Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μπουλούκια» και καρναβαλιστές πλημμύρισαν το κέντρο της Λάρισας

Μπουλούκια» και καρναβαλιστές πλημμύρισαν το κέντρο της Λάρισας

Μπουλούκια» και καρναβαλιστές πλημμύρισαν το κέντρο της Λάρισας

Με μουσική, γλέντι και χορό γέμισαν οι δρόμοι της πόλης

Με «μπουλούκια», που συνόδευαν τις «νύφες», μουσική, γλέντι και πολύ χορό γέμισαν οι κεντρικοί δρόμοι της Λάρισας, το απόγευμα της Παρασκευής, με μεγάλους και μικρούς να γιορτάζουν την Αποκριά, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων «Αποκριάς Δρώμενα 2024».

Μπουλούκια» και καρναβαλιστές πλημμύρισαν το κέντρο της Λάρισας

Οι γιορτινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι, στον Μύλο του Παππά, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας να δίνουν τον γιορτινό τόνο, με αποκριάτικους ρυθμούς και τραγούδια. Λίγο αργότερα, από τις Λέσχες Πολιτισμού, οι καρναβαλιστές που συγκεντρώθηκαν στον Μύλο ετοίμασαν τις… «νύφες», τις οποίες, στη συνέχεια, συνόδευσαν τα «μπουλούκια» στους κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμους της Λάρισας.

Μπουλούκια» και καρναβαλιστές πλημμύρισαν το κέντρο της Λάρισας

Το γιορτινό, αποκριάτικο πλήθος κατέληξε στον πεζόδρομο της Κούμα, μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου τα ελληνικά έθιμα συνάντησαν τη γαλλική παράδοση, με τους καρναβαλιστές να έχουν την ευκαιρία να γευτούν κρέπες.

«Γαϊτανάκι» και φωτιές

Αύριο, Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου) στις 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία, θα στηθεί το «Γαϊτανάκι», με χορούς και παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν, απολαμβάνοντας μουσική και χορό.

Μπουλούκια» και καρναβαλιστές πλημμύρισαν το κέντρο της Λάρισας

Τη «σκυτάλη» των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα πάρουν οι φωτιές, στο κέντρο και τις συνοικίες της Λάρισας. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, το έθιμο με το άναμμα μεγάλης φωτιάς, γύρω από την οποία θα στηθεί γλέντι και χορός, θα πραγματοποιηθεί σε επτά περιοχές: στην πλατεία Λαμπρούλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στην οδό Ηφαίστου (Κλίμαξ), στην πλατεία Αβέρωφ, στο Πάρκο των Χρωμάτων – Χατζηχαλάρ, στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Θωμά και στην πλατεία Φιλιππούπολης, με άφθονο κρασί και με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων.

Συμμετοχές

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι: Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ “ο Θετταλός”, Δρώμενον – Εστία Λαογραφίας και Τέχνης, Σύλλογος Φίλων Λαϊκής Παράδοσης Λάρισας – ΦΙΛΠΑ, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Θωμά, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Σύλλογος Αργιθεατών ν. Λάρισας “Ο Άγιος Νικόλαος”, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλινοστούντων Ποντίων Λάρισας “ο Πόντος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Ανατολική Ρωμυλία” Ν. Λάρισας, Σύλλογος Βλατσιωτών ν. Λάρισας, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λαρίσης και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή”, Σύλλογος Γυναικών Β. Ηπείρου “Η Άσβεστη Φλόγα”, Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών “Οι Καλαρρύτες”, Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος ν. Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, Χορευτική Ομάδα Δ. Λαρισαίων, Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Λάρισας, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ).

Μπουλούκια» και καρναβαλιστές πλημμύρισαν το κέντρο της Λάρισας

Την Κυριακή, 17 Μαρτίου, από τις 18.00, η γιορτινή διάθεση μεταφέρεται σε συνοικίες, με αποκριάτικο γλέντι να στήνεται τόσο στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Πυροβολικά, όσο και στην κεντρική πλατεία της Φαλάνης.

Καθαρά Δευτέρα σε όλο τον Δήμο

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, από τις 12:00 μ, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής – παραδοσιακής ορχήστρας με τον Αλέξανδρο Τσιωνά.

Στα πλαίσια των διευρυμένων εκδηλώσεων του Δήμου, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιούνται σε όλες τις κοινότητες, όπου από νωρίς το μεσημέρι, θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως φασολάδα, χαλβάς και άλλα σαρακοστιανά, ενώ παράλληλα θα γίνεται το πέταγμα του αετού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Total
0
Shares
Previous Article
dorea pinaka Kaliwras

Δωρεά πίνακα ζωγραφικής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου

Next Article
Κάθε εικονοστάσι στην άκρη του δρόμου και μια ιστορία

Κάθε εικονοστάσι στην άκρη του δρόμου και μια ιστορία

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων