Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μετρήσεις για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σχολεία του Δήμου Τρικκαίων

Μετρήσεις για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σχολεία του Δήμου Τρικκαίων

 

Ο Δήμος Τρικκαίων μετρά ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα σχολεία

Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των μαθητών/τριών σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ο Δήμος Τρικκαίων. Από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2020 το όχημα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που έχει παραχωρηθεί δωρεάν στον Δήμο Τρικκαίων, ξεκίνησε το «ταξίδι» του. Πρώτος «σταθμός», το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων, όπου το όχημα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του διδακτηρίου, έχοντας ήδη αρχίσει τις μετρήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο ειδικός συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων, MSc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και υπ. διδάκτωρ στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Χρυσόμαλλος, οι μετρήσεις αφορούν στην Ηλεκτρομαγνητική Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία. Δηλαδή στην ακτινοβολία από κεραίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών, wifi (ασύρματο δίκτυο), μετεωρολογικούς δορυφόρους (γεωστατικοί), καθώς και από άλλες πηγές ακτινοβολίας.
Ο Δήμος Τρικκαίων έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα ήδη από το 2015 για τι μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Συγκεκριμένα:

2015: Τοποθέτηση 4 σταθερών κεραιών μέτρησης

2018: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΕΕΑΕ για τη δωρεάν παραχώρηση της κινητής μονάδας

2019: Χειροκίνητες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε συνεργασία με το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

2020: Δημιουργία ειδικού χώρου ηλεκτρονικής δημόσιας ενημέρωσης των πολιτών για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, (ενότητα «Ποιότητα Ζωής» στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων https://trikalacity.gr/poiotita-zois-metriseis/).

2020: Ενημέρωση διευθυντών σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης κεραιών και για το αντικείμενο των μετρήσεων.

2020: Εναρξη προγράμματος μέτρησης με την κινητή μονάδα στα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων.
Το σύνολο των σχολείων της πόλης των Τρικάλων έχει μετρηθεί περιμετρικά με το φορητό μετρητικό όργανο του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Παν. Θεσσαλίας. Τα (αρνητικά) αποτελέσματα έχουν επίσης δημοσιοποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (https://trikalacity.gr/arnitikes-metriseis-gia-ilektromagnitiki-aktinovolia-sta-trikala/).

Πλέον οι μετρήσεις θα γίνονται με 7ήμερη παραμονή της κινητής μονάδας στα διδακτήρια.  Το όχημα θα βρίσκεται εκτός των διδακτηρίων, αλλά αν κριθεί από τον/την διευθυντή/τρια ότι υφίστανται λόγοι ασφαλείας, τότε το όχημα θα μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο εντός ορίων του προαυλίου.

Σε δεύτερο χρόνο, ο Δήμος Τρικκαίων θα πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά ομάδες σχολείων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ήδη συμφωνήθηκε σχετικά στη δημόσια εκδήλωση ενημέρωσης των διευθυντών.
Στην ενημέρωση αυτή θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων της περιοχής και γενικότερα θέματα ακτινοβολιών.

Με δεδομένες αυτές τις μετρήσεις, ο Δήμος Τρικκαίων θα διατηρήσει ιστορικό των συγκεκριμένων σημείων, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη η πλατφόρμα σύγκρισης.

Οι μετρήσεις για το σχολείο ήδη βρίσκονται αναρτημένες στον σύνδεσμο https://paratiritirioemf.eeae.gr/el/component/emf/612?view=area&layout=infograph

Από το γραφείο Τύπου

Μετρήσεις για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σχολεία του Δήμου Τρικκαίων
Από αριστερά οι κ. Γ. Χρυσόμαλλος, Δημ. Κωνσταντινίδης, διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων και ο φυσικός του σχολείου κ. Θαν. Σπανιάς



Total
0
Shares
Previous Article
karnavali sofades

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι Σοφάδων

Next Article
Διασυλλογικοί αγώνες στίβου τον Μάιο στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας

Διασυλλογικοί αγώνες στίβου τον Μάιο στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας