Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μέσα σου κρύβεται η δύναμη

Στις γυναίκες που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα

 

Στις γυναίκες που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα και καταξιώνονται ως προσωπικότητες, ως μητέρες, ως επαγγελματίες, ως σύζυγοι

Γυναίκες! Είναι όλες μοναδικές με τον τρόπο τους. Κόρες, αδελφές, φίλες, εργαζόμενες, σύντροφοι, σύζυγοι, μητέρες. Ανάμεσα στα πολλά χαρακτηριστικά τους δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιό είναι εκείνο που τις κάνει αξιοθαύμαστες.

Είναι οι καθημερινές «πρωταθλήτριες» της ζωής, κόντρα στην έλλειψη χρόνου ,στην ένταση της καθημερινότητας, και στις αμέτρητες υποχρεώσεις. Χωρίς να περάσει στιγμή από το μυαλό τους να τα παρατήσουν γιατί δεν αντέχουν άλλο. Βλέπεις κρύβουν μια ανεξάντλητη δύναμη μέσα τους να συνεχίσουν, να προσπαθούν και να παλεύουν για τους στόχους τους.

Δύο πλευρές ενός νομίσματος. Γυναίκες δυναμικές, τολμηρές, έξυπνες που υπερασπίστηκαν τα όνειρα τους και δε δίστασαν να συγκρουστούν με τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής τους, κόντρα σε διάφορες εγκατεστημένες αντιλήψεις. Από την άλλη πλευρά το κοινωνικό σύνολο που απαιτεί να συμμορφωθούν με τον κοινωνικό τους ρόλο, για να είναι αποδεκτές. Όποιες και αν είναι οι δραστηριότητες τους, δεν πρέπει να διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του νοικοκυριού που αποτελεί υποχρέωση τους. Τα κοινωνικά στερεότυπα, διαμορφωμένα σε βάθος χρόνου, αμβλύνουν την διάκριση ανάμεσα στα φύλα και κατ’ επέκταση την κοινωνική ανισότητα.

Οι κυρίαρχες αντιλήψεις για την κοινωνική θέση των δύο φύλων, τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ,θέλουν τη γυναίκα να είναι σύζυγος, μητέρα, καλή νοικοκυρά, ερωτική σύντροφος. Ο άνδρας πρέπει  να είναι δυναμικός, “κουβαλητής” ενώ η γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη, νοικοκυρά, χαμηλών τόνων και να ακολουθεί τους κανόνες της κοινωνίας.

Τα ίδια τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη γυναίκα είτε ως αντικείμενο του πόθου, είτε ως υπερκαταναλώτρια προϊόντων που αφορούν το νοικοκυριό, τη διακόσμηση, την ομορφιά, το παιδί, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά αδυναμίας, προσκόλλησης, αφέλειας. Από την άλλη εκπομπές με θέματα ισότητας στην εργασία, στην εκπαίδευση, στους νόμους δεν ανεβάζουν την θεαματικότητα. Τόσες συνιστώσες που  συμβάλλουν ανασταλτικά στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες με αποτέλεσμα το γυναικείο φύλο να ασφυκτιά.

Γεννιέσαι γυναίκα και μαθαίνεις να ζεις με τις δυσκολίες και τα απρόοπτα, Να αντιμετωπίζεις κάθε εμπόδιο με σεβασμό στην κοινωνία στην οικογένεια, αλλά με σεβασμό και στις επιθυμίες σου, οι οποίες είναι επίσης σημαντικές. Μάχεσαι ενάντια στα στερεότυπα που προσπαθούν να σε εγκλωβίσουν σε ένα λάθος μοντέλο ζωής. Διεκδικείς  τα στοιχειώδη και αυτονόητα που γίνανε ζητούμενα.

Καθώς προσπαθείς να διαφοροποιηθείς αντιμετωπίζεσαι με σεξισμό, «αθώα» σχόλια, χειρονομίες, και «αστεϊσμοί». Ένδειξη συγκαταβατικότητας, χαλιναγώγησης και οριοθέτησης σε συγκεκριμένο ρόλο που προϋποθέτει μια γυναίκα χειραγωγήσιμη, που δεν πρέπει να προκαλεί με τα λόγια και τις πράξεις της. Καθημερινά άλλωστε γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, γυναικών εξαιτίας μιας άθλιας νοοτροπίας και στερεοτύπων που θέλουν τη γυναίκα υποδεέστερη

Τα προβλήματα μπορεί να μην είναι πάντα τα ίδια  αλλά είναι κοινά. Για να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις και στην ανισότητα πρέπει να είναι κοινές και  οι διεκδικήσεις. Κάποιοι βλέπουν μια ζωή γεμάτη εμπόδια και άλλοι μια ζωή γεμάτη επιλογές. Σήμερα, έχουμε λόγο να αναστοχαζόμαστε  τι καταφέρανε τόσες γενιές γυναικών και πόσα πολλά πρέπει ακόμη να διεκδικήσουν οι δικές μας. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση να σπάσουμε τον κύκλο της ανισότητας, να πιστέψουμε στον εαυτό μας να γίνουμε αυτό που ονειρευτήκαμε και να πραγματώσουμε ότι επιθυμήσαμε. Άλλωστε στο τέλος είμαστε και γινόμαστε αυτό που επιλέγουμε.

Είναι απίστευτο το πού μπορούμε να φτάσουμε. Έχουμε πολύ περισσότερη δύναμη απ’ ότι νομίζουμε και σίγουρα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Άλλωστε οι γυναίκες είμαστε φτιαγμένες να ξεπερνούμε τα όρια μας. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα κατά την εγκυμοσύνη. Μπορούμε να καταφέρουμε το αδύνατο. Είναι στη φύση μας να γεννάμε ζωή κι αυτό τα λέει όλα. Ποτέ κανείς δεν θα πιστέψει σε εμάς, περισσότερο από εμάς. Μέσα σου κρύβεται η δύναμη άφησε τη να βγει στην επιφάνεια. 

Λία Ρογγανάκη

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Επιμελήτρια Α’ Κέντρο Υγείας Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article
Xrysoula Katsavria

8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Ζητείται ελπίς»

Next Article
8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας

Η 8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματα τους