Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΜΜΕ και διαπλοκή: Συμπλέουν διαπλεκόμενοι

Τη δεκαετία του 70 ο ηγέτης της τότε Ιταλικής Αριστεράς Ενρίκο Μπερλιγκουέρ είχε πει ότι «Όποια συμφέρονται στο μέλλον θα κατέχουν και ελέγχουν την ενημέρωση και την πληροφορία θα κατέχουν απολύτως την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική εξουσία», ενώ ο Harold Lasswell πριν λίγα χρόνια είπε ότι «΄Οποιος ελέγχει την πληροφορία είναι βέβαιο ότι θα ελέγχει πλήρως τη δημόσια τάξη», ενώ Allen Ginsberg ότι: «Οποιος ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και την εικόνα, θα ελέγχει πλήρως τον πολιτισμό». Δηλαδή θα ελέγχει τα ΠΑΝΤΑ.

Ιστορικές τοποθετήσεις που ήταν προφητικές, παρά το γεγονός ότι στην πολιτική φιλοσοφία και πρακτική τίποτα δεν αποτελεί προϊόν μαντείας και προφητείας, απλά πρόβλεψη βάσει συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων που αναλύονται επιστημονικά και διαλεκτικά. Στη χώρα μας έχουμε «πόλεμο» μεταξύ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και των ολιγαρχών που κατέχουν τα συστημικά ΜΜΕ, που ήλεγχαν για δεκαετίες το οικονομικό και πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Για 27 ολόκληρα χρόνια λειτουργούσαν σε καθεστώς ιδιότυπης παρανομίας, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με πλήθος αποφάσεων έκρινε ότι το καθεστώς αυτό δεν είναι συνταγματικά ανεκτό. Τις αποφάσεις όμως του ΣτΕ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τις έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, και ταυτόχρονα ανέβαλαν για 27 ολόκληρα χρόνια τον Διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Μιντιάρχες και όλα τα «καλά» παιδιά της ενημέρωσης στη χώρα μας δημιούργησαν, μέσα από αυτό το απαράδεκτο παράνομο καθεστώς λειτουργίας τους, έναν εφιάλτη του «φαίνεσθαι», της «αλήθειας», της «αντικειμενικότητας», με την οποία είχαν τόση σχέση όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο, όπως λέει ο λαός μας.

Από τον Οκτώβριο 2015 που ψηφίστηκε ο ν. 4339 μέχρι και πριν λίγες μέρες που εξετάστηκε η παροχή δυνατότητας του υπουργού να διενεργήσει τη Διαγωνιστική διαδικασία για τέσσερες (4) άδειες (τόσες, το ανώτερο, αντέχει η διαφημιστική πίττα, όπως συμφώνησε ο Πολύδωρας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, αν και υπάρχουν και φωνές που ομιλούν για …2,5 άδειες (Σπηλιωτόπουλος), το ΠΑΣΟΚ (η κ. Φώφη ομίλησε «για τη νέα διαπλοκή» που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι καλά που …παραδέχεται ότι υπήρχε και …παλαιά διαπλοκή…) και η ΝΔ αδιάντροπα και εν ψυχρώ υπερασπίστηκαν αυτούς που για δεκαετίες απομυζούν το δημόσιο κορβανά, στήνουν «ενημέρωση» και «πληροφόρηση», σχεδόν «ανέβαζαν» και «κατέβαζαν» κυβερνήσεις.

Το ίδιο επιχειρούν και τώρα, μόνο που μαζί με τις απειλές και συνομωσίες τους εκδηλώνουν και φόβο, γιατί για πρώτη φορά ψηφίζονται διατάξεις νόμου που τους αφαιρούν προνόμια, τους στερούν δυνατότητα να «αλωνίζουν» σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Με λίγα λόγια δίνουν τα ρέστα τους, και θα μείνουν ρέστοι, αφού κυβέρνηση και λαός στο ζήτημα αυτό είναι σύμμαχοι και αξιώνουν ένα πράγμα: επιτέλους να διασφαλιστεί η νομιμότητα και γι αυτούς, που για 27 χρόνια βρίσκονταν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας, που ήταν ταυτόχρονα και αφεντικά της ενημέρωσης και εθνικοί εργολάβοι. Πωλούσαν ενημέρωση και ελάμβαναν τις εθνικές εργολαβίες, τις οποίες χρηματοδοτούσαν ταυτόχρονα από τραπεζικά δάνεια που αφειδώς ελάμβαναν, την ώρα που δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε ευρώ οι επιχειρηματίες που πλήρωναν με σκληρό τρόπο λιτότητα και την «στέγνα» της αγοράς.

Περί αυτού πρόκειται και έτσι εξηγείται η λύσσα με την οποία επιτίθενται στην κυβέρνηση. Η μάχη όμως μόλις τώρα αρχίζει, και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από το εύρος και τη δυναμική του μετώπου δημοκρατίας, που θα στοιχηθεί για την αντιμετώπιση μίας ασύμμετρης επίθεσης του τέρατος, που βαριά πληγωμένο γίνεται πολύ επικίνδυνο. Να διαλέξουμε στάση και θέση, τώρα που όλα γίνονται όλο και πιο καθαρά, και ας θυμηθούμε τον Pablo Neruda: «Όλα τα μονοπάτια οδηγούν στον ίδιο στόχο: Να εκφράσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά είμαστε», και είμαστε φανατικά προσηλωμένοι στη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Σπύρος Ε. Λάππας,
Βουλευτής Σύριζα Ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Συνελήφθη 65χρονος στην Καρδίτσα κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών

Next Article

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με κτηνοτρόφους στα Τρίκαλα

Related Posts