Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Να κηρυχτεί διατηρητέος ο υδατόπυργος Καρδίτσας καθώς και αρκετοί άλλοι στο νομό μας 

ydatopirgos karditsa

Να κηρυχτεί διατηρητέος ο υδατόπυργος Καρδίτσας καθώς και αρκετοί άλλοι στο νομό μας

  • Ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας

ydatopirgos karditsa

Ο υδατόπυργος Καρδίτσας

Η ΟικόΣφαιρα συμβάλλοντας σε περιβαλλοντικά θέματα, καταθέτει σκέψεις και προβληματισμούς για τους υδατόπυργους και κυρίως του νομού μας.

Οι υδατόπυργοι είναι σημαντικά κτίσματα, τα οποία σε μια άλλη εποχή όχι μακρινή, αποτελούσαν μέρος υδραγωγείων και παροχέτευαν νερό με πίεση για ύδρευση σε πόλεις, χωριά, αεροδρόμια, βιομηχανίες κ.ά.

Την εποχή των υδατόπυργων, η χρήση αντλιών ήταν περιορισμένη και οι ελάχιστες αντλίες χρησιμοποιούνταν και  για να ανεβάζουν νερό στους υδατόπυργους οι οποίοι το παρείχαν  μέσω της βαρύτητας, υποκαθιστώντας έτσι τις αντλίες και τα σύγχρονα πιεστικά καζανάκια.

Οι υδατόπυργοι είναι έργα του μεσοπολέμου και μεταπολέμου, ενώ εδώ και πολλά χρόνια (δεκαετία 1960) τα έχουν αντικαταστήσει σύγχρονα υδραγωγεία με αντλιοστάσια.

Ήταν κατασκευασμένοι από σίδηρο, μπετόν ή τούβλα με ισχυρή υποστήριξη ,αφού δέχονταν πολλούς τόνους βάρος.

Κάπου το έτος 1925 πραγματοποιούνται νέες γεωτρήσεις στο Αντλιοστάσιο της Παπαράτζας και εγκαθίσταται η πρώτη πετρελαιοκίνητη αντλία η οποία στέλνει νερό στην πόλη της Καρδίτσας και αργότερα στον υδατόπυργο. Το 1972 η πόλη  υδρεύεται πλέον από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα, μέσω σύγχρονου υδραγωγείου.

Σε όλο τον κόσμο ,υπάρχουν πάμπολοι υδατόπυργοι που έχουν γλυτώσει την μανία της κατεδάφισης και έχουν γίνει τοπόσημα (χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς σε μια περιοχή ή έναν τόπο), ή διατηρητέα μνημεία*.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί υδατόπυργοι, μάλλον εγκαταλειμμένοι που κάποιοι ίσως απειλούνται με κατάρρευση. Σε αρκετές πόλεις  συστήθηκαν κινήσεις πολιτών για διάσωση και ανάδειξη ως τοπόσημων ή μνημείων των υδατόπυργων της περιοχής τους. Μια περίπτωση είναι και ο υδατόπυργος Ελληνικού Αττικής (πρ. Αεροδρόμιο), όπου οι κάτοικοι της περιοχής ίδρυσαν κίνηση με την επωνυμία: «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ»**.

Ο υδατόπυργος της Καρδίτσας που βρίσκεται στη συνοικία Αγ. Παρασκευής, πρέπει να αποτελέσει ένα μνημείο  και σημείο αναφοράς για την πόλη της Καρδίτσας και να συνδεθεί με το Θεματικό Μουσείο Υδραγωγείου Παπαράτζας αποτελώντας ενιαίο σύνολο. Άμεση λοιπόν φροντίδα, να κηρυχθεί διατηρητέος από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ή άλλο αρμόδιο φορέα και να μπει σε πρόγραμμα αναπαλαίωσης. Ήδη οι σοβάδες περιμετρικά της δεξαμενής καθώς και τα κεραμίδια της στέγης καταρρέουν, υλικά επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα αμέριμνων περαστικών.

Η μανία κατεδάφισης και τέτοιων κτισμάτων που διακατέχει τη σημερινή μας κοινωνία, προκειμένου να «αξιοποιηθούν» τα αντίστοιχα οικόπεδα με τσιμεντοκατασκευές ή  οτιδήποτε άλλο, επιβάλει την επίσπευση των αρμόδιων φορέων σε αποφάσεις που θα διασφαλίσουν και θα διατηρήσουν τον Υδατόπυργο Καρδίτσας. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους υδατόπυργους των άλλων πόλεων ή χωριών του νομού μας και όχι μόνο. Το σημείο όπου βρίσκεται ο υδατόπυργος είναι επίκαιρο και κομβικό, γιαυτό γύρω από το χώρο του θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ωραίο αλσύλλιο με επιγραφές και άλλα, που θα παραπέμπουν στην ιστορία του.

Η ΟικόΣφαιρα μπορεί να συνεισφέρει σε μια τέτοια προσπάθεια και από τη θέση τούτη καλεί φορείς και πολίτες ευαισθητοποιημένους σε περιβαλλοντικά και ιστορικά θέματα να συνδράμουν με τον τρόπο τους.

ydatopirgos elliinikou

Ο υδατόπυργος Ελληνικού

*Ο υδατόπυργος στο πρώην εργοστάσιο της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα Αττικής έχει ήδη κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

**Η πίεση της ομάδας πρωτοβουλίας που ιδρύθηκε το 2020, έφερε το προσδοκόμενο, καθώς, όπως λένε τελευταίες πληροφορίες, αποφασίστηκε η διατήρηση του υδατόπυργου Ελληνικού. Στο παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες:

https://www.facebook.com/anagennisipolkeoa/photos/pcb.1560966260753608/1560966030753631




Total
0
Shares
Previous Article
Mpeosx ioionia volos2

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ: Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Next Article
Ευχαριστήριο της Δ/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού για την προσφορά εξοπλισμού - Ευχαριστήρια επιστολή του Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού

Ευχαριστήριο Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού

Related Posts