Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μουσείο για τον ήρωα ταγματάρχη του υψώματος 731 Δημήτριο Κάσλα δημιουργείται στο Πουρί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Agorastos 2023 foto new

Μουσείο για τον ήρωα ταγματάρχη του υψώματος 731 Δημήτριο Κάσλα δημιουργείται στο Πουρί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη του πρωταγωνιστή της θρυλικής μάχης στο ύψωμα 731, μια από τις πιο κρίσιμες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, Δημητρίου Κασλά, μετατρέπεται το πρώην Δημοτικό Σχολείο Πουρίου.

Δημοπρατείται έργο συνολικού προϋπολογισμού 126.500 ευρώ που χρηματοδοτείται από τις δημόσιες επενδύσεις  Leader του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Αφορά στη μετατροπή συγκροτήματος του πρώην δημοτικού σχολείου Πουρίου σε χώρο μνήμης που αναμένεται να στεγάσει τη συλλογή του Δημητρίου Γ. Κασλά.

Το πρώην δημοτικό σχολείο βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1450,57 τ.μ. μέσα στον οικισμό του Πουρίου και απαρτίζεται από πέντε  κτίρια και τρία στέγαστρα.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, με την Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, τους Περιφερειακούς Συμβούλους μας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και τις τεχνικέ μας υπηρεσίες αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ δημιουργώντας ένα χώρο μνήμης για να στεγάζει τη συλλογή του ηρωικού Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά. Του διοικητή του ηρωικού τάγματος  ΙΙ/5 των Θεσσαλών μαχητών, που απέκρουσε στο ύψωμα 731, στην Κλεισούρα της Αλβανίας, παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι, την «Εαρινή Επίθεση» το Μάρτιο του 1941. Στο ύψωμα 731 που η νεότερη ιστορία ονομάζει «Νέες Θερμοπύλες» συνετρίβησαν οι πανίσχυρες μεραρχίες των Ιταλών και στην ουσία μ’ αυτό τον τρόπο κρίθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Σε εποχή πολυκρίσης ενδυναμώνουμε την εθνική μας αυτογνωσία και ταυτότητα μέσα από την μελέτη της ιστορίας και των διαχρονικών της διδαγμάτων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Total
0
Shares
Previous Article
Stathis Kourbaliotis Apostolidi

Με ''Νέα Πορεία'' και Φάνη Στάθη θέτουν υποψηφιότητα στο Δήμο Μουζακίου Βασιλική Αποστολίδη και Απόστολος Γκουρμπαλιώτης

Next Article
Αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα Μεγάλα Καλύβια

Αντιπλημμυρικά έργα στον Πρόδρομο Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts

Ελ. Τζανακούλη: Να συνταχτούμε με αυτούς που ασπάζονται τις προτάσεις μας - ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ – Η νέα παράταξη που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Διαβάστε περισσότερα

Ενωμένοι Θεσσαλοί: Ο Κουρέτας, το διαλειμματικό γεύμα και οι απευθείας αναθέσεις

Ενωμένοι Θεσσαλοί: Ο Κουρέτας, το διαλειμματικό γεύμα και οι απευθείας αναθέσεις Παρακολουθώντας σήμερα τον απολογισμό των πεπραγμένων του …