Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μητσοτάκης για Ε-65: Έτοιμο το νότιο τμήμα το 2021-θα γίνει και η σύνδεση με Εγνατία

mhtsotakis

Τη δέσμευση για ολοκλήρωση του έργου με την εκκίνηση και του βορείου τμήματος του Ε-65 έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα μας μπαίνει πια σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επιθεώρησε την πρόοδο των έργων στο Νότιο Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, φτάνοντας στο Εργοτάξιο της Γέφυρας του Σπερχειού έξω από τη Λαμία, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα, βουλευτές και από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.
Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκαν επίσης οι Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Φάνης Σπανός και Κώστας Αγοραστός αντίστοιχα, καθώς και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο του Εργοταξίου, που είναι το νοτιότερο κατά μήκος των 32,5 χιλιομέτρων που χωρίζουν τον ΑΘΕ από τον κόμβο της Ξυνιάδας στο Δομοκό.
Στην ομιλία του περιέγραψε τη σημασία του συγκεκριμένου έργου, δεσμευόμενος ότι θα η κυβέρνησή του θα βρει τον τρόπο να τον ολοκληρώσει, κατασκευάζοντας και το βόρειο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία.
Κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νότιο τμήμα θα είναι έτοιμο εντός του 2021.

Μητσοτάκης Ε65: «Θα γίνει πιο γρήγορη η μετακίνηση»
«Πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφερόμενος στην προϊστορία του, θυμίζοντας ότι η πρώτη σύμβαση παραχώρησης για τον Ε65 υπογράφτηκε το 2007 και προσέθεσε: «Πέρασε από “40 κύματα”. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση παραχώρησης το 2013. Ολοκληρώθηκε το μεσαίο κομμάτι και τώρα δρομολογείται -με μεγάλη ταχύτητα- το νότιο κομμάτι, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, με προοπτική αυτό να έχει ολοκληρωθεί -όπως είπε και ο υπουργός- μέχρι το τέλος του 2021».

Μητσοτάκης Ε65: Το βόρειο τμήμα
Τόνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί «και θα βρούμε τον τρόπο να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το βόρειο τμήμα του Ε65. Ο δρόμος αυτός δεν θα μείνει ημιτελής, αυτό είναι προσωπική δέσμευση δική μου και του υπουργού. Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί και το τμήμα αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο θα “σπάσει” και η απομόνωση μιας Περιφέρειας με πολύ μεγάλη σημασία που είναι η Δυτική Μακεδονία». Και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «για να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν». Σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο απασχολούνται καθημερινά παραπάνω από 1.300 εργαζόμενοι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα που προχωρά το έργο και ανανέωσε το ραντεβού «στα επίσημα εγκαίνια του νότιου τμήματος, πριν από το τέλος του 2021».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε στους παρόντες χρόνια πολλά, καλές γιορτές σε όλες και σε όλους, «το 2020 να είναι μια καλή χρονιά, με χαρά, με υγεία» «και βέβαια να είναι μια καλή χρονιά για την πατρίδα μας, ακόμα καλύτερη απ’ ότι ήταν το 2019». «Η χώρα μας μπαίνει πια σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά η οποία θα ανήκει εντός εισαγωγικών εξ ολοκλήρου στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και πιστεύω ότι τα πολύ ισχυρά θεμέλια τα οποία έχουμε βάλει αυτό το πρώτο πεντάμηνο που έχουμε την μεγάλη ευθύνη να διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του τόπου θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα για να εκπληρώσουμε τους κεντρικούς στόχους που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και «αυτό το πολύ σημαντικό τμήμα του δρόμου -είναι 33 χιλιόμετρα, αν δεν κάνω λάθος- θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ώστε τα δύο τρίτα του Ε65 να έχουν τελειώσει εντός των επόμενων δύο ετών». Αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του έργου, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς θα φέρει πολύ πιο κοντά στην Αθήνα τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, «θα γίνει πιο γρήγορη η μετακίνηση, με μεγαλύτερη ασφάλεια». «Και με αυτόν τον τρόπο θα μπει μία ακόμα σημαντική ψηφίδα στην ολοκλήρωση του παζλ των αυτοκινητοδρόμων της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Ο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (ή Ε65), σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου, βρίσκεται στο 34,33% του συνόλου της κατασκευής του. Από την αρχή του έργου έως και το 19ο χλμ. έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ασφαλτικών στρώσεων.
Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,1 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 41,4%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 44% και οι χωματουργικές εργασίες 33,4%.
Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021.
Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος συναντάμε τα παρακάτω:
• Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ.
• 1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ., ανά κλάδο
• 15 Γέφυρες
• 5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις
• 1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
• 62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
• 3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας) & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)
• 1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)
• 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)
• 1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)
• 1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)
Πηγή: lamiareport.gr




Total
0
Shares
Previous Article
Σημαντική διάκριση στα Μαθηματικά για μαθήτριες του Γυμνασίου Μουζακίου

Σημαντική διάκριση στα Μαθηματικά για μαθήτριες του Γυμνασίου Μουζακίου

Next Article
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

20.955 ευρώ στο Δήμο Μουζακίου για κάλυψη αναγκών θέρμανσης και σίτισης στα σχολεία

Related Posts