Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μέτωπο αντίστασης-Διεκδίκησης-Ανατροπής για να μην περάσουν τα μέτρα εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) Καρδίτσας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, στον Προμαχώνα, στα Τέμπη, στη Θεσσαλονίκη, στη Νίκαια, στη Γυρτώνη, στη Ροδόπη, στα Κερδύλλια και σ’ όλη την Ελλάδα οι αγρότες ξεσηκώνονται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μνημονιακότερη των μνημονιακών, με απανωτά αντιαγροτικά μέτρα και με την τακτική του «σοκ και δέος» έβαλε μπροστά το ξεπάστρεμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που κατ’ εντολή των «δανειστών» θέλει να περάσει στη Βουλή μπας και εξασφαλίσει την πολυπόθητη «αξιολόγηση», είναι νομοσχέδια εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Σε μια περίοδο που σχεδόν ένας στους δύο αγρότες (πάνω από το 40%) έχουν απλήρωτες τις εισφορές στον ΟΓΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει νομοσχέδιο που τριπλασιάζει τις εισφορές, καταργεί τα ασφαλιστικά κλιμάκια, υπολογίζει τις εισφορές ως ποσοστό επί του εργατικού μισθού κλπ Οι αγρότες θα φορτώνονται με δυσβάστακτες εισφορές έχουν δεν έχουν σοδιά, έχουν δεν έχουν εισόδημα! Αν περάσει το τερατούργημα Κατρούγκαλου, οι απλήρωτες εισφορές θα γίνουν «βουνό» και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς σύνταξη. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν στόχο ούτε τη διάσωση ούτε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος όπως λέει η κυβέρνηση. Στόχο έχουν να κατεδαφίσουν ότι απόμεινε από τη δημόσια ασφάλιση και περίθαλψη, να κάνουν παρελθόν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, να φορτώσουν κι άλλα βάρη σε αγρότες και εργαζόμενους οδηγώντας τους βαθύτερα στη φτώχεια, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.

Ίδια μέτρα φοροεξόντωσης θα περιλαμβάνει και το φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζουν να φέρουν στη Βουλή: πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου για τους αγρότες, διπλάσιος φόρος (από 13% στο 26%) και διπλάσια προκαταβολή (από 55% στο 100%). Δεν γλυτώνουν ούτε οι επιδοτήσεις που με τη νέα ΚΑΠ πετσοκόβονται (8,5% το 2014, 15% το 2015 και μέχρι 60% ως το 2019) και δεσμεύονται για να ξοφληθούν χρέη, χαράτσια, εισφορές, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν στόχο να πετάξουν από την παραγωγή τους φτωχομεσαίους αγρότες, να τους ξεκληρίσουν, να εγκαταλείψουν χωράφια και καλλιέργειες ώστε να γίνει φτηνότερη η αγροτική γη και να γίνει γρηγορότερα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια του κεφάλαιου και των σύγχρονων νεοτσιφλικάδων. Πάνω απ’ όλα, με το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων και την υποβάθμιση-διάλυση της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενή τομέα χτυπιέται η – όση απόμεινε – διατροφική επάρκεια και βαθαίνει η πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης από τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Μπροστά μας έχουμε μια αναμέτρηση. Η κυβέρνηση ξέρει ότι έχει απέναντί της την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των αγροτών. Γι’ αυτό και ψάχνει στηρίγματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Νταβός ή στα δεκανίκια του Κυριάκου και του Λεβέντη. Γι’ αυτό και ψάχνει τάχα για «ισοδύναμα»-στάχτη στα μάτια. Γι’ αυτό και καθυστερεί να φέρει το φορολογικό στη Βουλή, μπας και εκτονώσει τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και έχουμε τα ζικ-ζακ και τα στρογγυλέματα στο ασφαλιστικό. Δεν παραιτείται όμως από τα σχέδιά της. Μόνο αν καταφέρει και περάσει αυτά τα μέτρα, μόνο τότε θα δώσουν το ΟΚ οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν. Γι’ αυτό δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και την καταστολή, όπως έκανε σήμερα με τους αγρότες στη Κομοτηνή.

Στην αναμέτρηση αυτή οι αγρότες δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να διαμαρτυρηθούν. Πάνε για να αντισταθούν, να μπλοκάρουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει. Δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να προβάλλουν τα αιτήματά τους. Πάνε για να νικήσουν. Να οπισθοχωρήσει, να κάνει πίσω – έστω προσωρινά, έστω επιμέρους – η κυβέρνηση και οι «δανειστές». Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και όχι τα διάφορα κατεβατά από αιτήματα που μπερδεύουν, διασπούν και αποπροσανατολίζουν τους αγρότες.

Να μην περάσουν, να μην φτάσουν καν στη Βουλή αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα.

Να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να μην καταργηθεί το αφορολόγητο, να μην αυξηθεί η φορολόγηση, να μην καταργηθεί η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ

Για ασφάλιση, σύνταξη, περίθαλψη για όλους.

Με Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης ενάντια σε παλιά και νέα μνηνόνια, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

ΚΚΕ(μ-λ) Καρδίτσας
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη

Επόμενο άρθρο

Στο Νταβός με τους Νταβατζήδες