Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Να μπει τέλος στο σκυλόσημο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του Δήμου στο Σύνδεσμο  Δήμων Π.Ε. Καρδίτσας με σκοπό την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Κατά την άποψή μου πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που θα πρέπει να πάρει σύντομα σάρκα και οστά προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική φροντίδα για τα 500 περίπου αδέσποτα που είναι στο Δήμο μας. Όσο για τους όρους και τις προϋποθέσεις, είναι ένα άλλο ζήτημα που δεν είναι του παρόντος.

Από πολιτικής άποψης όμως η συγκεκριμένη κίνηση φανερώνει διάθεση από πλευράς των Δήμων να αναλάβουν την ευθύνη (αφού είναι αποκλειστικά δική τους) για τη φροντίδα των αδέσποτων.

Μια ένταση μόνο υπάρχει. Ονομάζεται Σωτήρης Αντωνίου. Ο μόνιμος αντιδήμαρχος, ανεξαρτήτως της παράταξης που Διοικεί. Ο “εγκέφαλος” του σκυλόσημου, του τέλους της ντροπής για την Καρδίτσα, με βάση το οποίο θα υπήρχε φροντίδα των αδέσποτων. Ο εν λόγω κύριος το εισήγαγε το 2015 τάζοντας τότε για τα αδέσποτα “λαγούς με πετραχήλια”. Φυσικά τίποτα απ’ όσα έλεγε δεν έγινε. Ούτε καν ενημέρωση δεν έγινε στους ιδιοκτήτες ζώων ακόμα και για τις βασικές υποχρεώσεις τους, όπως η ηλεκτρονική σήμανση, εκτός κι αν τα ξέρει μόνο ο μόνιμος αντιδήμαρχος.

Με τη φαεινή του ιδέα να φορολογήσει τους Καρδιτσιώτες για κάτι που ήταν υπεύθυνος ο Δήμος. Ευθύνη που επιχορηγούνταν και επιχορηγείται για κάθε δράση. Από αγορά τροφής, μέχρι ίδρυση καταφυγίων. Όλα επιχορηγούνται, αρκεί να ξέρει κανείς που να απευθυνθεί, απαίτηση που δεν την είχαμε ποτέ απ’ τον κ. Αντωνίου. Γι’ αυτό το χαρακτήρισα “τέλος της ντροπής”, επειδή μετακυλήθηκαν οι ευθύνες των αιρετών στους Δημότες με ανήθικο τρόπο. Και επειδή ήταν ανίκανοι να πάρουν κρατικές επιχορηγήσεις φορολογούσαν και φορολογούν τους δημότες.

Πέρα απ’ τις πονηριές, το ίδιο το τέλος, το σκυλόσημο δηλαδή, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, γιατί ούτε μειώθηκαν τα αδέσποτα, ούτε περνάνε “ζωή και κότα”.

Οι λόγοι λοιπόν που επιβάλλουν την κατάργησή του είναι πολλοί, με πιο σημαντικούς τους εξής:

Πολιτική συνέπεια από πλευράς της Δημοτικής αρχής για ανάληψη ευθυνών και όχι μετακύλησή τους στους δημότες και δεύτερον, οποιαδήποτε ελάφρυνση στη φορολογία των δοκιμαζομένων από πολλαπλά χτυπήματα καρδιτσιωτών είναι επιβεβλημένη, πόσο μάλλον όταν αυτές οι επιβαρύνσεις στην πράξη αποδείχθηκαν αποτυχημένες.

Πρέπει να καταργηθεί άμεσα, απ’ αυτή τη συνεδρίαση κιόλας και πρέπει αν όχι ο Δήμαρχος, που πέρα απ’ τις γενικότητες που λέει,προφανώς έχει ελλιπή άποψη για το θέμα, κάποιος απ’ την ομάδα που συνδιοικούν και συναποφασίζουν να το εισηγηθεί. Περιμένω να ακούσω την άποψη του κ. Σχορετσιανίτη που τότε υποστήριζε την επιβολή του, του κ. Παπαλού που τότε ήταν αντίθετος και είχε ζητήσει μάλιστα να καλύψει το ποσό ο Δήμος. Περιμένω με ενδιαφέρον τις θέσεις του κ. Κόντου και του κ. Σπάνια, για να γίνει γνωστή η ευαισθησία τους και οι γνώσεις τους εντέλει γύρω από το θέμα.

Η άποψη του κ. Αντωνίου δεν μ’ ενδιαφέρει. ‘Έτσι κι αλλιώς φυγόπονος ήταν πάντα.

Κώστας Γκαβογιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”




Total
0
Shares
Previous Article
pasxa keria

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα

Next Article
mideia agrotes zimies

ΜεΡΑ25-Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: Το Κράτος «Μήδεια» τρώει τους Αγρότες

Related Posts