Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μένουμε στην Αργιθέα, πηγαίνουμε Γυμνάσιο στο Ραπτόπουλο (Ευρυτανία) και κλέβουμε INTERNET από την Άρτα

Με αυτό τον τίτλο παρουσίασε ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας τα μείζονα προβλήματα του Δήμου Αργιθέας στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά, χαρακτηρίζοντας την Αργιθέα “Λευκή Περιοχή” σε θέματα τηλεόρασης και Διαδικτύου.

ΑΡΓΙΘΕΑ: ΛΕΥΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Δήμος Αργιθέας, ο δήμος μας, βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και είναι χαρακτηρισμένος, με την ίδρυσή του το 2010, ως ορεινός δήμος. Περιλαμβάνει είκοσι (20) χωριά και υπερδιπλάσιους οικισμούς που «δεν καλύπτονται από τα κύρια κέντρα εκπομπής που ορίζονται στο Χάρτη Συχνοτήτων».

Μέχρι την έναρξη της εκπομπής σήματος από τη DIGEA είτε οι κάτοικοι είτε οι Κοινοτικές και Δημοτικές αρχές είχαν εγκαταστήσει αναμεταδότες αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, λαμβάνοντάς το από δορυφόρο της NOVA, η οποία είχε παραχωρήσει δωρεάν κάρτες για αυτή τη χρήση. Τα κανάλια που αναμεταδιδόταν ποικίλαν από 3 – 5 για κάθε περιοχή αναμετάδοσης. Η κατάργηση των αναλογικών συχνοτήτων και η μονοπώληση από τη DIGEA των ψηφιακών συχνοτήτων είχε ως αποτέλεσμα και τη λήξη της δορυφορικής λήψης από τη NOVA.

Στις τηλεοράσεις των κατοίκων της περιοχής της Αργιθέας, των είκοσι χωριών και των υπερδιπλάσιων οικισμών, έπεσε «μαύρο». Μόνη αναλαμπή η Δημόσια Τηλεόραση που συντηρεί τους αναμεταδότες της, έστω και χωρίς πλήρη κάλυψη όλων των οικισμών της Αργιθέας και αποτελεί το μοναδικό παράθυρο των κατοίκων προς τον έξω κόσμο.

Για τα τοπικά κανάλια της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας ούτε λόγος. Το τείχος των βουνών που συνθέτουν την Αργιθέα αποτρέπει τη λήψη σήματος και την άρση της τηλεοπτικής απομόνωσης των κατοίκων.

Η DIGEA έχοντας καλύψει εκτατικά τις υποχρεώσεις της δεν προχωρά σε εγκατάσταση άλλων σταθμών (μικρής εμβέλειας) για κάλυψη περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως αυτά της Αργιθέας και γενικότερα της κεντρικής ορεινής Ελλάδας (Άγραφα, Πίνδος κλπ.)

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ

Για το INTERNET είναι χαρακτηριστική η φράση ενός μαθητή «μένουμε στην Αργιθέα (Καρδίτσα), πηγαίνουμε Γυμνάσιο στο Ραπτόπουλο (Ευρυτανία) και κλέβουμε INTERNET από την Άρτα».

Οι οπτικές ίνες σταμάτησαν στα όρια του δήμου από Καρδίτσα, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία. Το ADSL του ΟΤΕ με τις παραδοσιακές γραμμές, ίσα-ίσα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Σύζευξις και την υποτυπώδη λειτουργία του δήμου. Οι πλεονάζουσες γραμμές εξυπηρετούν μόνο τους κατοίκους πέριξ του δημαρχείου στο Ανθηρό και του δημαρχείου του πρώην δήμου Αχελώου στα Βραγκιανά.

