Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μενέλαος Παπαδημητρίου: Ιστορικά αρχεία – Ντοκουμέντα

.

Αφορώντα την Αργιθέα και τον Άρη Βελουχιώτη, το Μουζάκι και την ευρύτερη περιοχή, περιήλθαν σε γνώση μου και στην κατοχή μου.

Το προσωπικό ΑΡΧΕΙΟ του πρώην Γυμνασιάρχη Μουζακίου Καρδίτσας ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΝΙΚΟΛΗ


Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ένιωσα πρόσφατα από την εμπιστοσύνη που δόθηκε στο πρόσωπό μου από ένα Συνέλληνα άγνωστο σε εμένα.

Στις 4.3.2018 δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Βλάσιο Δρακουλάκη, καθηγητή φυσικό, όπως μου είπε.

Με ρώτησε αν είμαι ο Μενέλαος Παπαδημητρίου από Αργιθέα Καρδίτσας και έχω ασχοληθεί με την υπόθεση του Άρη Βελουχιώτη.

Στην καταφατική απάντησή μου ανέφερε πως είχε διαβάσει άρθρο μου στην Ελευθεροτυπία του 1995 (από κοινού με τον Ηλία Προβόπουλο) και ότι έχει στην κατοχή του το προσωπικό αρχείο του μακαρίτη θείου του Προκοπίου Νίκολη – πρώην Γυμνασιάρχη Μουζακίου Καρδίτσας που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην υπόθεση του ΑΡΗ.

…..Δώσαμε ραντεβού στις 6.3.2018 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στα Κάτω Πατήσια, γνωρισθήκαμε, ήπιαμε τον καφέ και εκεί , σα να με γνώριζε χρόνια, μου εμπιστεύθηκε τα χειρόγραφα αρχεία του θείου του ο οποίος ως Γυμνασιάρχης που υπηρέτησε από το 1945 ως το 1949 στο Μουζάκι έγινε και κτίτορας του Γυμνασίου αλλά και των Αγίων Θεοδώρων για δε τα έργα αυτά υπάρχει λεπτομερής καταγραφή και αναφορά.

Ο Προκόπιος Νίκολης του Βλασίου και της Μαρίας που γεννήθηκε το 1902 εις Πασά νυν Άγιος Βλάσιος Κονίστρας Κύμης Ευβοίας ήταν Καθηγητής Φυσικής και ακραιφνής εθνικόφρων ( στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, Διευθυντής του γραφείου διαφώτισης της Πολιτικής Διοίκησης Καρδίτσας της Οργάνωσης ΕΟΕΑ/ΕΔΕΣ) και εκ της θέσεως αυτής τηρούσε για την οργάνωσή του και για εκείνον αρχεία ενεργειών βήμα προς βήμα από το 1943 ως το 1949 τόσο για τους ιδεολογικούς του αντιπάλους και τις συναφθείσες μάχες, όσο και για τους ομοφρονούντες του – ακόμα και για πολιτικούς της Καρδίτσας.

Μεγάλο δε μέρος των αρχείων του αναφέρεται στα γεγονότα καταδίωξης του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ στην περιοχή της Αργιθέας ως το Φάγκο της Μεσούντας Άρτας όπου και το τραγικό τέλος του (στα αρχεία του έχει πρωτότυπη χειρόγραφη Έκθεση Πεπραγμένων του Αργιθεάτη Υπολοχαγού Λάμπρου Κωνσταντέλου ή Αγραφιώτη στρατιωτικού διοικητή Αργιθέας – Γόμφου και διώκτη του ΑΡΗ που συνετάγη στις 20 Ιουνίου 1945 στο Λιάσκοβο – Πετρωτό καθώς και άλλες επιστολές).

Ο Γιώργος (Γιώργης) Νίκολης (1899-1929), αδερφός του Προκοπίου Νίκολη, ήταν κομμουνιστής δημοσιογράφος, στέλεχος του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ και του κινήματος των Παλαιών Πολεμιστών, αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη και αργότερα στέλεχος της “Αντιπολίτευσης” του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ανεξάρτητα της ιδεολογικής, κομματικής και πολιτικής χροιάς και παράθεσης από τη δική του σκοπιά των γεγονότων (από τον γράψαντα αυτά Προκόπιο Νίκολη – μορφωμένο και άριστο χειριστή της γλώσσας και της γραφής) για μένα είναι ιστορικά ντοκουμέντα και θα πρέπει να υπάρχουν στα αρχεία ενός τόπου για τον ιστορικό του μέλλοντος – αρκεί αυτός να τα χειριστεί με τη δέουσα αντικειμενικότητα και χωρίς πρόθεση αναμόχλευσης παθών μιας και αναφέρονται στις δύσκολες και τραγικές ημέρες του επάρατου εμφυλίου και βεβαίως χωρίς δημοσίευση ορισμένων σημείων που θα θίγουν προσωπικά δεδομένα οικογενειών της περιοχής.

Μετά την συζήτησή μας ο Βλάσης μου εμπιστεύθηκε και μου έδωσε τα πρωτότυπα αυτά αρχεία, αντίγραφα των οποίων έλαβα με υπόσχεση χρήσης συνετής.

Υπάρχει η πρόθεση από τον έχοντα το αρχείο Βλάση Δρακουλάκη να παραχωρηθεί τούτο σε βιβλιοθήκη ή σε άλλο επίσημο φορέα του Μουζακίου και ειδικά όσο αναφέρεται στην κτίση του Γυμνασίου και του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Μουζακίου, μου ανέθεσε δε την διερεύνηση, πράγμα όπερ ήδη και έπραξα ερχόμενος σε επαφή με σοβαρούς ανθρώπους που έχουν προσφορά στο Μουζάκι και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ανάρτησή μου αυτή έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα κατ΄αρχήν και να ανακοινωθεί η ύπαρξη του αρχείου και η πρόθεση του Βλάση Δρακουλάκη να το παραχωρήσει.

Η Ιστορία ενός τόπου και ενός λαού, που τόσα πέρασε, πρέπει να μένει μέσα από ντοκουμέντα ως τούτα και βέβαια, όπως προανέφερα, να μελετώνται αυτά δίχως ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Αθήνα, 13.3.2018

Με σεβασμό στην Ιστορία

Μενέλαος Παπαδημητρίου

Menelaos Papadimitiou




Total
0
Shares
Previous Article

Το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας τίμησε την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου

Next Article

Θεοδόσης Καφφές: Φιλική επιστολή πρός τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ.Κουβέλη

Related Posts