Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μουζάκι: Επιτυχημένη η εκδήλωση για τον Κύπριο Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

«Φωτεινό παράδειγμα πατριωτικής αυτοθυσίας ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης»!!!

Ο Πρέσβης της Κύπρου και ο Μητροπολίτης Πάφου εξήραν την πρωτοβουλία των διοργανωτών ως απόδειξη ότι ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και δεν ξεχνά ποτέ τους Εθνομάρτυρές του 

Ιδιαίτερη επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν την Τετάρτη 25 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο Μουζακίου, ο Δήμος Μουζακίου και το 1ο Γυμνάσιο της πόλης, προς τιμήν του Κύπριου έφηβου ποιητή και Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το «Σπίτι της Κύπρου» και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι αρχών και τοπικών φορέων, εκατοντάδες πολίτες, αλλά και πολλοί μαθητές, οι οποίοι εμπλούτισαν το πρόγραμμα με χορωδιακά τραγούδια, θαυμάσια χορευτικά, θεατρική παράσταση και δρώμενα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μουζακίου παρουσίασαν διασκευασμένο απόσπασμα από το θεατρικό «Ευαγόρας», της Αγγελικής Σμυρλή.

Ο μαθητής Χρήστος Σαλούστρος απήγγειλε Φώτη Βαρέλη, για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και η μαθήτρια Γλυκερία Ντίκα απήγγειλε Κυριάκο Χαραλαμπίδη… «Τελευταία λόγια του Παλληκαρίδη μπροστά στην αγχόνη».

Ο κ. Γιώργος Στενιώτης, συναγωνιστής του Ε. Παλληκαρίδη αφηγήθηκε γεγονότα της δράσης του ήρωα, ενώ η κ. Μαρούλα Παλληκαρίδη μίλησε για τον αδελφό της Ευαγόρα και τη ζωή του.

Ο Γ. Κωτσός

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, αφού εξήρε την στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Μουζακίου, του Δήμου Πάφου και των Κυπρίων στην Ελλάδα, επισήμανε τα παρακάτω:

«Πριν από δυο ημέρες τιμήσαμε στον Δήμο Μουζακίου έναν μεγάλο ήρωα του Ελληνισμού, τον Αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεώργιο Καραϊσκάκη ο οποίος γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Όμως όπως φαίνεται, η Ελλάδα είναι γεμάτη από ήρωες που έχουν «σφραγίσει» την ιστορία του τόπου μας. Ο Ελληνισμός είναι γεμάτος από ανθρώπους που είχαν πάντα στο μυαλό τους την πατρίδα, την Ελλάδα, την Κύπρο και έδωσαν τον εαυτό τους, τη ζωή τους, τα νιάτα τους, για να απελευθερωθούν από τους κατακτητές. Ένας τέτοιος ατρόμητος αγωνιστής ήταν και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Ένας σύγχρονος Καραϊσκάκης, ένα σύμβολο για τον Ελληνικό λαό, για τη χώρα, για όλους εμάς τους νεότερους που έχουμε την τύχη να ζούμε πολλά χρόνια τώρα ειρηνικά, χάρη στις δικές τους θυσίες. Όταν είχα επισκεφθεί την Πάφο πριν καιρό για να παραστώ στις εκεί εκδηλώσεις προς τιμήν του Ε. Παλληκαρίδη, διαπίστωσα με συγκίνηση πως η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πολύ δυνατά στη Μεγαλόνησο. Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, αλλά και των προκλήσεων από την Ανατολή που κορυφώθηκαν με την αιχμαλωσία των δυο στρατιωτικών μας, η εθνική ενότητα, η ομοψυχία και η συνεργασία των Ελλήνων, όπου κι’ αν βρίσκονται, είναι πλέον κυρίαρχη ανάγκη. Πρέπει όλοι να βάλουμε πιο ψηλά από τους εαυτούς μας και τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τον Ελληνισμό! Φωτεινό παράδειγμα πρέπει να είναι για τον καθένα μας ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, που σε ηλικία μόλις 18 ετών, σημάδεψε με την θαρραλέα αντιστασιακή του δράση και τον ηρωικό θάνατό του την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μετά την επιδρομή του «Αττίλα», η Κύπρος απώλεσε την ελευθερία και ανεξαρτησία της! Έχει χωριστεί με τη βία σε δυο μέρη, που μέχρι σήμερα ο Ελληνισμός παλεύει να ενώσει ξανά σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος! Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν ποτέ θα γίνει αυτό το θαύμα! Εμείς όμως οι απόγονοι των ηρώων που θυσιάστηκαν γι’ αυτό το υπέρτατο ιδεώδες, δηλώνουμε ευγνώμονες για την ανιδιοτελή προσφορά τους, αλλά και υποχρεωμένοι απέναντι στο μεγαλείο της πράξης τους, να δώσουμε δυναμικά όλες τις μάχες που χρειάζονται για την εκπλήρωσή του. Είθε η θυσία του μεγάλου Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, να αποτελέσει τον φάρο που θα φωτίσει τον δρόμο των επόμενων γενεών στο παρόν και στο μέλλον, στην αντιμετώπιση κάθε νέας επιβουλής της Εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαίων του Ελληνισμού».