Υπάρχουν οκτώ (8) Αγροτικά Ιατρεία τα περισσότερα των οποίων είναι κενά ή καλύπτονται από γιατρούς ανά αραιά διαστήματα 2 και 3 ετών. Μόνο το Αγροτικό Ιατρείο Βραγκιανών διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση. Στα υπόλοιπα, οι Αγροτικοί Γιατροί συνταγογραφούν χωρίς να έχουν σύνδεση στο INTERNET και αναγκάζονται να μεταφέρονται στην πιο κοντινή σύνδεση INTERNET (50 έως 100 χλμ.), είτε να αναγκάζονται να χρεώνονται προσωπικά τη σύνδεσή τους μέσω εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (ούτε κατά διάνοια 3G).

Το πρόγραμμα WIFI για τις «λευκές περιοχές» που υλοποιείται, είναι ασπιρίνη σε βαριά ασθενή έως κλινικά νεκρό, με τα όσα μας έχουν κοινοποιηθεί έως τώρα.

Τα δύο από τα τρία ΚΕΠ του δήμου λειτουργούν χωρίς ευρυζωνική σύνδεση, το τρίτο είναι εντός του δημαρχείου και καλύπτεται από το syzefxis. Που σημαίνει ότι είναι προτιμότερο για τον υπάλληλο να μεταφέρει ο ίδιος ένα έγγραφο παρά να το αποστείλει με τη σύνδεση dial up του ΟΤΕ.

Κεραίες κινητής

Στην έκταση του Δήμου Αργιθέας είναι αδειοδοτημένες 42 θέσεις για εγκατάσταση κεραιών λήψης και εκπομπής σήματος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (WIND, VODAFONE, COSMOTE και ΟΤΕ).

Στις περισσότερες από αυτές ο δήμος δεν εισέπραττε μίσθωμα και για τις λιγοστές που εισέπραττε δεν υπήρχαν συμβόλαια ούτε αποφάσεις εκμίσθωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό εκμίσθωσης των χώρων που υπάρχουν ήδη οι κεραίες και την υπογραφή νέων συμβολαίων ή επικαιροποίηση των παλαιών.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2017 και πήραν μέρος δύο εταιρείες (WIND και VODAFONE) μέσω μιας εταιρείας που σύστησαν, της VICTUS ΑΕ.

Και ενώ έχουμε συμφωνήσει σε όλα, όροι μίσθωσης, διάρκεια, μίσθωμα κ.λπ., παρεμβαίνει το Δασαρχείο μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αναιρεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής για τη δημοπράτηση εκτάσεων, με το αιτιολογικό ότι βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και ανήκουν είτε στο δημόσιο είτε είναι διακατεχόμενες. Έτσι ακυρώνεται η υπογραφή συμβολαίων για τρεις από τις έξι θέσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ δήμου και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Το δασαρχείο έχει αδειοδοτήσει ήδη τις εκτάσεις που βρίσκονται οι κεραίες και τις έχει αποχαρακτηρίσει από δασικές για να δώσει άδεια επέμβασης.

Χρειάζεται παρέμβαση από το Υπουργείο για ρύθμιση γιατί είναι μόνο η αρχή. Είμαστε σε επαφή με την COSMOTE (και ΟΤΕ ως μια πλέον εταιρεία) που διαθέτει και την πλειοψηφία των θέσεων για τις κεραίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αργιθέα πάντα προσέφερε και προσφέρει. Τη θυμόμαστε μόνο όταν πρόκειται να εγκατασταθούν 224 ανεμογεννήτριες στα βουνά της αλλά όχι μια κεραία τηλεόρασης. Τη θυμόμαστε όταν χρειάζεται το νερό της για να κινήσει τις τουρμπίνες παραγωγής ρεύματος. Όταν χρειάζεται να περάσουν από τα εδάφη της οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος. Όταν χρειάζεται από το υπέδαφός της να περάσουν τα νερά του Αχελώου για να ποτίσουν τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Για την καταπράσινη «λευκή περιοχή της Αργιθέας»

Ο Δήμαρχος Αργιθέας

Λάμπρος Τσιβόλας




Total
0
Shares
Previous Article

Θωμάς καλαμπαλίκης: Θέματα ψηφιακής πολιτικής που μας αφορούν

Next Article

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή - Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017