Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μύθοι και πραγματικότητα για τον Αχελώο

ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

 

Η ΝΔ κάτω από την πίεση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, τοπικών βουλευτών της Θεσσαλίας και προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα, επιχειρεί να ξανανοίξει το κεφάλαιο «ΑΧΕΛΩΟΣ». Η προηγούμενη φορά που είχε προσπαθήσει αγωνιωδώς να βάλει στην ατζέντα το θέμα ήταν πριν από 5 χρόνια (Γενάρης 2015) όταν ο τότε απερχόμενος πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, προσπάθησε απεγνωσμένα να κερδίσει ψήφους στη Λάρισα υποσχόμενος την «εκτροπή του Αχελώου».

Οποιοδήποτε όμως σενάριο επαναφοράς της εκτροπής του Αχελώου δεν επιτρέπει την εξεύρεση και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για τη Θεσσαλία και έρχεται σε ρήξη με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση που βιώνουμε. Υπενθυμίζουμε ότι το αναχρονιστικό σενάριο εκτροπής του Αχελώου είναι σε πλήρη αντίθεση με το Ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αγνοεί τις πολλαπλές ακυρωτικές Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2759/1994, 2760/1994, 3478/2000 ολομ. ΣτΕ, 1686/2005, 1688/2005 ολομ. ΣτΕ, 3053/2009, 268/2011 απόφαση επιτροπής αναστολών ΣτΕ), με κορυφαία  την Απόφαση του ΣτΕ 26/2014, στην οποία εισηγήτρια ήταν η σημερινή Πρόεδρος του ΣτΕ, και προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου, και τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θέτουν εκτός συζήτησης την εκτροπή για κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Οποιαδήποτε αντίστοιχη συζήτηση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, και όχι για την εκτροπή του Αχελώου, πρέπει να συνεχιστεί στη Βουλή, δημόσια και μπροστά στους βουλευτές όλων των Περιφερειών.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι, από το 2017, μετά από συντεταγμένη προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική πολιτεία, με την κύρωση της 1ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), διαθέτει ένα πλήρες πλαίσιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα και για τη Θεσσαλία. Ο σχεδιασμός αυτός κάλυψε την καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων και απελευθέρωσε τη χρηματοδότηση έργων νερού (άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης) σε ΕΣΠΑ και ΠΑΑ που είχαν δεσμεύσει οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ο ισχύων σχεδιασμός, που έχει εγκεκριμένη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιλαμβάνει ένα συνεκτικό πλαίσιο έργων και δράσεων για να αντιμετωπιστεί το σημαντικό έλλειμμα υδατικών πόρων στη Θεσσαλία. Προβλέπει τη διατήρηση των αρδευόμενων εκτάσεων στη Θεσσαλία, με εξορθολογισμό των αρδευτικών αναγκών, και δεκάδες έργα ενίσχυσης της προσφοράς νερού (φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα, αρδευτικά και έργα εμπλουτισμού υδροφορέων), κατανεμημένα σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλίας. Δρομολογημένα έργα ενίσχυσης της προσφοράς νερού είναι το φράγμα Κακλιτζορέματος και το φράγμα Ναρθακίου στο Δ. Φαρσάλων, το φράγμα Δελερίων Δ. Τυρνάβου, φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας, φράγμα Ληθαίου ν. Τρικάλων καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής νερού Λίμνης Κάρλας ν. Μαγνησίας συνολικής δυνατότητας προσφοράς νερού 40εκ. κυβικά ανά έτος.

Νέα φράγματα εντός της Θεσσαλίας προβλέπονται στο ν. Τρικάλων, το φράγμα Πύλης και Νεοχωρίτη, το φράγμα Παλαιοδερλί στο Δ. Φαρσάλων, στο φράγμα Καλούδα στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας και το χαμηλό φράγμα Μουζακίου (ασφαλή ετήσια απόληψη 20εκ.κυβικά και εκτιμώμενου κόστους 39εκ.ευρώ). Όσον αφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας, τονίζεται ότι το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό.

Η εφαρμογή όλων των ανωτέρω αποτελούν ευθύνη και υποχρέωση της νέας κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των ΟΤΑ, αλλά και των φορέων διαχείρισης αρδευτικών έργων στην περιοχή. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει στην επικαιρότητα την εκτροπή του Αχελώου θα αποδείξει το αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο της πολιτικής της και την υποτίμηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών. Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υιοθετήσει μία μικροκομματική και αδιέξοδη ανάγνωση της πολιτικής που υποθηκεύει το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας.

Για την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ




Total
0
Shares
Previous Article
pasialis basket mouzaki 2

Νίκη εκτός έδρας για τον ΓΣ Μουζακίου «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» στην πρεμιέρα του Β' γύρου

Next Article
Δ. Τρικκαίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδικούς ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιών

Δ. Τρικκαίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδικούς ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιών

Related Posts