Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Να σπάσουμε το… σιωπητήριο, να υπερβούμε τις… προφάσεις, να εργαστούμε μαχητικά για την Αργιθέα της νέας δεκαετίας

Δημήτρης Παπακώστας

Να σπάσουμε το… σιωπητήριο, να υπερβούμε τις… προφάσεις, να εργαστούμε μαχητικά για την Αργιθέα της νέας δεκαετίας

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Η Ορεινή Αργιθέα, παρά τα σημαντικά βήματα που πετύχαμε (90% Ασφαλτόστρωση στους κεντρικούς δρόμους) – με κοινή αγωνιστική Διεκδίκηση και μόχθο, σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο, ακόμη παραμένει με δρόμους Περιφερειακής Ευθύνης με κακή βατότητα, χωματόδρομοι αρχών περασμένου αιώνα….

|. Η Ορεινή Δυτική Θεσσαλία, αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως ο.. πτωχός συγγενής της ευημερούσας Ανατολικής Θεσσαλίας….
Μετά την οροσειρά του Τυμπάνου και της Καράβας, λες και δεν ανήκομεν στην ισχυρή κεντροβαρή Θεσσαλία ….εν μέρει, εξακολουθεί το παλιό:
“Βασίλειον της Ελλάδος πλην… Αργιθέας”….

• Χωματόδρομοι σε Διαπεριφερειακες συνδέσεις [(Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας – Ρόγκια Φελίκι όρια Ευρυτανίας μόλις 6 χλμ/ σχολικός δρόμος/ Αργύρι έως Γέφυρα Αυλακίου όρια Αιτωλοακαρνανίας – 5 χλμ/ Β Μάραθος – Αετοχώρι – Λίμνη Στεφανιάδας, επαρχιακή οδός 9 / Μεγάλη Σκάλα Ανθηρού / Κατούσι – Γκρόπα – Πύλη)].

• Λακούβες νεροφαγιές διαλυμένα στηθαία ασφάλειας έλλειψη πλεγμάτων και σήμανσης στον άξονα Καρδίτσα – Συκιά – Άρτα.

• Ημιτελή παρατημένα έργα Φράγματος Υδροηλεκτρικού Συκιάς και μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό Κάμπο.

• Μη προώθηση έργου οδικής σήραγγας Τυμπάνου (μελέτη έτοιμη).

• Μη βελτίωση δρόμου Αυχένας Τυμπάνου έως Άγιο Νικόλαο Βλασίου (10 χλμ) – εναλλακτική διαδρομή χωριών Ανατολικής Αργιθέας προς έδρα Δήμου και Μουζάκι – Καρδίτσα.

• Αργό ίντερνετ – μη τακτική συγκοινωνία …..

||. Σήμερα, διαβάζουμε δήλωση του Τοπικού Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας για την πρώτη εργολαβία στην επαρχιακή οδό 9 Διασταύρωση Σπηλιάς έως Λίμνη Στεφανιάδας…..
Η πίστωση, ως γνωστόν, εγκρίθηκε μετά από παρέμβαση της τότε Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγιώτας Βράντζα στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και γγ Γ. Δέδε (παράσταση της Ιούνιο 2016).
Ακολούθως, το 2018, η ίδια πολιτικός με τη στήριξη και των άλλων βουλευτών και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Ηλία Αντωνίου, πέτυχε δεύτερη πίστωση (συνολικά 7.000.000€ περίπου) για τη δεύτερη εργολαβία Ασφαλτόστρωσης έως Αετοχώρι.

Καθοριστικός και ο ρόλος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος συνεργάστηκε αρμονικά και επιτάχυνε τις διαδικασίες δημοπράτησης και εγκατάστασης του πρώτου εργολάβου Χρ. Κατσιάβα (Η Περιφέρεια κύριος του έργου και επιβλέπουσα).

|||. Ερωτήματα:
———————–
1. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Νούσιος μιλά για Ασφαλτόστρωση 2 χλμ….
Η σύμβαση που έχει υπογραφεί, δεν είναι για το οδικό τμήμα από Διασταύρωση Σπηλιάς έως Λίμνη Στεφανιάδας;
Τα έργα που έγιναν έως τώρα, σταματούν στην πρώτη στροφή…..;
Το βραχώδες δύσκολο κομμάτι έως Λίμνη, δεν θα γίνει ;
Θα συνεχιστεί η εργολαβία; Ή θα μείνει… μισό;
Είναι γεγονός, οφείλουμε να το τονίσουμε, ότι η ποιότητα των έως τώρα εργασιών είναι πολύ καλή, όπως υποστηρίζουν όλοι.
Η Δημοτική Αρχή Αργιθέας, οφείλει να ελέγχει τα εκτελούμενα έργα εντός της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου, να παρέμβει προς τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Καρδίτσας, να ενημερώσει δημότες και όχι, κάποιοι αιρετοί να….κομπορρημονούν ότι τάχα “γίνεται άσφαλτος επί των ημερών τους…”

