Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μικρά υδροηλεκτρικά στην Οξυά: Τώρα απαντάνε !!!

Η ενδιαφερόμενη, λοιπόν, εταιρία, δια του «νομίμου εκπροσώπου της» (δείτε http://mouzakinews.gr/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B7/), απάντησε στο από 7 Αυγούστου 2017 δημοσίευμά μας, αναφορικά με τροποποίηση της άδειας παραγωγής του μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση Μελίσσι Οξυάς σε σχέση με την αλλαγή των σημείων υδροληψίας και σταθμού παραγωγής του έργου. Θεωρούμε, όμως, σκόπιμο, με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα – απάντηση, να επισημάνουμε προς τα μέλη μας και τους συγχωριανούς μας τα παρακάτω :

– Κατ’ αρχήν, όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα – απάντηση τα εταιρίας ήταν γνωστά κατά την ημερομηνία διοργάνωσης από το Δήμο και την Τοπική Κοινότητα Οξυάς της «ημερίδας» για το συγκεκριμένο έργο (23 Ιουλίου 2017), παρόντων και των ιδιοκτητών της εταιρίας αλλά καμία αντίστοιχη αναφορά στα συγκεκριμένα ζητήματα δεν έγινε. Και, φυσικά, αναρωτιόμαστε κι αν όσα δημοσιοποιήθηκαν με το συγκεκριμένο δημοσίευμα – απάντηση της εταιρίας της ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αν δεν υπήρχε το προηγούμενο δικό μας δημοσίευμα περί της τροποποίησης της άδειας παραγωγής, που αυτή είχε λάβει για το μικρό υδροηλεκτρικό «Μελίσσι».

– Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ υπηρεσιών αλλά και μεταξύ ενδιαφερόμενων «επενδυτών» και αρμόδιων υπηρεσιών κατά το στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου βαφτίζεται «δημόσια διαβούλευση» τη στιγμή που το χωριό μας και οι κάτοικοί του δε γνώριζαν απολύτως τίποτα για όσα σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν σχετικά.

– Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «μικρό υδροηλεκτρικό Μελίσσι» έχει ήδη ολοκληρωθεί από το έτος 2014, και για να γίνει αυτό όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ήδη εκφράσει τη γνώμη τους και τις απόψεις τους, με βάση, βέβαια, τα στοιχεία της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, που η εταιρία τους υπέβαλε. Τι συμβαίνει, λοιπόν, σήμερα και προκύπτει η ανάγκη νέων γνωμοδοτήσεων των ίδιων υπηρεσιών, τροποποιήσεων των εδώ και πολλά χρόνια εκδοθέντων αδειών, κ.λ.π.; Ανεπάρκεια, μήπως, της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου; Ανακρίβειες ως προς τα στοιχεία που σ’ αυτή περιλαμβάνονται; Προχειρότητα στη σύνταξη της μελέτης αλλά και στην έκδοση των σχετικών αδειοδοτήσεων; Μη τήρηση όλων όσων από τη σχετική νομοθεσία προβλέπονται; Κι αν όλα αυτά, στα οποία βασίστηκε η μέχρι σήμερα αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου, ισχύουν, πόσες ακόμα «τροποποιήσεις» και «αλλαγές» να περιμένουμε; Γιατί αυτά είναι που και εμείς επισημάναμε και επισημαίνουμε τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις και ενημερώσεις των συγχωριανών μας, που κατά καιρούς πραγματοποιήσαμε, όσο και με τις κινητοποιήσεις μας και τα υπομνήματά μας σε αρμόδιους φορείς, που αποτέλεσαν, μάλιστα, και την αφορμή κάποιοι, συμπεριλαμβανόμενων και του ίδιου του κου Δημάρχου αλλά και καταγόμενων από το χωριό μας δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, να μας ειρωνεύονται δημόσια.

– Αναφορικά με την τροποποίηση του σημείου υδροληψίας του μικρού υδροηλεκτρικού «Μελίσσι» υπενθυμίζουμε πως, εξαιτίας του σχεδιασμού ανάντι αυτού και δεύτερου υδροηλεκτρικού («Αγράμπελη», πρώην «Κούρα»), οριακά και μόλις για λίγα μέτρα είχε καταστεί κατά νόμο επιτρεπτή η αδειοδότηση και των δύο συνεχόμενων αυτών έργων, κι αυτό το έχουμε, επίσης, επισημάνει προς αρμόδιους φορείς. Οπότε η αλλαγή του σημείου υδροληψίας του μικρού υδροηλεκτρικού «Μελίσσι» κατά 8 μέτρα πιθανότατα να μην αποτελεί και τόσο «πολύ μικρή διαφοροποίηση» ή «επουσιώδη μεταβολή». Ίδωμεν…..

– Γνωστή και μη εξαιρετέα η ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Και το πρόβλημα δεν ήταν, πλέον, να βρούμε την απόφαση. Το πρόβλημα είναι η ίδια η απόφαση (600/2017), μια και δεν περιλαμβάνει στο κείμενό της όσα ορίζει ο νόμος και δε δημοσιοποιεί τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την ενημέρωση όσων τη διαβάζουν.

Κατά τα λοιπά, εμείς συνεχίζουμε !!! Πολύ δε περισσότερο επειδή «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» ……

  • Λαογραφικός, Αρχαιολογικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς«το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»
  • Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριούτης Οξυάς»



Total
0
Shares
Previous Article

Ρύθμιση οφειλών στον Δήμο Πύλης

Next Article

Ιερά Πανήγυρις Ιεράς Εικόνος Παναγίας Βασίλισσας

Related Posts

dimotiko simvoulio Larisas 2024
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς…
Perifereiako simvoulio Thessalias 2024
Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου: «Ειδική μοριοδότηση των υποψηφίων Πανελληνίων εξετάσεων στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας»

Αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς το Υπουργείο Παιδείας για την ειδική μοριοδότηση των υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας