Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ν. Καραγιάννης: Στο 70% οι αυτοψίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για καταστροφές από τον Ιανό. Πιστώνεται άμεσα προκαταβολή σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις του Νομού

Ν. Καραγιάννης: Στο 70% οι αυτοψίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για καταστροφές από τον Ιανό. Πιστώνεται άμεσα προκαταβολή σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις του Νομού

Στο 70% οι αυτοψίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για καταστροφές από τον Ιανό

Πιστώνεται άμεσα προκαταβολή σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις του Νομού

Περίπου 1900 αυτοψίες (σε σύνολο 2800 αιτήσεων, εκ των οποίων κάποιες δεν αφορούν κατ΄επάγγελμα αγρότες και άρα δε θα εξεταστούν), δηλαδή σχεδόν το 70%, πραγματοποίησαν οι επιτροπές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε  Καρδίτσας στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της κακοκαιρίας, δεν έγιναν αυτοψίες. Πραγματοποιήθηκαν όμως 2 συναντήσεις των μελών των επιτροπών με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο  Καραγιάννη. Εκεί επιλύθηκαν εκκρεμότητες και ζητήματα που προέκυψαν σε σχέση με τα δικαιολογητικά και τους φακέλους που πρέπει να αποσταλούν στο Υπουργείο  Οικονομικών και οι επιτροπές  εργάζονται πάνω στη σύνταξη των απαραίτητων πρακτικών και προετοιμασία των φακέλων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ευελπιστούμε ότι ένας σημαντικός αριθμός φακέλων θα αποσταλεί στο Υπουργείο προς αποζημίωση.

epitropes ianos 1

Ταυτόχρονα, από την επιτροπή που συστάθηκε στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας, διενεργήθηκαν αυτοψίες και καταγραφή ζημιών σε εβδομήντα εννέα (79) κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Νομού και μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν εκτιμήσεις σε σαράντα έξι εκμεταλλεύσεις, συνολικού ύψους 1.225.467,35 €. Οι φάκελοι αυτοί  απεστάλησαν ήδη στο υπουργείο και, από την ενημέρωση που έχουμε, μέσα στην εβδομάδα θα πιστωθεί η προκαταβολή 20% πρώτα σε αυτές που διαθέτουν άδεια και μετά και στις  υπόλοιπες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζοντας έμπρακτα τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αναγνωρίζοντας τον ενεργό τους ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, κινητοποίησε άμεσα τις υπηρεσίες της στην καταγραφή των ζημιών και προχώρησε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

epitropes ianos 2

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο ποσοστό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Π.Ε. Καρδίτσας αλλά και στην Ελλάδα συνολικά, είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια και είναι συνεχώς σε καθεστώς παράτασης από το αρμόδιο Υπουργείο. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για να αποζημιωθεί μία επιχείρηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον ΙΑΝΟ, μεταξύ των υπολοίπων δικαιολογητικών, είναι απαραίτητο να διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας , με παρέμβαση της στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποίησε την ιδιαιτερότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά την αδειοδότησή τους και εξασφάλισε ότι θα αποζημιωθούν και αυτοί οι κτηνοτρόφοι.

Επιπρόσθετα, απεστάλη στο Υπουργείο Υποδομών αρχείο με τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων κατηγορίας ΙΙΙ ώστε να λάβουν και αυτοί, όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 8.000€, πράγμα το οποίο και έγινε.  

Νίκος Γ. Καραγιάννης

Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας & Εξυπηρέτησης του Πολίτη




Total
0
Shares
Previous Article
katepsigmeno kreas

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το κατεψυγμένο κρέας;

Next Article
laiki agora sofadon lockdown

Δήμος Καρδίτσας: Συμμετοχές στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της Τετάρτης