Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μίχος Ελευθέριος: Ανοιχτή επιστολή για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

ktinotrofia

Μίχος Ελευθέριος: Ανοιχτή επιστολή για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Μίχος Ελευθέριος – Συν/χος Γεωπόνος Δημοσίου

Ανοιχτή επιστολή

Προς:

τους κ.κ. Βουλευτές του Νομού μας

τον κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

τον κ. Δήμαρχο Μουζακίου

Πριν έξη χρόνια έβγαλα άδεια μετακίνησης όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι για “επάνω”. Φεύγοντας λέω ας περάσω από το χωριό μου (την Οξυά) να τη δω για τελευταία φορά. Στον αυχένα Αγίου Νικολάου (σύνορα Οξυάς και Ανατολικής Αργιθέας), βρίσκω μερικούς κτηνοτρόφους.

-Για που; με ρωτάνε…

-το και το…

-Εμάς που μας αφήνεις; με λένε με παράπονο.

Βούρκωσα κι άλλαξα πορεία. Πήγα από τον αυχένα Τυμπάνου, (όρια Οξυάς και Δυτικής Αργιθέας). Τα ίδια κι εκεί. Οπότε αποφασίζω να γυρίσω πίσω. Προβληματίστηκα και αναρωτήθηκα τι ήθελαν από μένα. Θυμήθηκα ότι σε ανύποπτο χρόνο τους είχα υποσχεθεί να τους βοηθήσω να λύσουν μερικά από τα χρόνια προβλήματα που τους ταλανίζουν.

-Πρώτο και σπουδαιότερο το ότι δεν μπορούν να κτίσουν ούτε κοτέτσι (ας όψεται το ΓΠΣ). Βραχνάς τους είναι το ότι δεν έχουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων. Φέτος μάλιστα άρχισε η διαδικασία για ένταξη κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Οι νέοι κτηνοτρόφοι δεν ζητούν παντεσπάνι αλλά ένα κομμάτι ψωμί. Μάταια όμως γιατί για να πραγματοποιήσουν την παραπάνω δέσμευση πρέπει να ξενιτευτούν.

Τα αναφερόμενα από δω και κάτω αφορούν τους κ.κ. Βουλευτές, τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο Μουζακίου. Βέβαια δεν είναι ευθύνη μόνο του Δημάρχου αλλά και του προκατόχου του. Αλλά ας μας πει τι έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Κύριοι, γνωρίζετε ότι:

1ον. Στα Δ.Δ. Μουζακίου, Μαυρομματίου, Γελάνθης, Λαζαρίνας και Μαγουλίτσας δεν μπορεί να κατασκευαστεί βουστάσιο, ποιμνιοστάσιο από το 2012 με άδεια λειτουργίας; (Εδώ πάει ο ξενιτεμός, γιατί σε γειτονικά Δ.Δ. επιτρέπεται).

2ον. Γνωρίζετε ότι οι κτηνοτρόφοι υπολείπονται των ενισχύσεων ενιαίας ενίσχυσης και πρασινίσματος σε ποσοστό 8-10% περίπου. Γεγονός που πρώτη φορά συμβαίνει επί Ε.Ε. και σίγουρα δεν ευθύνεται ο COVID-19.

3ον. Γνωρίζετε ότι  στη Βουλή κατατέθηκαν επερωτήσεις για πρόβλημα φέτας (Π.Ο.Π.), το μόνο όπλο που έμεινε στους αιγοπροβατοτρόφους; Τι συμβαίνει άραγε;

4ον. Αληθεύει ότι τις μέρες του Πάσχα το αρνί και το κατσίκι  θα φύγουν από τα μαντριά με τιμή 4€ περίπου το κιλό και θα φθάσουν στην Αθήνα 10-13€; Άραγε κάποιοι πληρώνουν δασμούς τις Θερμοπύλες και μη μου πείτε ότι λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Σίγουρα τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα. Γι αυτό σταματώ τα γνωρίζετε και πιστεύω να μην χρειαστεί να επανέλθω.

Απλώς ερωτώ: Αν γνωρίζετε τα προβλήματα τι κάνατε η τι θα κάνετε; Εάν δεν τα γνωρίζεται….

Σίγουρα θα ερωτηθώ με ποια ιδιότητα γράφω όλα αυτά. Με την ιδιότητα του φίλου των κτηνοτρόφων αλλά και με την εξουσιοδότηση που μου έκαναν να αναφερθώ στα προβλήματά τους. Νοιώθω ΑΧΡΗΣΤΟΣ που δεν μπορώ να τους βοηθήσω αλλά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχω κάτι.

Υ.Γ.

Μίλησα τηλεφωνικά με τους κ.κ. Κωτσό και Λάππα και την κ. Σκόνδρα, η οποία είναι γεγονός ότι προσπαθεί. Οι κ.κ. Τσιάρας και Αγοραστός απαξιώσανε (;) να με μιλήσουν. Υπάρχουν στοιχεία στα γραφεία τους με αίτημα να επικοινωνήσουν μαζί μου από αρχές Ιανουαρίου και παρ ότι το πρόβλημα το χαρακτήρισα ζήτημα ζωής η θανάτου για τους κτηνοτρόφους.

Επίλογος

“Πέθαναν” οι τσελιγκάδες

ρήμαξαν όλες οι στάνες

χάθηκαν και τα κοπάδια

μείναν άδεια τα λιβάδια

τα μαντριά χαλάσανε

οι στρούγγες χορταριάσανε

Με τιμή

Λευτέρης Μίχος

lefteris




Total
0
Shares
Previous Article
odiko diktyo erga karditsa larisa 1

Προβλήματα στον οδικό άξονα Καρδίτσας - Λάρισας

Next Article
Αναστολές Απριλίου: Από σήμερα οι ορθές επαναλήψεις για συγκεκριμένους ΚΑΔ

Αναστολές Απριλίου: Από σήμερα οι ορθές επαναλήψεις για συγκεκριμένους ΚΑΔ

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…