Ο Πρέσβης Κ. Κενεβέζος

Στην ομιλία του ο Πρέσβης της Κύπρου στη χώρα μας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, στάθηκε ιδιαίτερα στα διδάγματα της θυσίας του Ε. Παλληκαρίδη, στους αδελφικούς δεσμούς, μα και στην κοινή πορεία που έχουν χαράξει οι δυο χώρες σε καίρια εθνικά ζητήματα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ελλάδα και Κύπρος συμπορεύονται ιστορικά στην βάση μιας αδελφικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής, πολιτιστικής σκέψης ότι υπηρετούμε τις ίδιες αρχές και αξίες που έχουν ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι το συμφέρον. Είναι πολύ φιλόδοξο αυτό που θα πω, αλλά εάν τα δυο κράτη μας είχαν μεγαλύτερη ισχύ σε αυτόν τον νέο κόσμο που ετοιμάζεται, τότε ίσως τα πράγματα στο παγκόσμιο στάτους να ήταν διαφορετικά! Ο Ευαγόρας με την στάση ζωής του μας άφησε κάποιες πολύ σημαντικές παρακαταθήκες… Να βάζουμε πρώτα το «εμείς» και μετά το «εγώ», αλλά και την αληθινή αγάπη για την πατρίδα! Ο Ευαγόρας οδηγήθηκε στην αγχόνη για συγκεκριμένους σκοπούς. Ο πρώτος ήταν να φύγουν οι τότε Βρετανοί κατακτητές. Ο δεύτερος ήταν να γίνει πράξη το δικαίωμα του Κυπριακού λαού για αυτοδιάθεση, όπως όλοι οι λαοί του κόσμου. Και ο τρίτος σκοπός ήταν η ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Επιπλέον, ο Ευαγόρας μας δίδαξε την αγάπη για την ελευθερία, μήνυμα το οποίο είναι πάρα πολύ ισχυρό και επίκαιρο σήμερα. Ο Ευαγόρας μπορεί να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, μπορεί να γίνει ο μικρός της ήρωας για όλους εμάς και για τα παιδιά μας. Έτσι ο κόσμος θα γίνει σίγουρα καλύτερος. Μια άλλη παρακαταθήκη που άφησε ο μεγάλος μαχητής είναι και η αγάπη, ο σεβασμός προς την οικογένεια. Αισθήματα με πολλαπλές κοινωνικές προεκτάσεις, τα οποία ο Ευαγόρας απέδειξε ότι διέθετε με τη θυσία του, καθώς οι δικοί του άνθρωποι δεν ήθελαν να λιποψυχήσει».

