Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μήνυμα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Καρδίτσας Σπύρου Λάππα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σπύρος Λάππας

Μήνυμα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Καρδίτσας Σπύρου Λάππα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Νοέμβρης του ’73. Απέναντι στον πολιτικό ζόφο που επέβαλε με τη βία η δικτατορία, οι φοιτητές, νέες και νέοι έγιναν σύμβολο αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, το σημαντικότερο πολιτικό, και όχι μόνο, γεγονός  στην νεότερη ιστορία. Μόνο περηφάνια αισθανόμαστε απέναντι στους αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας και των απλών πολιτών.

Ναι, μόνο πατριωτισμός μας κατακλύζει  για την  «αποκοτιά» των φοιτητών, που  εναντιώθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών και έβαλαν την σφραγίδα τους στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της.

Ναι, μόνον η μνήμη της εξέγερσης μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στην αυταρχική απειλή και την κοινωνική αδικία, απέναντι στη συμβατικότητα και τον κομφορμισμό, στο «φαίνεσθαι» και το «δήθεν.

Ναι, νιώθουμε  βαρύτατο  το  χρέος μας να επιμείνουμε ώσπου «τα όνειρα των εξεγερμένων να λάβουν εκδίκηση».

Ναι, το Πολυτεχνείο μας καλεί και σήμερα να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας, την ισότητα, την αλληλεγγύη.

Ναι, μας καλεί όλους σε κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πρόοδο.

Ναι, το νόημα της εξέγερσης της νεολαίας μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια είναι επίκαιρα και  σημερινά ζητούμενα. Το βασικό σύνθημα της εποχής «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»  είναι εγγεγραμμένο και σήμερα στη συλλογική μας συνείδηση και αξιώνει δικαίωση. Οι νεκροί, δολοφονημένοι από το χέρι της Χούντας, είναι πάντα στη θύμησή μας  και πυροδοτούν  τις παρούσες και μελλοντικές εξεγέρσεις των νέων και του λαού μας για όσα έδωσαν τη ζωή τους. Ήταν οι ήρωες της εποχής τους. Οι σημερινοί ήρωες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν τιτάνια μάχη για την υγεία και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Ναι σήμερα τιμάμε τα νιάτα, την Άνοιξη της ζωής, που έφεραν την Άνοιξη της Δημοκρατίας στη χώρα μας, που το νόημά της μεταφερμένο στη σημερινή μας εφιαλτική πραγματικότητα δεν είναι άλλο από τη διαρκή αντίσταση κατά της γενικευμένης καταστολής, της δήθεν αριστείας, της προπαγάνδας από τα «Πετσωμένα» ΜΜΕ, κατά της αδίστακτης εξουσίας που επιχειρεί πάση θυσία και παντί τρόπω τον έλεγχο και την επιτήρηση της κοινωνίας των πολιτών με αυταρχισμό και βία, κατά της απόπειρας να πλήξουν την αξιοπρέπειά μας και να μας μετατρέψουν σε υπηκόους και «αγέλη». Τιμάμε τους νεκρούς με δύο στίχους του Ρίτσου: «Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει/παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
hlias Giannakopoulos filologos

Η εκδίκηση της προπαραλήγουσας: Μνήμη Πολυτεχνείου

Next Article
kinimatografos karditsa

Δημοτικό Κινηματοθέταρο Καρδίτσας: Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 18/7

Related Posts