2. Η δεύτερη εργολαβία Ασφαλτόστρωσης “επαρχιακής οδού 9”, πότε θα ξεκινήσει ;
Από ποιό σημείο θα αρχίσει; Τη Λίμνη Στεφανιάδας ή εκεί που τελειώνει η πρώτη εργολαβία;
Ποιός “καλύπτει” την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΚ ΑΕ;
Γιατί μεταφέρεται η ευθύνη καθυστέρησης (αναίτια) στο Δασαρχείο Μουζακίου;
(Βλέπε προηγούμενα άρθρα μας και ενημέρωση από Δασαρχείο Μουζακίου).
Πότε, Επιτέλους, θα εγκατασταθεί η ΤΕΚ ΑΕ και θα γίνει η απορρόφηση πιστώσεων του Υπουργείου Υποδομών (ΠΔΕ), που με αγώνα έχουμε πετύχει;
Για τη μεγάλη καθυστέρηση, θα υπάρξει ενημέρωση πειστική, κυρώσεις στην ανάδοχο ή όλα θα …. φορτωθούν στην Πανδημία και τελευταία στον Ιανό;

|V. Επισημαίνεται ότι, όσο η δεύτερη εργολαβία δεν ξεκινά, τόσο αποδυναμώνεται το αίτημα προς το Υπουργείο Υποδομών για νέα πίστωση στο τρίτο τμήμα από “Διασταύρωση Βραγκιανών – Β Μάραθο – Αετοχώρι”, που θα ολοκληρώσει την ασφαλτόστρωση της επαρχιακής οδού 9, μόνη ενδοδημοτική επικοινωνία χωριών Αχελώου με Ανατολική και Άρτας με Ιερά Μονή Σπηλιώτισσας.

– Ποιες οι παρεμβάσεις και παραστάσεις των Αιρετών του Δήμου μας;

– Των κοινοβουλευτικών κομμάτων και Βουλευτών νομού μας;

3. Τι θα γίνει με την κάκιστη βατότητα στον άξονα “Καρδίτσα – Συκιά – Άρτα” και με τα ημιτελή παρατημένα έργα Φράγματος Συκιάς, που επί χρόνια έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον και τις οδικές υποδομές (σήραγγες Συκιάς, δρόμος έως Ελληνικά Άγιο Μηνά );
Πότε θα απαντήσει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών;
Οι ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, ώρα να αναληφθούν.
Υπάρχουν και Ευρωπαϊκά όργανα που ελέγχουν και παρακολουθούν τους τρόπους διαχείρισης των πόρων, της τήρησης ή μη τών αρχών εδαφικής συνοχής και ίσης μεταχείρισης μεταξύ αστικών κέντρων και ορεινών περιοχών….

V. Κατά τα άλλα, οι περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις των Αντιπολιτεύσεων, αδρανούν, συνεχίζουν να σιωπούν…..
Tα ΔΣ συνεδριάζουν…δια περιφοράς (φοβούμενοι τον… κορωνοϊό, με ελάχιστα κρούσματα στην πατρίδα μας), το…. σιωπητήριο συνεχίζεται….η ενημέρωση με ρυθμούς…. βαρήκοοης χελώνας!
Παραβιάζονται νόμοι και αποφάσεις Υπουργών, οι κοινοτικές αρχές δίχως στοιχειώδη πάγια προκαταβολή, αργόσχολες, παραγκωνισμένες … χωρίς ουσιαστικές εξουσίες ….
Τα … “Μέτωπα Δημάρχων” κατά επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας και ίδια έσοδα στο Δημοτικό Ταμείο, δημοσιεύουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις κατά των Αιολικών έργων & των Εταιρειών που έχουν λάβει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από εντεταλμένα κρατικά όργανα και Αρχές (ΡΑΕ) & η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και καθαρής ενέργειας κόντρα στην κλιματική αλλαγή και κρίση…..αιθεροβατούν αντί να ανασκουμπωθούν για έργα!

• Όμως, το σιωπητήριο σιγά σιγά σπάει…..η Πατριωτική Εναλλακτική, αρχίζει να διαμορφώνεται και να αγκαλιάζεται από τη νέα γενιά και τους ενεργούς Αργιθεάτες!
Η νέα δεκαετία 2021 – 2030 κρίσιμη για την οικοανάπτυξη – δημογραφική αναστροφή και ψηφιακή σύγκλιση της Ορεινής Πατρίδας μας!

• Μπορούμε να γίνουμε η “Αστυπάλαια” της κοιλάδας Αχελώου και Πίνδου!!!

Δημήτρης Παπακώστας/27 Νοεμβρίου 2020.




Total
0
Shares
Previous Article
maravas kostas pylh

Κώστας Μαράβας για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας: Θλίψη... Προβληματισμός...

Next Article
stolismos Xristougena Mouzaki Tzo

Δήμος Μουζακίου: Ξεκίνησε ο στολισμός για τα Χριστούγεννα