Αναφερόμενος στον σημερινό αγώνα των Ελληνοκυπρίων για την δημιουργία Κυπριακού κράτους, ο κ. Κενεβέζος υπογράμμισε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία που προέκυψε από την θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλων Κυπρίων αγωνιστών, δίνει σκληρές μάχες στην διεθνή κοινότητα, διεκδικώντας την ανατροπή των δυσμενών συνεπειών της εισβολής και κατοχής του 1974, στην Μεγαλόνησο. Παράλληλα όμως επιδιώκει την θωράκιση της κυριαρχίας της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοποίηση όλων των δυνητικών θετικών αποδόσεων από την ύπαρξή της ως κρατική οντότητα, μα και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί τα τελευταία χρόνια για μας η διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες σημαντικές για την περιοχή και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με την Ελλάδα».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, ο Δ/ντής του 1ου Γυμνασίου Μουζακίου κ. Νίκος Καρατάσιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Πάφου κ. Γεώργιος Θεοδοσίου, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Ντίνος Αυγουστής, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Καρδίτσας κα Γεωργούλα Παναγή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 κ. Δημήτρη Ταλιαδώρος, η αναδεκτή του ήρωα κ. Ελευθερία Παντελίδου..

Εκ μέρους της Περιφερειακής Δ/ντριας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας κ. Ελένης Αναστασοπούλου, χαιρέτησε ο Δ/ντής Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας κ. Μιχαήλ Παπανούσκας.

Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας στην αδερφή του Ε. Παλληκαρίδη, καθώς επίσης και απονομή αναμνηστικών πλακετών με διαφημιστικά φυλλάδια της Θεσσαλίας, σε όλους τους παριστάμενους πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους του Κυπριακού Ελληνισμού από τον Δήμαρχο Μουζακίου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργο Κωτσό.

Η έναρξη και ο επίλογος της εκδήλωσης έγινε από τον Σχολικό Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μανώλη Μ. Στεργιούλη, δ.φ. Την εκδήλωση συντόνιζε η καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας κ. Παναγιώτα Μανταλιά.

Στη συνέχεια οικοδεσπότες και επίσημοι καλεσμένοι, μετέβησαν στο 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου όπου και εγκαινιάστηκε μια νέα αίθουσα διδασκαλίας, στην οποία δόθηκε το όνομα του Ε. Παλληκαρίδη.

Η δράση του ήρωα

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης έδωσε το πρώτο στίγμα της αντιστασιακής του δράσης ως μαθητής το καλοκαίρι του 1953, κατεβάζοντας και σκίζοντας την Αγγλική σημαία! Αργότερα, ενταγμένος πλέον στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ, αναπτύσσει πλούσια αντιστασιακή δραστηριότητα και ενεργή παρουσία σε διαδηλώσεις, αλλά σε μια από αυτές συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Η Δίκη αναβλήθηκε, αλλά η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του Κύπριου ήρωα είχε αρχίσει! Στις 18 Δεκεμβρίου 1956, μαζί με άλλους δυο συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, ο ίδιος ωστόσο συνελήφθη. Η Δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου 1957. Σε αυτή ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την ενοχή του: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ο,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο» είπε! Ξεσηκώθηκε ολόκληρος ο Ελληνισμός. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να τον υπερασπιστεί, για να τον σώσει από τον θάνατο. Δυστυχώς η μοίρα είχε αποφασίσει αλλιώς! Ο Ευαγόρας στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει μεταξύ άλλων: «Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα». Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών! Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από την Αγγλοκρατία, η οποία αναγκάστηκε τελικά να παραχωρήσει στους Κύπριους της ελευθερία τους.

DSC03030

DSC03038

DSC03044

DSC03073

DSC03052

 

DSC03060

 

DSC03074




Total
0
Shares
Previous Article

«Αλάτι της Γης»: Μουσικό οδοιπορικό με αφετηρία το Μουζάκι και το Κεραμαριό

Next Article

ΚΠΕ Μουζακίου: «Η τραγωδία των κοινών - Μία διαχρονική τραγωδία»