Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μήνυμα του Προέδρου της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στεφάνου Γ. Κούτρα για την 139η Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας

koutras stefanos

Μήνυμα του Προέδρου της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στεφάνου Γ. Κούτρα για την 139η Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας 

Θεσσαλές, θεσσαλοί

Φίλες & Φίλοι της Θεσσαλίας

koutras stefanos 1Εκατόν Τριάντα Εννέα χρόνια συμπληρώνονται την περίοδο αυτή από την ημέρα που οι προγονοί μας μετά από πολύχρονους, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες έκαμαν πραγματικότητα το ακριβό όραμα της ελευθερίας και έγραψαν μια νέα σελίδα στην ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας.

Η Θεσσαλία με την εύφορη γη της υπέστη στο διάβα της ιστορίας της την εισβολή βαρβάρων λαών με τελευταίους τους Οθωμανούς το 1423 επί Μουράτ Β΄.

Παρόλη τη σκλαβιά η Θεσσαλία διαθέτει τα περισσότερα εκπαιδευτήρια και ίσως γι’ αυτό ξεσηκώνεται κατά των Τούρκων.

«Όλοι, χωρίς εξαίρεσιν, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα» κήρυττε ο Ρήγας Φεραίος.

Η Θεσσαλία πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 αλλά ο αγώνας για την απελευθέρωση απέτυχε. Έτσι έμεινε έξω από τα σύνορα του Πρώτου Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Το 1841 στη διάρκεια του Τούρκο-Αιγυπτιακού πολέμου, Κρήτη και Θεσσαλία επαναστάτησαν χωρίς αποτέλεσμα όπως και το 1854 κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας υπήρξε αποτέλεσμα της αιματηρής Επανάστασης που σημειώθηκε το 1878.

Κρίσιμη κι αποφασιστική για την εξέλιξη της Επανάστασης υπήρξε η Μάχη της Ματαράγκας-Πετρομαγούλας στις 21-3-1878.

Χάρη στον Ηρωισμό του Λαΐου, του Τερτίπη και του Ισχομάχου και τη γενναιότητα όλων των Σωματαρχών η μάχη αυτή σηματοδότησε την απελευθέρωση για την θεσσαλική γη.

Στις 10 Απριλίου 1878 αντιπρόσωποι της Αγγλικής Κυβέρνησης μετέβησαν στον Αλμυρό και επισκέφτηκαν τον Αρχηγό Βελέντζα, προτείνοντας του να σταματήσει την Επανάσταση.

Αντίστοιχη πρόταση έγινε στις 19 Απριλίου 1878 και στον Αρχηγό των Άγραφων Κωνσταντίνο Ισχόμαχο στο Λουτρό Καρδίτσας.

Τελικά με την προτροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου οι επαναστάτες δέχθηκαν την παύση του πυρός.

Η προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας στο Ελληνικό Κράτος σηματοδότησε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, φέρνοντας στο πηδάλιο του Κράτους τον πολιτικό Χαρίλαο Τρικούπη.

Στις 8 Οκτωβρίου 1881 ο Στρατηγός και Βουλευτής Παναγιώτης Κορωναίος αναφερόμενος στη Θεσσαλική Ευψυχία είπε τα εξής μέσα στη Βουλή των Ελλήνων:

«Ποια ήτο η δύναμις η οποία έκαμνε τους άνδρας αυτούς να τολμούν εντός της πεδιάδας και να νικώσι; Τίποτε άλλο παρά η δύναμη της ψυχής»

Θεσσαλές/οι

Τιμώντας  τους αγώνες των προγόνων μας τιμούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Η «Πανθεσαλική Στέγη» με την παρουσία όλων των θεσσαλικών Συλλόγων  μελών της τιμά πανηγυρικά κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη επέτειο.

Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά δύσκολη και διαφορετική.

Προέχει η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Για το λόγο αυτό θα τιμήσουμε και αν το επιτρέψουν τελικά οι συνθήκες την 139η Επέτειο Απελευθέρωσης της ιδιαίτερης πατρίδας μας με την πραγματοποίηση στις 20/12/2020 αρτοκλασίας στον Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης στην Αθήνα με τη συμμετοχή και μόνο του Δ.Σ της «Πανθεσσαλικής Στέγης» με την τήρηση των σχετικών μέτρων.

Στην εν λόγω λιτή εκδήλωση τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος και θα μεταδοθεί διαδικτυακά για την ενημέρωση όλων των Ελλήνων.

Παράλληλα η «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει την προκήρυξη διαγωνισμού συγγραφής επιστημονικής εργασίας με αντικείμενο την Επανάσταση του 1878. Η εργασία που θα βραβευθεί από επιστημονική επιτροπή θα ανακοινωθεί στις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με τον τίτλο : «140 Χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία» τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Θεσσαλές/οι

Η Θεσσαλία μας από τον Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Καραϊσκάκη και από τον Πλαστήρα μέχρι τον Άνθιμο Γαζή, τον Γιωργάκη Ολύμπιο και τον Οικονόμο των εξ οικονόμων ήταν μπροστάρης σ’ όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας.

Βλάχοι, Καραγκούνηδες, πηλιορείτες όλοι ήταν παρόντες στο κάλεσμα της Ελευθερίας.

Σήμερα οφείλουμε να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και με αισιοδοξία να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια για την Θεσσαλία της προκοπής, της ευημερίας, την Θεσσαλία των δημιουργικών πρωτοβουλιών, την Θεσσαλία του 21ου Αιώνα.




Total
0
Shares
Previous Article
Σύσκεψη Γ. Κωτσού - Λ. Μενδώνη για Αρχαιολογικό Μουσείο-Αρχαϊκό Ναό Απόλλωνα-Θολωτό Τάφο Γεωργικού

Σύσκεψη Γ. Κωτσού - Λ. Μενδώνη για Αρχαιολογικό Μουσείο-Αρχαϊκό Ναό Απόλλωνα-Θολωτό Τάφο Γεωργικού

Next Article
Ετοιμάζεται Αναπτυξιακός Οργανισμός για τη Δυτική Θεσσαλία

Ετοιμάζεται Αναπτυξιακός Οργανισμός για τη Δυτική Θεσσαλία

Related Posts