ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας: …ακόμα μία φαραωνική επέμβαση ΑΠΕ στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας 

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας: …ακόμα μία φαραωνική επέμβαση ΑΠΕ στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας

…. «ότι έγινε, έγινε. Τώρα τέλος!! Σ’ αυτά τα ψηλά, τα απάτητα βουνά των Αγράφων δε θα μπει καμιά άλλη ανεμογεννήτρια», είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ατενίζοντας τα βουνά της περιοχής  όταν, διαρκούσης ακόμα της προηγούμενης θητείας του, επισκέφθηκε την Αργιθέα λίγους μόλις μήνες πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ωστόσο, και αφού πήρε, πλέον, την ψήφο των κατοίκων των Αγράφων, γινόμαστε και πάλι αποδέκτες της ασυνέπειας των πράξεων και λόγων του, μια και με σχετική απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ χορηγείται «πράσινο φως» για την εγκατάσταση ενός ακόμα αιολικού σταθμού στην περιοχή των Αγράφων και συγκεκριμένα στη θέση «Ζυγουρολίβαδο» (κορυφογραμμή Zυγουρολίβαδο – Καζάρμα – Πυροφυλάκιο, πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα).

Πρόκειται γι’ ακόμα ένα ιδιαίτερο πλήγμα στη φυσική ακεραιότητα των Αγράφων , που δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων για το φυσικό πλούτο της περιοχής,  στα πλαίσια της άναρχης και χωρίς κανένα σύγχρονο χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό  επέκτασης των ΑΠΕ. Άλλη μια φαραωνική επέμβαση στο φυσικό μας περιβάλλον, τα αποτελέσματα της οποίας θα αντικρίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικά ανεπτυγμένης Λίμνης Πλαστήρα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επισκεψιμότητά της.

Μια επέμβαση ορατή από ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο που, πέρα από τις περιβαλλοντικές, αναμένεται να επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις και για την πολλά υποσχόμενη οικονομία του τόπου, που δείχνει προσανατολισμένη στην αξιοποίηση της φυσικής του ομορφιάς με παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δυνατότητες που εγγυώνται πολλές και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Κι όλ’ αυτά παρά τη θέληση κατοίκων και φορέων, συμπεριλαμβανόμενων των τεσσάρων θιγόμενων Δήμων (Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Μουζακίου), που δείχνουν αποφασισμένοι ν’ αντιδράσουν δυναμικά και με κάθε δυνατό τρόπο.

Στεκόμαστε στο πλευρό τους και θυμίζουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για:

  • Εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών, που θα στοχεύουν στην ασφαλή και επαρκή ηλεκτροδότηση της χώρας, αίροντας τη σημερινή ενεργειακή της εξάρτηση, θα σέβονται το περιβάλλον και θα αποβαίνουν προς όφελος της οικονομίας.
  • Συγκεκριμένο ενεργειακό σχεδιασμό, μακριά από επικίνδυνες αποφάσεις και πρακτικές – όπως αυτές για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση – με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, χωρίς δαιμονοποίηση οποιασδήποτε τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής και χωρίς καταστροφολογικά σενάρια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ΑΠΕ και τις αδυναμίες που αυτές προκαλούν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της μεταβλητότητάς τους και της στοχαστικής ενέργειας που παράγουν.
  • Κατάρτιση ενός αναθεωρημένου, σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού, που θα σέβεται πραγματικά το περιβάλλον αλλά και την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του κάθε τόπου, στοχεύοντας στην προστασία του φυσικού και υδάτινου πλούτου και αναγνωρίζοντας την αξία και τη σημασία του για την προώθηση αναγκαίων για την παραγωγική διαδικασία και την οικονομία (τοπική και εθνική) δραστηριοτήτων.
  • Αναστολή κάθε αδειοδοτικής για ενεργειακά έργα διαδικασίας, άμεσα και χωρίς καμία εξαίρεση, μέχρι ολοκλήρωσης των παραπάνω.
  • Απεγκλωβισμό της τιμής της ενέργειας από οποιαδήποτε «χρηματιστήρια», που λειτουργούν υπέρ της κερδοσκοπίας μεγαλοσυμφερόντων και το κόστος της οποίας το πληρώνουν οι καταναλωτές.

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

Υπεύθυνος Περιβάλλοντος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας

Total
0
Shares