Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μήνυμα Κ. Αγοραστού για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019

Agorastos famelos slide

Ο συνεχής αυξανόμενος αριθμός των παιδιών και εφήβων με διαταραχές ψυχικής υγείας που παρατηρείται μέσω μελετών τα τελευταία 10 χρόνια μας  επιβάλλει τη δράση. Είναι ανάγκη να προστατέψουμε τους νέους ανθρώπους, που είναι το μέλλον της χώρας και να φροντίσουμε επί της ουσίας, με το έργο μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης  και κοινωνικής συνοχής. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία στην κοινωνία που οδηγεί σε ψυχολογική και ψυχική υγεία. Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας  Αγοραστός, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019 με θέμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη της Αυτοκτονίας».

 «Πρόκειται» συμπληρώνει ο κ. Αγοραστός «για ένα κοινωνικό φαινόμενο με τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Υπόβαθρο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς αποτελούν οι ψυχικές παθήσεις με συχνότερη την κατάθλιψη, αλλά και τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και την κατάχρηση ουσιών. Για το λόγο αυτό μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια με αρμόδιους φορείς όπως  την 5η ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, τις Κινητές Μονάδες Υγείας Καρδίτσας και Τρικάλων, Κέντρα Ημέρας και Κέντρα Ψυχικής Υγείας και άλλους φορείς  δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες αντιμετώπισης του παραπάνω φαινομένου, επενδύοντας στην πρόληψη και υποστήριξη των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις»

Έργα και δράσεις

«Μετά τα ανησυχητικά κρούσματα που καταγράφονται στη  Θεσσαλία αλλά και ολόκληρη τη χώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει έμπρακτα  το ενδιαφέρον της και βρίσκει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να υποστηρίξει και να βοηθήσει  τη νεολαία.  Για το λόγο αυτό χρηματοδοτεί έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των δομών Ψυχικής Υγείας και την αντιμετώπιση της έλλειψης παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας και αφετέρου στο άμεσο περιβάλλον τους. Παράλληλα παρέχονται υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας».

Αναλυτικότερα τα έργα και της δράσεις Ψυχικής Υγείας που χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ  η Περιφέρεια Θεσσαλίας:

«Ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών στην Ψυχική Υγεία» με δικαιούχο και φορέα υλοποίησης το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 250.000 €. «Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας» (Κινητή Μονάδα Καρδίτσας). ». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 126.000€. «Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης των Κινητών Μονάδων Ψυχικής (Κινητή Μονάδα Ν. Τρικάλων). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 126.000€. «Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης  των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 124.000€. «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον από τις τομεοποιημένες μονάδες Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες Ψυχικής και Κέντρα Ψυχικής Υγείας) Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 146.000€. «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον από τις τομεοποιημένες μονάδες Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες Ψυχικής και Κέντρα Ψυχικής Υγείας) (Κινητή Μονάδα Τρικάλων). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 135.500€. «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον από τις τομεοποιημένες μονάδες Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες Ψυχικής και Κέντρα Ψυχικής Υγείας). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 126.000€. «Ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για την υποστήριξη των πασχόντων από άνοια μέσω της ανάπτυξης Κέντρων Ημέρας (Κ.Η. Λάρισας). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 425.000€. «Διασύνδεση Κέντρων Ημέρας για πάσχοντες από άνοια-Alzheimer με μονάδες των Ο.Τ.Α. (Κ.Α.Π.Η.-Κ.Η.Φ.Η.) (Κέντρο Ημέρας – Ολοκληρωμένο Κέντρο Αλτσχάιμερ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 70.000€.

 

 

 

 

 




Total
0
Shares
Previous Article
nosokomeio karditsas

Επί τάπητος τα προβλήματα του Νοσοκομείου Καρδίτσας

Next Article
markata

Βραβεία «Μαρκατά» σε φοιτητές δημοσιογραφίας