Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Μη επιστρεπτέος» σεβασμός στο πολύπαθο  νομό Καρδίτσας. 

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

«Μη επιστρεπτέος» σεβασμός στο πολύπαθο  νομό Καρδίτσας.

Άρθρο Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου, τ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας


Μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα βιώνει   η πλειοψηφία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  του νομού μας .

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Καρδίτσας  προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιμετωπίσει  τις συνέπειες από τις συνεχείς κρίσεις: τις δραματικές  καταστροφές   του Ιανού ,την πανδημία , την ενεργειακή  κρίση ,την εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού, την ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Δυστυχώς, ο αρκετά υψηλός στο 12% πληθωρισμός, κατατρώει την οικονομία και αποτελεί ένα  πρόβλημα με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις. Όσο αυξάνεται , αυξάνονται και οι τιμές σε αγαθά, πρώτες ύλες και υπηρεσίες και ταυτόχρονα αυξάνονται  τα λειτουργικά έξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από τον Ιανό μέχρι και σήμερα ο νομός Καρδίτσας  βρίσκεται σε τεράστια ύφεση. Οι  ήδη επιβεβαρυμένες επιχειρήσεις και οι  επαγγελματίες παλεύουν να επιβιώσουν, παρά  τη δραματική  μείωση του τζίρου, τα συσσωρευμένα χρέη, τον αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η  κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά τα ψεύτικα τα  λόγια τα μεγάλα και τις υποσχέσεις, δεν  δημιούργησε ένα  πλαίσιο προστασίας  και δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσής τους .

Έχει περιοριστεί σε ημίμετρα , αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα αλλά και ταπεινωτικά επιδόματα.

Σ΄ ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον όπου  οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος , ΕΝΦΙΑ  και εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος ,η κυβέρνηση προσθέτει και  τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας.

Δεν λαμβάνει  υπόψιν της ότι, από το χρόνο λήψης των ενισχύσεων έως σήμερα, οι οικονομικές συνθήκες σε έναν βαριά πληγωμένο νομό , έχουν επιδεινωθεί τραγικά.  Η επιστροφή των ενισχύσεων, είτε εφάπαξ ,είτε σε δόσεις, αποτελεί δυσμενές και επαχθές μέτρο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δυσανάλογο του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού οφέλους.

Η Κυβέρνηση πρέπει να ακούσει την κοινωνία και την απόγνωσή της και να εκδώσει υπουργική απόφαση , ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Καρδίτσας να απαλλαγούν από την επιστροφή του μέρους της ενίσχυσης που είχαν λάβει, όπως έχει συμβεί και σε άλλους πληττόμενους από καταστροφές  νομούς.

Πως βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος για αναστολή πληρωμών για τους εφοπλιστές και δεν μπορεί να εξεταστείως ειδική περίπτωση η Καρδίτσα ώστε να μηδενιστεί το ποσότης επιστρεπτέας προκαταβολής;

Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει παρουσιάσει ένα  πλαίσιο ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων που θα στηρίξει και θα αναβαθμίσει συνολικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαδραματίςουν το ρόλο που τους αναλογεί στις σημερινές εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες.

Αυτές οι προτάσεις  είναι:

  • διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και εξόφληση του υπολοίπου σε 120 δόσεις
  • ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μπορέσουν οι ΜμΕ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής οικονομίας,
  • ενεργοποίηση της Δομής Στήριξης Επιχειρήσεων, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει το 2018,

και  αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να περιλαμβάνουν  τις ΜμΕ και τους αγρότες.

Επιπλέον παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα(στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ) και την  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Στους μικρομεσαίους και στους αυτοαπασχολούμενους μια χώρα  οφείλει σεβασμό, κατάλληλο δημοσιονομικό πλαίσιο, ρεαλιστικές αναπτυξιακές πολιτικές,κίνητρα, ποιοτικές κατευθύνσεις .Αυτοί είναι οι οδοδείκτες για  μια υγιή επιχειρηματικότητα.

Ο χειμώνας του 2023 προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της  για να δώσει τη χαριστική βολή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Εμείς θα το επιτρέψουμε;

Χρυσούλα ΚατσαβριάΣιωροπούλου

τ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας

Katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article
Δήμος Πύλης: Παραμένουν στη διάθεση του κοινού οι κλιματιζόμενες αίθουσες

Δήμος Καρδίτσας: Ανοικτή για το κοινό το Σαββατοκύριακο κλιματιζόμενη αίθουσα στο ΚΑΠΗ Καρδίτσας

Next Article
Εκδήλωση τιμής, μνήμης και δόξας για τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα

Τιμητική εκδήλωση για τον άξιο της πατρίδας «Μαύρο Καβαλάρη» Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα

Related Posts