Μουζάκι: Φιλικός Αγώνας Μπάσκετ – Κ.Υ. Μουζακίου – Γ.Σ.Μ.Π “Γ.Πασιαλής”


 

Φιλικός αγώνας μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17:30 στο Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου, μεταξύ των ομάδων του Κέντρου Υγείας Μουζακίου και του Γυμναστικού Συλλόγου Μουζακίου & Περιχώρων “Γ.ΠΑΣΙΑΛΗΣ”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ενημέρωσης για τον ΔΙΑΒΗΤΗ.

“Ασκούμαι – Προστατεύω την υγεία μου – Δίνω το παράδειγμα στα παιδιά μου”

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία. 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Διαβήτη, ποσοστά που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλύτερη, αφού περίπου το 10% των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο, ποσοστό που έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στον Διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να προληφθεί μέσω της άσκησης, της σωστής διατροφής και της διαβίωσης σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Πρόκειται για μια νόσο σε μεγάλο βαθμό υποδιαγνωσμένη, με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα, που απορροφά το 12% των συνολικών δαπανών για την υγεία παγκοσμίως.

H 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – World Diabetes Day (WDD), ως απάντηση στην διαρκώς αυξανόμενη επίπτωση του νοσήματος. Η αρχική ιδέα προωθήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ενώ από το 2006 έχει τεθεί και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καμπάνια διεθνώς για την ευαισθητοποίηση απέναντι στη νόσο με αποδέκτες πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 160 χώρες. Κάθε χρόνο εκατοντάδες εκδηλώσεις διοργανώνονται διεθνώς με στόχο να αναδείξουν το Διαβήτη ως καίριο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και να προωθήσουν τη λήψη συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση νόσου.

Η εκστρατεία για τα έτη 2018-2019 έχει ως κύριο θέμα «Διαβήτης και οικογένεια». Η οικογένεια κατέχει κομβικό ρόλο στη διαχείριση, στην πρώιμη διάγνωση αλλά κυρίως στην πρόληψη του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και της αποφυγής των κύριων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου όπως η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία.

Στα πλαίσια λοιπόν των φετινών δράσεων την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 5:30 μ.μ. θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας μπάσκετ μεταξύ της ομάδας του Κ.Υ. Μουζακίου και του αθλητικού συλλόγου “Πασιαλής Μουζακίου”, υπό την αιγίδα του τμήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με κεντρικό σύνθημα:

“ασκούμαι – προστατεύω την  υγεία μου – δίνω  το παράδειγμα στα παιδιά μου”

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι το κλειδί για την αποφυγή του Διαβήτη αλλά και άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με το σημερινό μοντέλο διαβίωσης. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, οφείλει να συνδράμει στις οικογένειες και να τις παρέχει γνώση και εφόδια στην δύσκολη αλλά θεμελιώδους σημασίας αυτή προσπάθεια.


Total
0
Shares
Previous Article

Μέρες Παραμυθιού στον Μύλο των Ξωτικών

Next Article

Δήλωση Γ. Κωτσού για την έγκριση υλοποίησης της Α’ Φάσης του νέου Οδικού Άξονα Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα

Total
0
Share