Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μήνυμα της Δ/ντριας ΔΕ Τρικάλων κ. Ξυνοπούλου για την 28η Οκτωβρίου

Με αφορμή την αυριανή μέρα, 28 Οκτωβρίου, τιμούμε το ΟΧΙ των προγόνων μας στον ιταλικό φασισμό, το γερμανικό ιμπεριαλισμό
Μήνυμα της Δ/ντριας ΔΕ Τρικάλων κ. Ξυνοπούλου για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα της Δ/ντριας ΔΕ Τρικάλων κ. Ξυνοπούλου για την 28η Οκτωβρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι καθηγητές, αγαπητοί μαθητές,

Με αφορμή την αυριανή μέρα, 28 Οκτωβρίου, τιμούμε το ΟΧΙ των προγόνων μας στον ιταλικό φασισμό, το γερμανικό ιμπεριαλισμό, την άδικη καταπάτηση της ελευθερίας. Είναι η αφορμή να ξαναθυμηθούμε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, τη θέληση του λαού μας για ανεξαρτησία, τον ηρωισμό των προγόνων μας, την ομορφιά και το συμβολισμό της γαλανόλευκης  που κυματίζει. Όσο κι αν κινδυνεύουμε κάποιες φορές να φανούμε γραφικοί ή προγονόπληκτοι, η αλήθεια της ιστορίας μας έρχεται και μας δικαιώνει. Μια ιστορία που μόνο με ανθρώπινες αξίες και ιδανικά μπορεί να φωτίσει το δρόμο των παιδιών μας, ειδικά σήμερα που βάλλονται  πανταχόθεν και καθημερινά από αρνητικά  μηνύματα. Είναι η αφορμή να γεμίσουμε με μνήμες ενότητας και αλληλεγγύης  του λαού μας μπροστά στον εχθρό, αλλά και της αντίστασης  που αυτός προέβαλε τη στιγμή που έπρεπε, χωρίς να υπολογίσει την αριθμητική υπεροχή του εχθρού.

Το αδούλωτο ανθρωπιστικό φρόνημα του έθνους μας αποτελεί και το μήνυμα της εθνικής επετείου, ένα μήνυμα που δεν περιορίζεται από την απουσία των σχολικών εορτών, όπως τις είχατε συνηθίσει, ούτε των παρελάσεων. Μπορεί κάλλιστα να αναβιώσει και στα πλαίσια μιας σχολικής και μόνο αίθουσας, που έχει όμως τα παράθυρα ανοιχτά, ανοιχτά στη ιστορία, την παράδοση και το ψυχικό μεγαλείο του λαού μας.

Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε έχουμε ανάγκη να πιάσουμε το μίτο της ιστορίας μας και να τον ξετυλίξουμε, για να γεμίσουμε από ψυχικό σθένος και εθνική υπερηφάνεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες. Από τη μια ο αόρατος κίνδυνος που λέγεται covid 19 κι από την άλλη ο ορατός που λέγεται Τουρκία μας έχουν εγκλωβίσει σε μια συνθήκη, από την οποία όμως πρέπει να βγούμε νικητές. Κι εσείς παιδιά, που σφύζετε από δύναμη κι επαναστατική διάθεση, ήρθε η ώρα να βάλετε το δικό σας λιθαράκι στην ιστορία του τόπου μας. Με υπομονή και υπευθυνότητα παρακαλώ όλους σας να βοηθήσετε το έργο και την προσπάθεια των καθηγητών και των γονιών σας, αλλά και της δικής μου προσωπικά, προκειμένου να βγούμε αλώβητοι απ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνάμε. Είναι από τις φορές που αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του Οδ. Ελύτη, όταν βρέθηκε στα βουνά της Αλβανίας να πολεμάει το φασισμό του Μουσολίνι  το 1940: “…ήταν η πρώτη φορά που έβγαινα από το άτομό μου κι αισθανόμουν όχι απλά και μόνο αλληλέγγυος, αλλά ταυτισμένος κυριολεκτικά με τη φυλή μου…». Όπως τότε ο εχθρός ήταν κοινός για όλους, έτσι και σήμερα είναι ο κίνδυνος ίδιος για όλους μας. Έχουμε αποδείξει όμως στο παρελθόν ότι μπροστά στον κοινό εχθρό γινόμαστε ένα, γιατί στις φλέβες μας κυλάει αίμα ελληνικό, όπως και στους ήρωες της ελληνικής ιστορίας.

Εύχομαι σε όλους σας να συνεχίσετε τη σχολική χρονιά απρόσκοπτα, χωρίς δυσάρεστες ανατροπές, με σύμπνοια και ομαδικό πνεύμα, όπως κάνετε έως τώρα, και με τα διδάγματα της ιστορίας μας ως οδοδείκτη και τηλαυγή φάρο.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΥ




Total
0
Shares
Previous Article
Βασίλης Τσιάκος: Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για μια καλύτερη Καρδίτσα

Μήνυμα του Δημάρχου Καρδίτσας Β. Τσιάκου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Next Article
Παναργιθεάτικη Συνδιάσκεψη: Διαρκής Διάλογος και Αιτήματα προς τον νέο Περιφερειάρχη και παρατάξεις ΠΣ Θεσσαλίας - Είμαστε όλοι ... πρώτα, Ανατολικο - Αργιθεάτες, λόγω... Ιανού!

Δημήτρης Παπακώστας: 40 μέρες από τις καταστροφές του Ιανού