Να επιστρέψουν στο ΕΣΥ, με ενισχυμένο διαγνωστικό έλεγχο, οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας

«Να επιστρέψουν στο ΕΣΥ, με ενισχυμένο διαγνωστικό έλεγχο, οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας»

Ανακοίνωση του τμήματος Υγείας της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι η αυταρχική επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και η συνεχιζόμενη, για 5ο μήνα, αναστολή εργασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και των δομών πρόνοιας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι λάθος και αναποτελεσματική!

Μια ρύθμιση που εφαρμόζεται από 1/9/2021 και προβλέπει αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς , ακόμα και της απόλυσης συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είναι ο ορισμός του τιμωρητισμού και της «κοινωνικής βαρβαρότητας», με πρόσχημα τη Δημόσια Υγεία!

Το κυβερνητικό αφήγημα της «πανδημίας ανεμβολίαστων» έχει καταρρεύσει αφού ήδη προσβάλλεται καθημερινά -με σαφώς μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης- μεγάλος αριθμός εμβολιασμένου προσωπικού του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να εμμένει σε μια ακραία επιλογή τιμωρητικότητας, που καταδικάζει σε οικονομική εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους, πλήττει την αξιοπρέπεια και το ηθικό τους και στερεί από τις δημόσιες δομές υγείας πολύτιμο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, στην αιχμή του νέου επιδημικού κύματος .

Οι εργαζόμενοι αυτοί -στο μεγαλύτερο μέρος τους- δεν αντικαταστάθηκαν, με συνέπεια την μεγάλη επιβάρυνση του ΕΣΥ, την ένταση του εργασιακού κλίματος στο ΕΣΥ και την υπονόμευση των αντοχών του.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή, οι περισσότεροι από τους οποίους υπηρετούν χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας και το ΕΚΑΒ διαμαρτύρονται έντονα για τη στοχοποίησή τους ως «επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία», την ώρα που οι συνάδελφοί τους που νοσούν επιστρέφουν μετά την 5η μέρα στη δουλειά τους χωρίς καν την υποχρέωση αρνητικού τεστ. Ταυτόχρονα, ανησυχούν πολύ για τη διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργού Υγείας να προχωρήσει σε οριστική απόλυσή τους από το ΕΣΥ μετά το χρονικό όριο «συμμόρφωσης» που τους έχει τεθεί ( 31/3/2022).

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δηλώνει πως είναι μια ρύθμιση «εθνικά απαραίτητη» και «μελετημένη».

Τίποτα πιο αναληθές !

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι όντως εθνική υπόθεση, αλλά κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα :

  • καθολικός εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ομάδες που «έχουν μείνει πίσω», όπως οι ηλικιωμένοι,
  • επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση, πρόληψη διασποράς στους χώρους εργασίας-αναψυχής,
  • ενίσχυση του ΕΣΥ, έμφαση στην ΠΦΥ και στην προνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων, μετανοσοκομειακή παρακολούθηση, κατ’ οίκον φροντίδα κ.λπ. και όχι μόνο στην εμβολιαστική κάλυψη ενός τμήματος εργαζομένων στην Υγεία.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά;

Το κίνητρό τους το αντιλαμβανόμαστε όλοι!

Δεν ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία αλλά αναζητούν «εξιλαστήρια» θύματα!

Πόσο «μελετημένη» είναι μια ρύθμιση που αποδυναμώνει και βάζει σε τεράστιο κίνδυνο την ευστάθεια του ΕΣΥ την ώρα της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας;

Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει πολιτικά το αίτημα της άμεσης επιστροφής στην εργασία τους των υγειονομικών που είναι σε αναστολή!

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους, με όλα τα μέτρα ενισχυμένου διαγνωστικού ελέγχου και υγειονομικής ασφάλειας, που προβλέπονται και για τους άλλους εργαζόμενους, για την προστασία των ίδιων και των ασθενών.

Οι απειλές για απόλυση δεν εξυπηρετούν κανένα άλλο σκοπό παρά την αποδυνάμωση του ΕΣΥ και την παραχώρηση κρίσιμων τομέων σε εργολάβους και ιδιώτες.

Ο Σύριζα –Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει: Ο εμβολιασμός σε συνθήκη πανδημίας συνιστά πράξη κοινωνικής υπευθυνότητας και, ειδικά για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αποτελεί ηθική και επαγγελματική υποχρέωση. Δεν υπερασπιζόμαστε κάποιο συνταγματικά κατοχυρωμένο «δικαίωμα» στον μη εμβολιασμό. Yπερασπιζόμαστε όμως το καθολικό δικαίωμα στην εργασία και στην επιβίωση. Και είμαστε ενάντια στην αυταρχική επιβολή ακραία κατασταλτικών μέτρων τα οποία μεταχειρίζεται η κυβέρνηση και τα οποία όχι μόνο αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά αλλά πλήττουν συνολικά την αξιοπρέπεια και το ηθικό των υγειονομικών.

Μια υγειονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο «θωράκισης» του ΕΣΥ και της κοινωνίας που δεν υπάρχει και, κυρίως, πολιτική βούληση σοβαρής επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που επίσης δεν υπάρχει!

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση κατά μέρος τα «τελεσίγραφα» στους εργαζόμενους και ας αναστείλει σήμερα την εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού, σε δομές Υγείας και Πρόνοιας. Δίνοντας «χώρο» και χρόνο σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άρσης επιφυλάξεων, αλλά και μεριμνώντας για την ασφαλή φροντίδα ευάλωτων ανθρώπων.

Για το Τμήμα Υγείας της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Χρυσούλα Κατσαβριά ΣιωροπούλουTotal
4
Shares
Previous Article
magnisia Antiperifereiarxis

Έργο οδικής ασφάλειας 2,1 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην επαρχιακή οδό Σκιάθος- Κουκουναριές

Next Article
Agorastos perifereia

Κ. Αγοραστός: 8  νέες θέσεις  μόνιμων κτηνιάτρων στη Θεσσαλία από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Οι 4 καλύπτουν ανάγκες στην Π.Ε. ΛάρισαςTotal
4
Share