με τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση κατά του Covid19 – Στήριξη Κοινοτήτων (πάγια προκαταβολή σε Κοινοτάρχες) – ανοιχτά Σχολεία].

Ο Πρωθυπουργός έδειξε μέσω της ΕΡΤ την αμεσότητα και αγάπη του στα παιδιά και κατοίκους ορεινών Αγράφων, την πρωτοχρονιά με τα κάλαντα και τη θετική του ανταπόκριση στο αίτημα των παιδιών για Ασφαλτόστρωση κεντρικού δρόμου τους.

* Όλα τα δίκαια αιτήματα μας, είμαστε σίγουροι ότι θα προβάλλει και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κκ Τιμόθεος, που είναι σταθερός φίλος και τακτικότατος επισκέπτης των ορεινών ενοριών μας.
Για τα Ρόγκια Βραγκιανών Αχελώου, το Αργύρι – Γέφυρα Αυλακίου (Καταφυλλίου), το δρόμο Άρτα – Β Μαράθου έως Ιερά Μονή Σπηλιώτισσας κ.α.

• Έχουν εγκριθεί σημαντικά κονδύλια, που όμως πρέπει να μετατραπούν σε στέρεα έργα, με έλεγχο και διαφανή επίβλεψη!

• Αναμένουμε τα ουσιαστικά αποτελέσματα της νέας επίσκεψης του Πρωθυπουργού!

• Είμαστε βέβαιοι ότι θα παρίστανται όλοι οι Αιρετοί της Αργιθέας και οι οποίοι θα του θέσουν τα ώριμα αιτήματα της δυσπρόσιτης περιοχής, της δημογραφικά ενεργής κοιλάδας Αχελώου ποταμού, που αποτελεί πηγή ζωής και οικολογικό απόθεμα για ολόκληρη τη Θεσσαλία! / Νερά Αχελώου ποταμού – Αιολικά Τυμπάνου και Υδροηλεκτρικά έργα ΑΠΕ .
******************************************
Σημείωση: Θερμά συγχαρητήρια στους Αιρετούς Αντιπολίτευσης Παλαμά κ.Ολγα Καραΐσκου & Ευ. Λύτρα για τη δυναμική ουσιαστική άσκηση του θεσμικού τους ρόλου, ιδίως στο επίκαιρο και λεπτό θέμα της διαφανούς διαχείρισης δημοτικών πόρων και της… “βιομηχανίας απευθείας αναθέσεων” (ακυρωτικές από Αποκεντρωμένη Διοίκηση).
Αποτελεί, η δράση τους, παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Αιρετούς ΤΑ.

* Οι εκάστοτε τοπικές Εξουσίες πρέπει και να είναι και να φαίνονται τίμιες!
– Οι “απευθείας αναθέσεις” είναι σαν την καλή δοσολογία!
– Οι απολύτως αναγκαίες είναι… φάρμακο ≤ οι καταχρηστικές…. δηλητήριο….!

Δημήτρης Παπακώστας/27-1-2021
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019
Δήμαρχος Αχελώου-1999-2096& Πρόεδρος ΔΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ2017-19
Συντονιστής Ορεινού Παρεμβατικού Δικτύου “ΠΑΤΡΙ.Δ.Α” Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
Ξεμπλοκάρουν τα μέτρα στήριξης του Τύπου

Ξεμπλοκάρουν τα μέτρα στήριξης του Τύπου

Next Article
vasilis tsiakos

Β. Τσιάκος: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην ιστορία του Δήμου

Related Posts