Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«ΝΑΙ» από το Δ.Σ. Μουζακίου στη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα με τους Δήμους Καρδίτσας – Αργιθέας

aithousa dimotikou simvouliou Mouzakiou

«ΝΑΙ» από το Δ.Σ. Μουζακίου στη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα με τους Δήμους Καρδίτσας – Αργιθέας

Θετική ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του, για συμμετοχή του Δήμου (με συνεταιριστικό κεφάλαιο 25%), της ΔΕΥΑΜ (με συν. κεφ. 8%), τη Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπ/σης (με συν. κεφ. 1%) και του ΝΠΔΔ Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα (με συν. κεφ. 1%), στην υπό σύσταση διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα των Δήμων Καρδίτσας – Μουζακίου – Αργιθέας.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος κ. Θεοφάνης Στάθης επισήμανε πως βασικός σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος άνω των 8 MW  (θα αποφασιστεί από κοινού),  που θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες των παραπάνω δήμων.  Εξήγησε δε πως οποιοδήποτε  πλεόνασμα δημιουργηθεί θα κατευθύνεται στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών που σημειωτέον στην ευρύτερη περιοχή, φτάνουν στα 600!.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος έγινε τηλεδιάσκεψη με τεχνικούς συμβούλους όπου απαντήθηκαν ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων.

Όπως ειπώθηκε, το όλο project εντάσσεται στο σχεδιασμό προώθησης της  αλληλέγγυας οικονομίας. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 5 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με το κόστος διασύνδεσης με την υψηλή τάση του ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΗ). Η τοποθεσία και ο χώρος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου θα καθοριστούν από το επιχειρηματικό σχέδιο της συσταθείσας ενεργειακής κοινότητας ύστερα από γενική συνέλευση των μελών της.

 Επίσης ο χρόνος υλοποίησης του εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα αδειοδότησης του έργου.

Η απαραίτητη χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί είτε από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε μέσω σύμβασης ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα όμως αναμένεται η δημοσίευση πρόσκλησης από το Υπουργείο Ενέργειας για πρόγραμμα ύψους 100 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει την επιδότηση των Δήμων που είναι μέλη ενεργειακών κοινοτήτων.

Αξιοσημείωτο είναι αυτό που υπογράμμισαν οι τεχνικοί σύμβουλοι στο σώμα σχετικά με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα έχει ο δήμος Μουζακίου από τη λειτουργία της εν λόγω ενεργειακής κοινότητας..  συγκεκριμένα το πόσο μπορεί να φτάσει Ακόμη και στα 700.000 ευρώ το χρόνο για το δήμο και τις 400.000 ευρώ το χρόνο για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Μουζακίου.

Τέλος με την έναρξη της υλοποίησης του έργου θα μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα εκατοντάδες νοικοκυριά.

Φ.Κ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»

fotovoltaiko parko




Total
0
Shares
Previous Article
ask propolisi olympiakos promitheas

Όλα τα φώτα στραμμένα στο Α.Σ. Καρδίτσας ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ – Ολυμπιακός

Next Article
anka episkepsi dimosio iek

Επίσκεψη στελεχών του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Ανέργων της ΑΝ.ΚΑ στο Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας

Related Posts