Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μερική κύρωση δασικού χάρτη ΠΕ Καρδίτσας

δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.72/Δ/14-02-2020) και τέθηκε σε ισχύ
dasikos xartis

Μερική κύρωση δασικού χάρτη του συνόλου περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Καρδίτσας Π.Ε. Καρδίτσας (άρθρο 17 ν. 3889/2010)

Από την Δ/νση Δασών Καρδίτσας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.72/Δ/14-02-2020) και τέθηκε σε ισχύ η αρ. 201/9053/24-01-2020 (Α.Δ.Α.:ΩΝ0ΤΟΡ10-Ξ2Π) απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για την μερική κύρωση δασικού χάρτη του συνόλου περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Καρδίτσας Π.Ε. Καρδίτσας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 ν. 3889/2010.

 Από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μερικής κύρωσης (Φ.Ε.Κ.72/Δ/14-02-2020) ο ανωτέρω δασικός χάρτης  καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή για όλα τα τμήματα που αποτυπώνονται σε αυτόν με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση, τα οποία αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει. Επί των ανωτέρω εκτάσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 ν. 998/79, ως προς τις χορτολιβαδικές και τις πετρώδεις και βραχώδεις εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της ως άνω παραγράφου.

Ο οριστικός δασικός χάρτης φυλάσσεται και τηρείται από το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Καρδίτσας στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών στην ιστοσελίδα του φορέα ¨Ελληνικό Κτηματολόγιο¨ (http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx).

Τα λοιπά τμήματα του αναρτημένου δασικού χάρτη, για τα οποία είτε ασκήθηκαν αντιρρήσεις είτε εξαιρέθηκαν κατά τα προβλεπόμενα της με αριθμό 103/3832/14-01-2020(ΑΔΑ:60ΗΡΟΡ10-ΘΙ9) Απόφασης Θεώρησης, αποτελούν τον προσωρινό δασικό χάρτη, της παρ. 7 του άρθρου 17 ν. 3889/2010.

Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη κάθε μεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση και γενικά κάθε μεταβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, στις δασικές εν γένει εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν (πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση), είναι άκυρη και ανίσχυρη, αν δεν συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Δασών Καρδίτσας, με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης. Το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν εκδίδεται για περιοχές του δασικού χάρτη που δεν περιλαμβάνονται στις δασικές εν γένει εκτάσεις.

 Για περιοχές που στο δασικό χάρτη δεν αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις (κίτρινο περίγραμμα και κίτρινη διαγράμμιση), το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου αντικαθίσταται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A΄ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που συνοδεύει τη σχετική πράξη του συμβολαιογράφου, με την οποία δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις δασικές εν γένει εκτάσεις. Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση πρέπει να μνημονεύεται στις πράξεις που συντάσσονται από τους συμβολαιογράφους.

Δεν επιτρέπεται η εγγραφή ή η μετεγγραφή των πράξεων αυτών στα οικεία υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, αν δεν έχουν τηρηθεί οι προαναφερθείσες υποχρεώσεις.

 Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του δασικού χάρτη που είτε είναι αναρτημένος είτε κυρωμένος μερικά ή ολικά παρέχεται σε κάθε δημόσια αρχή μέσω του ειδικού δικτυακού τόπου ανάρτησης δασικών χαρτών της ιστοσελίδας του φορέα ¨Ελληνικό Κτηματολόγιο¨. Αν απαιτείται από κείμενες διατάξεις, εξαιρουμένης της διάταξης της παραγράφου 4 άρθρου 20 ν. 3889/2010, η βεβαίωση του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα έκτασης ενώπιον του Δημοσίου, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των υπηρεσιών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α΄ 65), όπως εκάστοτε ισχύει, αυτή πραγματοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A΄ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο από τον συντάκτη του. Στη δήλωση αναφέρεται υποχρεωτικά αν ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δασικής ή μη έχει προσωρινή ή οριστική ισχύ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης.




Total
0
Shares
Previous Article
eksoikonomw

Ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στο  πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
apokries

Αποκριάτικες εκδηλώσεις με ξεχωριστό χρώμα από το Δήμο Καρδίτσας