Μια νέα αρχή

Μια νέα αρχή

 

Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε σχετικά με την λήξη των Μνημονίων, είτε αυτή είναι ουσιαστική είτε είναι απλώς τυπική, είναι βέβαιο πως δυνητικά ξεκίνησε μια νέα περίοδος. Στην πραγματικότητα ωστόσο, εκείνο που στις ημέρες μας βλέπουμε, έξι μήνες μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, είναι η ασφυκτική εποπτεία και οι δύο εκθέσεις της Κομισιόν που αποκαλύπτουν την απουσία ουσιαστικής προόδου. Καθόλου καθαρή λοιπόν η έξοδος.

Δυστυχώς δεν μάθαμε να κινούμαστε με τις δικές μας δυνάμεις, ούτε πολύ περισσότερο μεταρρυθμίσαμε όλα εκείνα που επί σειρά ετών μας κρατούσανε πίσω. Δεν κάναμε ούτε τα αυτονόητα. Στην πραγματικότητα απουσιάζει εντελώς ο θεσμικός διάλογος επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων με την κυβέρνηση για το μέλλον της χώρας. Αυτοσχεδιάζουμε αιθεροβατώντας με ιδεοληψίες για ολιστική, δίκαιη και όπως αλλιώς ανάπτυξη.

Βραχυπρόθεσμα, μετά από αιματηρά υπερπλεονάσματα και πολλαπλές περικοπές η εικόνα δείχνει ικανοποιητική. Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ, στη χώρα μας υφίσταται ένα καθεστώς υπερβολικών ανισορροπιών στην πραγματική οικονομία που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη. Το χειρότερο δε είναι το γεγονός του ότι οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία και η οικονομία για να αναπτυχθούν χρειάζονται ελευθερία και συνέπεια. Αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς τις εκλογές ο λαϊκισμός και η παροχολογία γιγαντώνονται. Ωστόσο ούτε επιδοματική παροχολογία χρειάζεται, ούτε αναγγελίες προεκλογικών προσλήψεων, ούτε βολέματα ημετέρων. Μια απλή τυπική κανονικότητα χρειάζεται, ώστε η καθημερινότητα των πολιτών να μην είναι εφιαλτική. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Αντιλαμβάνομαι πως για τους κυβερνώντες η διακοπή του ομφάλιου λώρου με την εξουσία θα είναι τραυματική, καθώς η Αριστερά δεν μπορεί να χάνει, ωστόσο η χώρα έχει άμεση ανάγκη για ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό, τον οποίο μπορεί να εφαρμόσει μόνο μια νέα κυβέρνηση. Οι πολίτες και οι αγορές προεξοφλούν την αλλαγή αυτή και θεωρούν πως μοναδική ελπίδα πλέον για αλλαγή της ατζέντας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κοινωνία είναι ταλαιπωρημένη από τον αριστερό αυταρχισμό και τις προοδευτικές ενοχές τους. Αλλά δεν είμαστε στο τέλος, όπως προπαγανδίζουν οι κυβερνώντες. Τα τραγικά αποτελέσματα της διακυβέρνησής τους το αποδεικνύουν. Ρήτορες και δημαγωγούς τρέφαμε από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η πραγματική επανάσταση των πολιτών τώρα ξεκινάει. Ωστόσο η αδράνεια και η έλλειψη θάρρους που επιδείξαμε στο παρελθόν τραυμάτισαν τους πολίτες, την κοινωνία, τους θεσμούς και τη χώρα. Σήμερα είμαστε στην αυγή μιας ουσιαστικής προσπάθειας, την οποία πλαισιώνουν νέοι άνθρωποι και έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και την κοινωνία.

Κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή, χωρίς παρωπίδες, για αποτελεσματικότερη οργάνωση του κράτους στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια, τους θεσμούς. Βάζουμε προτεραιότητες, υπερψηφίζουμε μεταρρυθμίσεις και αναδεικνύουμε καινοτομίες. Με θάρρος και προγραμματισμό.

Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Ηλίας Ν. Τσιαούσης
Ιατρός / Πολιτικό Στέλεχος Ν.Δ
Total
0
Shares