Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μια Αθηναία στην Ψηλοράχη

Η κυρία με το λεπτό σώμα, τα ορειβατικά παπούτσια και το λεπτό ορειβατικό παντελόνι περιφερόταν για αρκετή ώρα μπροστά από το σταθμό του ΟΣΕ. Είχε πληροφορηθεί ότι οι ορειβατικές συναντήσεις των μελών μας ξεκινούν από εκεί για τις ψηλές κορυφές των βουνών μας. Αυτή τη φορά η ολιγομελής ορειβατική ομάδα συναντήθηκε με μικρή καθυστέρηση. Με διακριτή συμπεριφορά η κυρία μας πλησίασε και συστήθηκε. Ήρθε από την Αθήνα για να περπατήσει μαζί μας στη δυτική πλευρά των Αγράφων με επίκεντρο την Αργιθέα. Έτσι μπήκε στην ομάδα μας και ξεκινήσαμε για τη λίμνη Στεφανιάδας, κοντά στην ιερά μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας.

Πάνω από το βαθυπράσινο χρώμα της λίμνης που σχηματίστηκε μετά από κατολίσθηση, βρίσκεται ο οικισμός Ρωμηά. Από εκεί και μέσω δασικού δρόμου άρχισε η ανάβασή μας προς την Ψηλοράχη.

Ο χωματόδρομος κατευθύνεται προς τα Κέδρα Ευρυτανίας που περνά τις κατάφυτες πλαγιές από το τις δυο γνωστές μας κορυφές «Γαλάτσι» και Ψηλοράχη».

Μετά από πορεία δυο περίπου ωρών βγαίνουμε σε αυχένα που γυρίζει προς την πορεία που θα κάνουμε.

Γυρίζοντας ανατολικά στη στενή ανηφορική ράχη, μας εκπλήσσει το ορεινό και απότομο τοπίο των πανύψηλων κορυφών. Σύντομα μπαίνουμε μέσα στην κόψη της απότομης και δύσβατης ράχης που μας κατευθύνει προς την κορυφή. Η δυσκολία φάνηκε γρήγορα από την απότομη και μεγάλη κλίση που είχαμε μπροστά μας. Επιλέγουμε τα καλύτερα και σίγουρα περάσματα.

Σιγά-σιγά και με μεγάλη προσοχή ανηφορίζουμε με μεγάλο κόπο, πότε κρατημένοι από τις μεγάλες πλακαριές που ήταν χωμένες στο λιγοστό χώμα και πότε από τις μικρές πρασινάδες που ακόμα δεν ξεχώρισαν από τον βαρύ χειμώνα. Εκεί θυμηθήκαμε το γνωστό γνωμικό: «έρποντας και γλείφοντας φτάνει κανείς ψηλά». Μόνο που εμείς, η μικρή ομάδα, χωρίς τον εγωισμό και μόνο με τη θέληση για την κορυφή σιγά-σιγά ανηφορίζαμε κερδίζοντας μέτρο – μέτρο την ανηφόρα ως την ομαλότερη ράχη.

Μετά από λίγο περπάτημα πάνω στην κόψη, (όχι του ξυραφιού) βγήκαμε σε μικρό πέρασμα όπου βρίσκονται εγκαταλειμμένα από δεκαετίες δυο γιατάκια βοσκών. Από εκεί και πάνω βρισκόμαστε στην κύρια πλαγιά της Ψηλοράχης. Απότομη και επίπονη, αλλά ακίνδυνη η ράχη, μας βγάζει μετά από μισή ώρα στην κορυφή με το κατεστραμμένο τριγωνομετρικό.

Η μικρή ορειβατική ομάδα με την κυρία από την Αθήνα έφτασε στην Ψηλοράχη. Ο σκοπός επετεύχθη. Η ξεκούραση μιας ώρας μέσα στην καταχνιά της κόκκινης μεταφερόμενης από την Αφρική σκόνης δεν άφηνε περιθώρια ορατότητας. Εκεί κοντά μας οι κορυφές Σαλαγιάννη, Ντελιδήμι, Βουτσικάκι και Καράβα. Δυτικότερα τα όρη Βάλτου και εγγύτερα το Ασημένιο βουνό (Γαλάτσι) και κάπου πίσω από το Μπαλτενίσι αχνοφαίνονταν η απότομη Φτέρη.

Η κατάβαση άρχισε με προορισμό το Λεοντίτο. Η πορεία προς τα εκεί χαρακτηρίζεται σαν διάσχιση και προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά. Έτσι μέσα από ένα μικτό πεδίο που περιλάμβανε δασόδρομο, εγκαταλειμμένο μονοπάτι και απότομη πλαγιά με ευδιάκριτα τα σημάδια πρόσφατης χιονοστιβάδας.

Τέλος βρεθήκαμε να στριφογυρίζουμε στην πλατεία του Λεοντίτου με τον τεράστιο γεροπλάτανο που κάποτε στα χρόνια της κλεφτουριάς ο Καραϊσκάκης πέρασε τα παιδικά του χρόνια με ασφάλεια. Αργότερα, σαν αρχηγός αρματωλός των Αγράφων μετέφερε την έδρα του στρατηγείου του εδώ. Αλλά και πόσοι πατριώτες κρεμάστηκαν στα κλωνάρια του πλατάνου από τον Μουσταή πασά της Σκόνδρας.

Επιστροφή στο σημείο εκκίνησης. Τέλος καλό, όλα καλά.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 6/5 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Αυγό Βόρειας Πίνδου (υψ. 2177 μ.)

Ώρες πορείας 4.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου –Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article

Στην Καρδίτσα το Final Four για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Βόλει

Next Article

Γενική Συνέλευση & Εκλογές στο Γυμναστικό Σύλλογο Μουζακίου & Περιχώρων "Γ. Πασιαλής"