Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μέτρα για εργαζομένους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες

karditsa plhmmyres

Μέτρα για εργαζομένους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης μετά τη συνάντηση του με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο

Συνάντηση με τον υπουργό εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση και τον υφυπουργό εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου είχε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Στη συνάντηση ο κ. Τσιάκος ενημέρωσε τον υπουργό για την κατάσταση που δημιούργησε η πρόσφατη πλημμύρα στην περιοχή μας και για τη στήριξη που χρειάζεται να έχουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της  Καρδίτσας. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου για τους εργαζομένους της περιοχής και της θέσπισης επιπλέον κινήτρων που θα αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι κατ’ αρχάς μόλις ανακοινώθηκε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 100.000 νέες θέσεις εργασίας τις οποίες και μπορούν να εκμεταλλευτούν και οι επιχειρήσεις της Καρδίτσας.  Πέραν τούτου τις επόμενες ημέρες και στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης θα υπογραφεί απόφαση που θα αφορά  και την προστασία των εργαζομένων και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που επλήγησαν . Η απόφαση που υπέγραψε ήδη ο υπουργός προβλέπει σε γενικές γραμμές τη δυνατότητα στις πληγείσες επιχειρήσεις να θέσουν το προσωπικό σε τρίμηνη αναστολή. Στο διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή οι εργαζόμενοι θα επιδοτούνται ενώ στη συνέχεια η επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη να τους απασχολήσει και πάλι ενώ προβλέπεται και η αναστολή απολύσεων για έξι μήνες.

Να σημειωθεί ότι εντός των ημερών ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία απόφαση που θα αφορά την αναστολή υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών κατά το μοντέλο της Εύβοιας για το επόμενο εξάμηνο.

Μέτρα για εργαζομένους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Η απόφαση αναστολής και επιδότησης εργαζομένων

Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου για το θέμα της επιδότησης εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν και δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή εργασίας είναι η παρακάτω:

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ» μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρος ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί ένεκα του ανωτέρω φαινομένου και όχι πέραν των 3 μηνών.
  2. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παραγράφου 1 του παρόντος υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, για τον χρόνο που θέτουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους σε αναστολή, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
  3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παραγράφου 1 που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.
  4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το παρόν, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ.
  5. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών αυτό που ισχύει στην Εύβοια και αναμένεται να ισχύσει και στην Καρδίτσα και τις άλλες πλημμυρόπληκτες περιοχές μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αναλυτικά  στο πλαίσιο της ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων έχουν θεσπιστεί οι πάγιες ρυθμίσεις του άρθρου 8 παρ. 1 του ν.2256/1994, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 4 παρ. 2 του ν.2556/1997, και της αριθ. Φ14/οικ.333/6-3-1998 Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 272), για τις επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημίες.

Για τις ανωτέρω κατηγορίες προβλέπονται οι εξής διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e- ΕΦΚΑ:

α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων)

β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων)

γ) εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 – 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.




Total
0
Shares
Previous Article
Από σήμερα το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες του Δήμου Μουζακίου

Από σήμερα το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες του Δήμου Μουζακίου

Next Article
Αρχίζουν από τη Δημοτική αρχή Καρδίτσας οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Αρχίζουν από τη Δημοτική αρχή Καρδίτσας οι ψεκασμοί για τα κουνούπια