«ΝΑΙ» στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Το παρασκήνιο

«ΝΑΙ» στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

«ΝΑΙ» στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Το παρασκήνιο 

Δόθηκε τελικά το «πράσινο» φως από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να ανακοινώνει την «είδηση». Και αυτό, παρότι η χώρα της, όπως και η Γαλλία είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις, με το επιχείρημα ότι το πιστοποιητικό μπορεί να δημιουργήσει μία υποχρέωση ως προς τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να γίνονται διακρίσεις εις βάρος όσων πολιτών δεν το έχουν κάνει. Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι ηγέτες έκριναν πως είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά, καθώς και ότι θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», ανέφερε η κυρία Μέρκελ προσθέτοντας ότι, για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα, θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες. Όπως είπε, τα ψηφιακά πιστοποιητικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.

Πως θα λειτουργούν. Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού, θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του «The Commons Project», που θεσπίστηκε για τα τεστ κορονοϊού. Με την εφαρμογή αυτή, αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με τους NYTimes, μερικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το «CommonPass», μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το «The Commons Project». Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορονοϊού από τους παρόχους υγείας τους και, στη συνέχεια, τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης, που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.

Δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρει ότι κάθε χώρα μπορεί να ορίσει τους δικούς της κανόνες όπως, για παράδειγμα, ποια εμβόλια θα αποδεχτεί. Το σύστημα θα επιφορτίζεται για την ασφαλή διατήρηση των δεδομένων και τα άτομα θα κρατήσουν το αρχείο τους σε ψηφιακό πορτοφόλι ή σε QR κώδικα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν με ποιον τα μοιράζονται. Σε δημοσίευμα του Bloomberg για τη στρατηγική της Κομισιόν, τονίζεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί ο καθορισμός ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Και επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)».

Ποια τα οφέλη. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με αναλυτές, θα έχει δύο σημαντικά οφέλη. Το ένα είναι ότι θα αρθούν τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν στην κατοχή τους, ενώ το δεύτερο είναι ότι δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση, που ήταν από τις πρώτες χώρες που πρότειναν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, είχε εξαρχής διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται.

Οι χώρες που ήταν υπέρ. Χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως είναι φυσικό, των οποίων οι οικονομίες συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό και, άρα, τις μετακινήσεις, με πρώτες την Ελλάδα και την Ισπανία, ήταν εκείνες που πίεσαν περισσότερο για τη γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζονταν πιο διστακτικές, υποστηρίζοντας ότι το πιστοποιητικό μπορεί να δημιουργήσει μία υποχρέωση ως προς τον εμβολιασμό και άρα να προκαλέσει διακρίσεις εις βάρος όσων πολιτών δεν το έχουν κάνει, είτε επειδή αρνούνται, είτε απλά επειδή δεν θα έχει έλθει ακόμα η σειρά τους (σ.σ. το τελευταίο, ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν).

Όπως δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η ελληνική κυβέρνηση, που πρότεινε προ ενός μήνα τη δημιουργία ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, υπέγραψε ήδη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ, προκειμένου να επιτρέπεται στους εμβολιασθέντες πολίτες των δύο χωρών να ταξιδεύουν μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ. Το ίδιο, γράφει το AFP, σκέφτεται να πράξει και η Κύπρος, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Μάλτα. Ισπανία, Ιταλία και Βουλγαρία είδαν εξαρχής θετικά το πιστοποιητικό, ενώ και ορισμένες χώρες του σκανδιναβικού βορά, όπως η Σουηδία και η Δανία, ανακοίνωσαν ήδη ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που θα επέτρεπε, όχι μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και τη συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Ταξιδιωτικό πάσο» θέλουν οι αερομεταφορείς. Με στόχο να επανεκκινήσουν τα αεροπορικά ταξίδια και να ανακάμψει ο τομέας των αερομεταφορών, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) είχε καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν έγκριση σε ένα ταξιδιωτικό πάσο.

pistopoihtika emvoliasmou 2

Η πρόταση του Πρωθυπουργού.  Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού επανέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρισης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως «θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα». Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο στις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης στις αερομεταφορές και τους κλάδους φιλοξενίας.

*Την ανάγκη να κινηθούν από κοινού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να μη γίνει αυτό από την Google ή την Apple, τόνισε κατά την τηλεδιάσκεψη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος είπε ότι οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ανέδειξε πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν στις εταιρείες αυτές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε μάλιστα ένα χρονοδιάγραμμα 3-4 μηνών για να ολοκληρωθεί τεχνικά το έργο αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών πιστοποιητικών των κρατών-μελών.
Total
13
Shares