Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μέτρα για την οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών – Απαγορεύονται τα καλυμμένα πρόσωπα στις κερκίδες

Μέτρα για την οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών - Απαγορεύονται τα καλυμμένα πρόσωπα στις κερκίδες

Μέτρα για την οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών – Απαγορεύονται τα καλυμμένα πρόσωπα στις κερκίδες

Μία σειρά διατάξεων, που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι:

  • Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.
  • Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
  • Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς εξαιρέσεις.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους ως τις 31 Ιουλίου 2022.

Θλιβερή πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων μέσα στα χρόνια χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος τον χουλιγκανισμό, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. «Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Άλκη έγινε θέμα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ.»

Ως προς τις νομοθετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, ανακοίνωσε πως υλοποιούνται τα εξής:

  • Συνέχιση των ελέγχων σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται.
  • Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.
  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της  παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.
  • Αναβάθμιση της διαρκούς εποπτείας των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.



Total
0
Shares
Previous Article
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ιστότοπο της στρατολογίας

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ιστότοπο της στρατολογίας

Next Article
Με τον Εμπορικό Σύλλογο Παλαμά συναντήθηκε ο Βουλευτής κ. Κωτσός

Με τον Εμπορικό Σύλλογο Παλαμά συναντήθηκε ο Βουλευτής κ. Κωτσός