Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

MyWay Τρίκαλα – Πρωτοπόρο πρόγραμμα ηλεκτρονικών διαδρομών

Τρίκαλα, Βαρκελώνη ή Βερολίνο; Πλέον, έχεις βρει πού ακριβώς θέλεις να πας! Διότι στις τρεις αυτές ευρωπαϊκές πόλεις – και στη μόνη ελληνική, τα Τρίκαλα -, εφαρμόζεται ήδη ένα πρωτοπόρο και πανεύκολο στη χρήση πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που, μέσω κινητών, υποδεικνύει γρηγορότερες, ασφαλέστερες και πιο υγιεινές διαδρομές μέσα στην πόλη. Και μάλιστα, συνδυάζοντας αυτοκίνητο, ποδήλατο, αστικό λεωφορείο και πεζή κίνηση, μέσω κινητών τηλεφώνων!

Πρόκειται για το πρόγραμμα που υλοποιείται στον Δήμο Τρικκαίων με τον απλό τίτλο MyWay, «Ο Δρόμος μου». Και είναι όντως πρόγραμμα – δρόμος, που αφορά στη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην πόλη των Τρικάλων. Οι άλλες δύο το εφάρμοσαν ήδη και, βάσει του προγραμματισμού, από σήμερα μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει και στα Τρίκαλα! Το μόνο που πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης που διαθέτει κινητό τηλέφωνο για το δωρεάν αυτό πρόγραμμα, είναι να «κατεβάσει» την αντίστοιχη εφαρμογή, για συσκευές Android  και για συσκευές iOS. Μόλις «κατέβει», ο κάθε χρήστης θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του, να συμμετάσχει στην αξιολόγηση του έργου, να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, κερδίζοντας πλούσια δώρα!

Και αυτή η χρήση αφορά όλους, τρικαλινούς και επισκέπτες, που πολλαπλασιάζονται αλματωδώς κατά τη γιορτινή περίοδο, στη χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ελλάδας!

Πώς δουλεύει

Πολύ απλά! Ο κάθε χρήστης σημειώνει στο σύστημα, το σημείο στο οποίο βρίσκεται και το σημείο στο οποίο θέλει να πάει (είτε προεπιλεγμένο είτε πληκτρολογώντας τη διεύθυνση). Αν θέλει, συμπληρώνει προτιμήσεις, π.χ. για κίνηση μόνο με ποδήλατο ή μόνο με αστικό λεωφορείο ή μόνο πεζή. Μπορεί ο καθένας να ζητήσει συνδυασμό τους ή να του υποδειχθεί η ταχύτερη διαδρομή. Και, βεβαίως, μπορεί να ζητήσει τη διαδρομή στην οποία θα «κάψει» περισσότερες θερμίδες περπατώντας ή ποδηλατώντας. Αλλά και τη διαδρομή με βάση την οποία, θα καταναλώσει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, επιβαρύνοντας λιγότερο την ατμόσφαιρα! (αυτές οι δύο επιλογές διαθέσιμες μόνο σε συσκευές με Android). Επομένως, το MyWay, εκτός από καινοτόμο, εκτός από ερευνητικό, εκτός από χρήσιμο, έχει και οικολογική και υγιεινή χροιά.

Αυτό το πρόγραμμα από σήμερα είναι διαθέσιμο σε κάθε τρικαλινό, σε κάθε επισκέπτη. Και, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα (ξεκίνησε το 2013), το My Way θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες προς όλους. Το δε κόστος του, ήταν μηδαμινό για την e-trikala, που το υλοποιεί, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει σε πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια προγράμματα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, με βάση τις συνεχείς δράσεις του. Εξάλλου, τέτοια προγράμματα, που χρησιμεύουν στον πολίτη, έχουν και ωφελιμότητα, καθώς μελλοντικά αυξάνουν την απασχόληση σε τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Αλλα οφέλη

Με το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, που έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στη Βαρκελώνη και στο Βερολίνο, συμπυκνώνει:

– τουριστική χρήση,

με ενσωματωμένες πληροφορίες για την πόλη και τα αξιοθέατά της

– συνεχής ενημέρωση,

για τη διαθεσιμότητα κάθε μέσου μεταφοράς

– βιώσιμη κινητικότητα,

με τις συνδυαστικές προτάσεις για τους πιθανούς τρόπους μετακίνησης

– φιλικότητα στο περιβάλλον,

με την ενθάρρυνση επιλογής και χρήσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς.

Το ευρωπαϊκό έργο MyWay θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 και υποστηρίζεται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Η πλήρης του ονομασία είναι European Smart Mobility Resource Manager και ουσιαστικά έχει ως στόχο τη συνδυασμένη μεταφορική κίνηση, ως αποτέλεσμα της βιώσιμης κινητικότητας.

Με τον τρόπο αυτό, γίνεται κατανοητή και η πολύμορφη δράση του Δήμου Τρικκαίων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, μετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ο Δήμος εφάρμοσε και υλοποίησε το σύνθημα «Επιλέγω, Αλλάζω. Συνδυάζω», με πλήθος των δράσεων και παρεμβάσεων σε ολόκληρη την πόλη των Τρικάλων. Σε συνδυασμό, δε, με το CityMObil2(Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό), τα βραβεία σε μαθητές για τα Ecomobility, τη συμμετοχή μαθητών του ΕΕΕΕΚ στο Freemobility, τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις με τους ποδηλατόδρομους, τις διαβάσεις, τις ράμπες, τις διευθετήσεις κυκλοφορίας κ.ο.κ., ο Δήμος Τρικκαίων προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα.

Με δεδομένη και την υπόμνηση της γενικής γραμματέως του ΥΟΜΕΔΙ, κ. Πέτης Πέρκα, στις 10 Νοεμβρίου στα Τρίκαλα (στα εγκαίνια του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό), για πρωτοπορία των Τρικάλων στη συμμετοχή τους στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Ελλάδα, γίνεται σαφές ότι ο Δήμος προωθεί και εφαρμόζει δράσεις για μια πραγματικά ανθρώπινη πόλη.

Πληροφόρηση

Για να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά για τα οφέλη του MyWay επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.myway-project.eu, ακολουθήστε τον λογαριασμό του έργου στο Twitter @MyWay_Eu ή εγγραφείτε στο LinkedIn Group, MyWay project. Στην κοινοπραξία του έργου MyWay, η οποία αποτελείται από 14 εταίρους συμμετέχει από ελληνικής πλευρά το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και η αναπτυξιακή εταιρεία e-trikala.




Total
0
Shares
Previous Article

Στον Κόζιακα για άλλη μια φορά ο Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων

Next Article

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας