Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μετά τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη ο… Κλεισθένης!

.

  • Με απλή αναλογική οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Tις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το υπουργείο Εσωτερικών τον «Κλεισθένη 1», το νέο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως επιβεβαιώνει ο υπουργός, είναι ειλημμένη η απόφαση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Μέσα στις αλλαγές που προωθούνται προβλέπονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν σε αυτό που ονομάζουμε κυβερνησιμότητα. Βεβαίως η μεγαλύτερη πολιτική εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών και συνθέσεων, καθώς και η εγκατάλειψη των μονοπαραταξιακών λογικών.

Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος που προσφέρεται για την υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής λόγω του χαρακτήρα των προβλημάτων της», σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφορικά με το αίτημα της ΚΕΔΕ για νέο κύκλο διαβούλευσης «τουλάχιστον δυο μηνών» μετά την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου, ο υπουργός απαντά: «Το δίμηνο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Πριν φθάσουμε στην τελική φάση παρουσίασης του νομοσχεδίου έχει προηγηθεί μια πολύμηνη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ και τη συμμετοχή τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ. Εγώ προσωπικά έχω παρουσιάσει βασικές πλευρές του νομοσχεδίου σε δυο συνέδρια της ΚΕΔΕ και ένα της ΕΝΠΕ, ενώ έχω συμμετάσχει σε πάμπολλες περιφερειακές συσκέψεις των κατά τόπους περιφερειακών ενώσεων των δήμων και έχω συναντήσει κατ΄ ιδίαν εκατοντάδες δημάρχους. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει τόσο εξαντλητικός διάλογος, ποτέ άλλοτε η έννοια της διαβούλευσης δεν είχε γίνει σε τέτοιο βαθμό πράξη. Επιπλέον και σε αυτήν την τελική φάση της παρουσίασης του νομοσχεδίου θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης. Κατά συνέπεια, είναι ακατανόητες οι τελευταίες ανακοινώσεις εκ μέρους της ΚΕΔΕ».

πηγή: aftodioikisi.gr




Total
0
Shares
Previous Article

ΑΕ Μουζακίου: 28η αγωνιστική

Next Article

Πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων