Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μουζάκι και Κεραμαριό αυτήν την Κυριακή στο «Αλάτι της Γης»

Αυτή την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ1, 13:00-15:00 – Μουσικό οδοιπορικό στη Δυτική Θεσσαλία (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» προτείνουν ένα γοητευτικό μουσικό οδοιπορικό στη Δυτική Θεσσαλία.

Αφετηρία μας το Μουζάκι της Καρδίτσας, μια περιοχή με πλούσια ιστορία και παράδοση, από την αρχαιότητα (με τους αρχαίους Γόμφους) ως τις μέρες μας. Σε θέση-κλειδί, στο πέρασμα από τον θεσσαλικό κάμπο στον ορεινό όγκο των Αγράφων, το Μουζάκι αποτελεί την πύλη για τον μαγευτικό κόσμο των οικισμών της Αργιθέας. Σ’ ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, με παλαιά μοναστήρια και γεφύρια πετρόκτιστα.

Στο «Κεραμαριό» στη Δρακότρυπα, συναντάμε μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα, με αντιπροσωπευτικά τραγούδια και τελετουργικούς χορούς από τα θεσσαλικά Άγραφα (όπως ο πολύ χαρακτηριστικός «κλειστός» χορός). Παράλληλα, στην εκπομπή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ονομαστό παλαιό δεξιοτέχνη του κλαρίνου από το Μουζάκι, Κώστα Φιλίππου- «Καρακώστα» για τον οποίο μιλά ο εγγονός του, ο λαγουτιέρης Άρης Γουζιώτης.

Ξεναγός μας σ’ αυτό το οδοιπορικό είναι ο Κώστας Δημόπουλος, ερευνητής και δάσκαλος της τοπικής μουσικο-χορευτικής παράδοσης.

Τραγουδούν ο Βασίλης Νταράλας, ο Άρης Ντίνας και ο παπά-Σωτήρης Γκέκας. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρήστος Κιτσόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Βασιλακάκος και Γιάννης Σούλτης (βιολί), Άρης Γκουζιώτης, Αντώνης Βασιλακάκος και Γιώργος Ρέτος (λαούτο), Γιάννης Σερίφης και Αποστόλης Μαυραντζάς (ντέφι) και Νίκος Πάτας (φλογέρα).

Τραγουδούν και χορεύουν μέλη των συλλόγων: Αρχαιολογικός Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «Οι Γόμφοι» (πρόεδρος: Δημήτρης Γκαραβέλας, δάσκαλος χορού: Κώστας Δημόπουλος), Εκπολιτιστικός & Λαογραφικός Όμιλος Μεγάλων Καλυβίων (πρόεδρος: Βασίλης Τσεκούρας) και Σύλλογος Βαθυλακκιωτών Αθήνας «Η Αγία Μαρίνα» (πρόεδρος: Χρήστος Ρωμανός).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διευθυντής φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

https://www.facebook.com/alatitisgis2/videos/709688075891692/




Total
0
Shares
Previous Article

Η πρόληψη των χρόνιων παθήσεων είναι επένδυση στην υγεία

Next Article

14 συλλήψεις της αστυνομίας στη Θεσσαλία