Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μήνυμα του Δημάρχου Παλαμά Γ. Σακελλαρίου

sakellariou giorgos palamas

Συνδημότισσες, Συνδημότες

Σε άλλη μία κρίση  – από τις πολλές των τελευταίων χρόνων – η Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλαμά ενήργησε κατάλληλα εξ αρχής, από την Τετάρτη 03/03 και ώρα 12:16 όταν και εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός, για τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των δημοτών.

Αμέσως μετά τον σεισμό, αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου την επόμενη ημέρα, για να γίνει έλεγχος των σχολικών μονάδων, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Με άμεση επικοινωνία με την Νομαρχιακή Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Νομού Καρδίτσας και ανταπόκρισή της, την επόμενη ημέρα μηχανικοί ιδιώτες σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, πραγματοποίησαν έλεγχο σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ορισμένες σχολικές μονάδες απαιτούσαν επανέλεγχο, οπότε την αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή 04/03, με πρωτοφανή ανταπόκριση και ταχύτητα, μετά και την  προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κου Τσιάρα, ήρθε επιτροπή εξειδικευμένων μηχανικών της Υπηρεσίας Κτιριακών Υποδομών του Δημοσίου και έλεγξε όλα τα σχολεία που απαιτούσαν επανέλεγχο, πλην του Δημοτικού σχολείου Ιτέας που λόγω μη επάρκειας χρόνου θα ελεγχθεί  τη Δευτέρα 08/03 και για τον λόγο αυτό τα μαθήματα στο σχολείο αυτό θα γίνουν με τηλε-εκπαίδευση.  Η γνωμάτευση των μηχανικών καταγράφει ως ακατάλληλα για χρήση το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά και το Δημοτικό Σχολείο Κοσκινά, ενώ όλα τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια είναι ασφαλή σήμερα για χρήση. Το 1ο Δημοτικό Παλαμά και το Δημοτικό Κοσκινά, δεν θα χρησιμοποιηθούν μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευών.

Σήμερα Σάββατο 06/03 συγκαλέσαμε σύσκεψη στο Δήμο, για να δώσουμε λύση για την στέγαση των μαθητών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και με πλήρη κατανόηση της αναστάτωσης που δημιουργείται στα παιδιά και τις οικογένειες τους. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Προϊστάμενος Α/θμιας εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Θανάσης Μπότας, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Παλαμά κ. Κώστας Δασκαλόπουλος, ο Διευθυντής του Δημοτικού Κοσκινά κ. Χρήστος Γατσογιάννης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου κ. Ουρανία Φούντα. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ομόφωνα είναι :

  • το Δημοτικό Κοσκινά να λειτουργεί σε δύο βάρδιες πρωί – απόγευμα στις δύο αίθουσες του σχολείου που δεν υπάρχουν ζημιές. Παράλληλα κατατέθηκε αίτημα, με προσωπική και εδώ παρέμβαση του κου Τσιάρα για προμήθεια δύο προκάτ αιθουσών για να τοποθετηθούν σύντομα στο χώρο του σχολείου.
  • στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά, την Δευτέρα 08/03 η διδασκαλία να γίνει με τηλε-εκπαίδευση. Από την Τρίτη 09/03 τα μαθήματα θα γίνονται στο Λύκειο Παλαμά και η μετακίνηση των μαθητών με το λεωφορείο του Δήμου. Η αναχώρηση θα γίνεται από το 1ο Δημοτικό στις 8:00 η ώρα το πρωί. Η επιστροφή προς το 1ο Δημοτικό σχολείο και πάλι, στις ώρες λήξης των μαθημάτων. Η διδασκαλία των μαθητών του 1ου Δημοτικού θα γίνεται στον χώρο του Λυκείου μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης της αίθουσας εκδηλώσεων του νέου κτιρίου του 1ου Δημοτικού σε αίθουσες διδασκαλίας. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι εργασίες μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε μετά την Καθαρά Δευτέρα όλες οι τάξεις του σχολείου να φιλοξενούνται στο νέο κτίριο.

Από την πρώτη ημέρα του σεισμού, καθώς ο Δήμος μας βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το επίκεντρο, τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου είναι στη διάθεση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκαν ήδη πάνω από 80 αιτήσεις για ζημιές σε οικίες και αποθήκες. Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υποδομών, έγινε η σχετική ενημέρωση  και αίτηση ένταξης και του Δήμου Παλαμά, λόγω των προβλημάτων που καταγράφονται από τον σεισμό,  για διενέργεια ελέγχων στατικότητας κτιρίων, οπότε αναμένουμε τα συνεργεία ελέγχου αμέσως μετά το έργο τους στα χωριά που πλήγηκαν περισσότερο. Ο Δήμος Παλαμά για τους παραπάνω λόγους, κατέθεσε αίτημα προς την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας για να κηρυχθεί ο Δήμος σεισμόπληκτος, ώστε να μπορέσει να λάβει κάθε βοήθεια που απαιτείται από την Πολιτεία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ως Δήμαρχος αλλά και προσωπικά, τους τέσσερις βουλευτές του Νομού μας, τον Περιφερειάρχη κο Αγοραστό και τον Αντιπεριφερειάρχη κο  Νούσιο, για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα προβλήματα του Δήμου μας και τη συμπαράστασή τους.

Επειδή οι μετασεισμοί , όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί να διαρκέσουν μήνες, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι Δεν πρέπει να δίνεται βάση σε δημοσιεύματα που σπέρνουν πανικό από αμφίβολες πηγές, αλλά να ακούμε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις των ειδικών. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός. Ως δημοτική Αρχή Παλαμά, παραμένουμε στις επάλξεις για την αντιμετώπιση και των προβλημάτων λόγω σεισμού.

Ο Δήμαρχος

Γιώργος Σακελλαρίου




Total
0
Shares
Previous Article
Δωρεά 23.000 μασκών και αντισηπτικών στα σχολεία της Καρδίτσας

Δωρεά 23.000 μασκών και αντισηπτικών στα σχολεία της Καρδίτσας

Next Article
sofades seismos

Ο σεισμός των 7 Ρίχτερ το 1954 στους Σοφάδες Καρδίτσας [Σπάνιο Βίντεο]